long live!!!

Wednesday, May 22, 2013

off scholarship : mybrain15

assalamualaikum..

ni pagi2 nak membebel pasal mybrain15..i bebel ni bukan sebab tak bersyukur..syukur sangat2 lah kerajaan malaysia sudi bagi saya scholarship tu..walaupun tak laa banyak macam gaji u ols, cukup laa untuk beli spender tanpa meminta duit suami. syukur sangat2..tapi dalam bersyukur pun, i sangat rasa pihak KPT perlu meningkatkan mutu servis mereka..

sebab pertama adalah mereka perlu faham yang kebanyakan orang yang further postgraduate studies adalah mereka2 yang telah pun mempunyai tanggungjawab lain selain dari study. bukan macam masa undergrads..xde duit boleh call mak bapak suh bank in kan.. silap2 siap ada yang kena tanggung ibubapa jugak..or perhaps adik yang masih sekolah..dan yang agak pasti mestilah sekurang-kurangnya ada hutang kereta..oleh sebab itu pihak mybrain sepatutnya kena lah pikir jugak pasal ni kan.. offer letter dah dapat since December 2012, May 2013 baru duit elaun sara hidup masuk. wajar ke tak korang rasa?

Anyway, alhamdulillah i punya elaun dah dapat selepas sengsara 3 bulan tak bergaji mintak duit kat hubby nak beli spender. I really can't live like that. sungguh sesak terasa dada everytime nak gi kelas kena mintak duit belanja kt hubby..rasa macam budak darjah 3 kot sebab darjah 4 mama dah start bagi weekly pocket money. ini kira ok lah kan, i ni ada suami. kalau yang tak kawen lagi tu, agak2 laa jugak kan umur 27 tahun nak mintak duit belanja kat mak bapak lagi...haishhhh..

seriusly, KPT really need to look into this problem. kenapa ambil masa sampai 5 bulan untuk proses elaun tu? i know, KPT bukan handle biasiswa i sorang ataupun 10 orang..tapi, agak2 lah jugak...gaji dapat tiap2 bulan..x kan keje 2 bulan sekali kot..and this is my 2 cents : I rasa prosedur kat government agencies ni kebanyakan nya terlalu panjang. That's why i took long time to complete. Contohnya, ada 10 orang yang perlu approve 1 invoice. maka nak tunggu 10 orang tu lah yang kejap meeting kat Johor, kejap kursus kat New Zealand yang menjadikan proses tu lama dan lambat.. maka mungkin kalau dapat dipermudahkan/ simplify steps tu maka kami dan juga sape2 jer lah yang perlu berurusan dengan mana2 agensi kerajaan tak perlu menunggu terlalu lama..

ini pendapat i lah..maaf kalau menyinggung hati dan perasaan sesiapa. tapi logiknya disitulah ye..i apply mybrain on July 2012. Dapat offer letter December 2012. Dapat elaun May 2013. It took almost 1 year for a cycle. And as a postgraduate students, there's lots of things can happen within  that 1 year. A friend of mine for instance terpaksa tolak tawaran untuk belajar yang dia tunggu2, sebab until the day nak register belum dapat offer letter from Mybrain after waiting for months. Mungkin takde rezeki dia..qada' dan qadar Allah..tapi kalau results and offer letter tu keluar dalam tempoh yang reasonable mungkin lagi baik nasib dan rezeki dia. wallahualam..

dan untuk sesiapa yang tengah stress menunggu reply, jawapan dsb dari pihak mybrain15 toksah lah call dorang kat hotline buat patah jari korang je dail number banyak2 kali.. kalau emel kat dorang pun kena sabar menunggu 1-2 weeks.. staff customer service dia yang paling efficient adalah yang in-charge kat FB. tulis terus kat wall facebook mybrain15, I nsyaallah tak yah tunggu lama for respond. jangan lupa sertakan sekali no rujukan berkaitan dan no ic.

Tu jer la..nak bebel..pada yang ada niat nak sambung belajar kat dalam Malaysia, provided you are not a goverment staffs, sila lah apply mybrain15 ni.. Insyaallah dapat..cuma kena ada kesabaran yang tinggi menunggu khabar dari pihak sana. ok bye.

10 comments:

Anonymous said...

True, masa i apply for 6 mth extension, i was informed that diorang akan kumpul application banyak2 dulu baru process. Sakit bila uni duk kejar suruh bayar fee ribu2 dollar and scholarship tak masuk2. Bila call/email mmg tak penah nak jawab. Dulu2 memang laju je diorang process, tapi may be skg procedure dah tukar or student makin ramai or whatever reason, makin slow and dah tak berapa nak response dah.

Ann Ilias said...

Dina, my brother pun apply Mybrain 3 years ago. memang proses nak bg elaun sangat LAMBAT. Nasib baik that time dia belum kahwin dan tak ada tanggungan. Family dekat so no problem.

