long live!!!

Monday, May 3, 2010

resepi: trifle

oleh kerana mood adalah ditahap yang sangat memberangsangkan pada hari ni, so, i ada mood untuk berbelog di tengah hari buta ini..walaupun trifle yang i buat baru2 ini adalah kurang berhasil disebabkan ilmu "tercicir" sket, tetapi disebabkan ada juga rakan2 disini yang masih berminat untuk tahu resepi untuk trifle, so i dengan suka citanye nak share jugak laa recipe trifle itu..

bahan2 yang diperlukan:

1 kotak jelly..ada macam2 brand..tapi i guna Nona.kenapa i pakai brand Nona?sebab mama i yang ajar pakai brand ni.if u all allergic ngan brand ni, boleh jugak pakai brand lain..no problemo punyer..cuma, my suggestion for jelly, u all beli yang rasa dia masam2 sket laa macam strawberry or mango..so, dia ada rasa masam2 manis nanti..
1 tin susu cair..x kesah brand ape2 pun..

kek gulung..lagi meriah warna kek gulung tu lagi bagus, lagi cantik la trifle u all tu nanti..kalau u all malas macam i, boleh pergi beli je kek gulung dimana2 bakery yang halal..or kalau mempunyai tenaga berlebihan dan rajin di tahap maksimum, boleh jugak buat sendiri kek gulung tu..definitely no hurt feelings..;-)

buah-buahan dalam tin..ni pun boleh je pakai brand ape2..cuma kalau u all beli yang mahal sket harga dia, usually ada peach, apricot etc..kalau yang murah tu biasanya ada nenas, laici camtu la..so, depends on lidah and bajet masing2 la yer..

bahan2 lain yang diperlukan jugak adalah tepung custard, air, secubit garam dan gula (jika mahu)..resepi i x pakai gula langsung sebab i rasa dah cukup manis2 dari mix fruits, cake and jelly tu..if u all x takut kena kencing manis, then boleh masukkan gula secukup rasa dalam bancuhan custard nanti ye..;-D

OK...now, lets move to the first layer..

first of all, potong kek gulung tadi lebih kurang 1 inch, then susunkan dalam mangkuk seperti pic di bawah ni..dinasihatkan supaya u all pakai mangkuk kaca yang transparent, supaya bila dah siap nanti, u can see the colourful layers from side of the container..=) susun kek gulung tu rapat2 ye..then, basahkan kek gulung tu dengan syrup from mix fruit tu..tapi just the syrup..buah2 nyer simpan dulu...

for the second layer, which is the custard layer yang i buat x jadik the other day..bancuhkan 1 cawan tepung custard, 1 cawan susu cair dan 3 cawan air.kacau sehingga sebati.bila bancuhan dah sebati dah x berketul2 , masukkan campuran tadi ke dalam periuk, dan mula panaskan..kacau bancuhan tersebut.masukkan secubit garam bagi dia rasa lemak skett bak kata tok guru i dan gula jika mahu..then make sure terus mengacau hingga bancuhan custard tadi PEKAT and BOILED!!it will take quite sometimes sehingga tangan menjadi lenguh2 for this mixture untuk menjadi pekat..this is very crucial to make sure u all punyer custard tak jadik macam i punyer..huhu..

once your custard mixture is ready, sejukkan sekejap before dituangkan ke atas cakes layer tadi..after 2-3 minutes, custard layer tu akan memejal wohh, ada ke bahasa "memejal"?? and now u can start decorating your trifle with the mix fruits..or if you have cherries, grapes, strawberries or any fruits inside your fridge, boleh juga cut them into small cubes and letak in your trifles to add the colours and the sweetness..jangan letak durian udah ler!!!

bila dah puas hati dengan layer of the fruits, you can proceed to the final layer of the trifle which is the jelly layer..i was using agar2 instead of jelly before, tapi lepas try guna jelly, i was sooo fell in love with the texture of the jelly..so, for this jelly layer, u all just follow the instruction behind the packaging.very simple.just boil a packet of jelly and water.when the mixture had boiled, pour onto the fruit layer..keep cool in your chiller for about 30 minutes, and now its R.E.A.D.Y!!!

good luck with your trifle people..and jangan lupa post kat i sket bila berjaya!!=)

tatatititutu

7 comments:

sI tEDI said...

macam nak cuba.. nanti kena tgk yg deena wat jadi ari tu... ada gambar dah siap potong2 tak?

x pernah makan sebenarnya makanan ni, dia potong ke cedok2 terus.. ha ha ha ha

aduhai!

kekampungan betullah :P

deena awanis said...

pic yang dipotong xde laa cik tedi sayang..usually, cedok jek..sbb structure dia very soft and creamy..

cepat2, sila cuba..then, post kat blog.nak tengok jugak cam mane hasil si tedi punyer..=)

Siti Shuhadah Zainol said...

wah..resepi sudah diberi..harus dicuba ni..

deena awanis said...

cuba jangan x cuba..=)

sI tEDI said...

print out je lah.. x yah nak salin2. ekekekekke

tumpang lalu print entry.

ekekekeke

Anonymous said...

Аppreciation to my father who told me on the topic of this ωeb
sitе, thіs ωebpagе іѕ асtually remаrκablе.



mу webрage: http://nuwiki.net

Anonymous said...

Be cautious with ωashing ѕoda anԁ use glοveѕ
aѕ it iѕ incredibly alkaline. At least fіfty оne
% must be com, while primarily up to seventy five% іs utiliѕed.
The blood of those people whο live a lifespan of take in, consume anԁ bе merry is pгimary and their bгeаthing is gеnuinely quick.


Looκ into my blog: old stone oven