long live!!!

Tuesday, July 24, 2012

resepi puding karamel yang simple, mudah, cepat lagi enak dimakan

bahan-bahan:

- 7 biji telur ayam gred suka hati
- 5 sudu gula pasir
- 1 setengah cawan fresh milk
- 10 sudu gula (untuk dijadikan karamel)

cara memasak :

1. panaskan pengukus.
2. campurkan telur, 5 sudu gula pasir dan fresh milk.(bahan A)
3. gaulkan dengan sebati
4. masak 10 sudu gula dalam kuali untuk dijadikan karamel.
5. tuang karamel dalam loyang saiz sesuka hati..
6. kemudian tuang bahan A dalam loyang yang sama.
7. kukus selama 40 minit.

bila dah masak, jadi lah rupa dia lebih kurang macam gini..


kalau nak puding karamel yang comel, pakai lah loyang bentuk rabbit ke, love ke, bunga ke.. i ada loyang bulat je.. ^_^

syukur puding karamel i last weekend mendapat sambutan baik..hehehe..
mission for coming weekend, nak buat cheesecake pulak.
i penah try few months back. tapi tak lah cantik macam kak masam manis ni buat..




harap hasil di hujung minggu akan datang akan berjaya..

bye.

p/s : i janji ngan hubby bulan puasa ni, 1 minggu 1 desert.. kita tengok lah setakat mana kejayaannya nanti.

1 comment:

Hanani said...

puding karamel adalah favourite selalu..