Agaknya kalau dah ada anak isteri, nak tukar spender sebulan sekali pun susah huhu

deena awanis said...

anon: haaaishh..ribu2 dollar plak tu..sabar je lah..

ann: haha..memang ye..=D Harapnya lepas ni akan masuk secara routine la..kita ni ada tanggungan..susah laa kalau wat gitu kan..

just azura! said...

i pernah rasa jugak.. biasalah gahmen...tambah pulak kalau nak bagi duit elaun memang lambat sesangat.. i dapat offer letter bulan 4, mintak mybrain bulan 4, then ada masalah dengan dokumen, bulan 9 terima tawaran biasiswa, bulan 11 baru dapat duit.. i kena dulukan duit i untuk bayaran yuran semester tu.

bersabar ajelah. kawan i pernah cakap, yang kita ni kira belajar FREE.. nak taknak kena bersyukur. kena tunggu ORANG ATAS untuk tukar sistem bab-bab duit ni.. GOOD LUCK!

Hartini Omar said...

Yang MARA deena taknak komen? Bejanggut dah akak tunggu sampai bape kali extend respond offer dari U. Buat malu muka aku je. Seriously, gomen shud improve on that. Setuju gila. Mungkin prosedur yg dorang pakai masih di zaman lampau.

Sekarang kan zaman online. Kau meeting kat alaska pun, endorse je la pape pakai tenet. Apedehal nak susah2

kbai

Anonymous said...

Mmg geram. Dari bersabar, jadi hilang sabar. Asyik kena kuar duit simpanan je. Pening pala. Gila lembab!!! Bersyukur, syukur jugak. Dah lambat macamni rasa nak complain kat Tok Najib je. Nak bg percuma, agak2 la.. Xkan la lambat smpai berbulan2!

Anonymous said...

The articleice Machines introduces:This article about How To Buy Commercial Ice Machines For Restaurant,With the introduction of cutting edge and innovative technologies, a commercial ice machine is no longer a bulky device producing insanitation, consuming a lot ...

If you need more ice Machines infomation about How To Buy Commercial Ice Machines For Restaurant, Click here to find.

With the introduction of cutting ice Machines edge and innovative technologies, a commercial ice machine is no longer a bulky device producing insanitation, consuming a lot of energy, making noise, and taking a lot of time to make the needed supply of ice. As a result of high end technologies, commercial ice machines are able to achieve “being green” the highest levels of energy and water conservation. Now a commercial ice machine can easily produce from 65 pounds to 2,000 pounds of ice cubes in a day. You can find varied shapes of ice cubes such as dice, half dice, octagon, crushed, nugget, and flake.

Commercial ice machines are the standalone units,ice Machines designed to produce large quantities of ice for various commercial purposes. Once installed, these commercial ice makers are pretty automatic and do not need much attention from you or your staff. These factory-made machines consist of a condensing unit and ice-making section that operates as an integrated unit to make ice, an ice bin or a storage unit to store the created ice and a dispensing unit to dispense the ice out of the machine. Many automatic ice machines use moving water to create an improved quality of ice cubes. They work on the principle of “faster the water moves the better the ice quality becomes”. In this process, the air and un-dissolved solids get washed away. This results in pure and clear ice production.

Large amounts of ice are demanded for various purposes in many ice Machines commercial entities such as Restaurants, Bars, Ice Cream Parlors, Bakeries, Country Clubs and Golf Courses. A commercial ice machine is the perfect choice for such places as the large quantity of ice also needs to be a certain quality as well. Automatic commercial ice machines will make plenty of ice of equal size in a short span of time. All you need to do is just start the machine and set the required functions, and leave the rest up to the machine. You will get good quantity of quality ice in a short amount of time. In addition, many commercial ice machines come with a self cleaning function. This will help maintain the quality and quantity if the produced ice while decreasing the time that you and or your staff must spend with the machine.

Keep in mind that there are two varieties of ice machines: air cooled and waterice Machines cooled. Air cooled ice machines use air to disperse the heat, whereas water cooled ice machine uses water to do the same function. Air cooled ice machines use more energy and also are much noisier than water cooled ice machines. However, they are more affordable than water cooled ice machines.

An assorted collection of wonderful, fast and energy efficient commercial ice makers are readilyice Machines available in the market. Various renowned and reliable manufacturers have come up with their unique range of these amazing machines. Numerous models that create different types and sizes of ice are available in the local and online market. A competitive urge of creating more efficient and cost effective ice machines, has left the customers and consumers with a distinctive variety of these units in which to choose.

deena awanis said...

kak lyd : kannnn?? lantak pi laa nak meeting kt mana pun..ni ibarat kera di hutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan gak ni..sesuai tak pepatah i? =p

Anonymous said...

Nk tnya prosedur tuk extension mcm mna ye...

Anonymous said...

Hi, boleh sesiapa bagitau untuk perlanjutan myphd, lampiran prestasi pengajian tu apa? sebab i dalam research mode, takde prestasi pengajian.