long live!!!

Tuesday, June 5, 2012

ada orang ajak mama kawen

short trip pulang ke kampung sempat juga ber"pillow talk" dengan mama..i memang macam ni..kalau balik kampung, usually i and Rafique akan tidur kat bilik mama..hubby tido sensorang..hehehe..kasik chance lah kan..so the pillow talk session begin with...

"ada orang ajak mama kawen"

by the way, my parents had divorced since i was in form 5..my dad already have his own family while my mom was alone since then. banyak kali jugak mama cakap ada orang ajak dia kawen before this..tapi sehingga hari ini, tinggal cakap2 saje..and this time yang mengejutkan i, bukan sorang tau..3 orang tuuuu...selling like hot cakes pulak mama i neh...zaman i single mingle dulu pun tak pernah sampai 3-4 orang ngorat i sekaligus..ini sudah lebih...hahaha.. ;)

one of them is mat salleh u know...OMG... mama i dah nak pegi duduk London lah pulak.. shian lah kita Rafique...jauh dah nak jumpa nenek lepas ni.. ;P manalah mama i jumpa ngan mat salleh ni..i wonder..mat salleh ni selalu datang ke Malaysia untuk kerja..most of the time they contact with each other through skype and whatsapp!!hambek ko..kelass mak kau.. i terkejut nok.. my sister pun penah cakap dengan mat salleh tuh..even my mom pernah cakap dengan mak kepada mamat salleh itu..hoiii...i wonder how serious their relationship is...hurm..hurm... i pun tak tanya banyak pasal mat salleh ni..i just ingatkan mama to be extra careful..yer lah kan..kita pun selalu dengar cerita pasal keldai dadah etc tu.. i am worried..tambah pulak siap ajak my mom pergi duduk London, tak payah kerja, jaga dia je... ;( am i being skeptical or what??

so, next step is need to stalk my mom's FB..wakakaka...mama, be careful yer... bila i cakap dengan hubby, my hubby pun cakap "you kena investigate orang tu" kalau dia datang KL, we might need to meet him..we'll see how..


*       *       *      *        *        *        *      *        *      *

the second candidate is a man, with a wife yang sakit since the past 10 years..i kenal this man since few years back..and i can smell 'something' on him..ye lah..walaupun i ni tak lah banyak pengalaman sangat, tapi of course we can see kalau seorang lelaki tu suka kat seorang perempuan tu..right?? contohnya, dia (yang takde hubungan ape2 ngan kitorg) tiba2 bagi duit RM50 kat Rafique. bukannya time raya pun.. i sangat tak setuju lah kalau yang ni..he's someone husband. luckily mama pun tak suka..and she's trying to avoid him. he insist to meet my atuk..konon nak mintak permission lah..dah tu kalau mama tak suka, nak permission kejadah lagi???dah orang cakap tak nak, lagi nak paksa..tak suka betul lahh!!!

i've discussed with my adik..kalau nampak macam over2 pulak mamat ni, memang wa kasik sound jer..mentang2 bini kau dah sakit, kau nak carik lain..kalau mak aku sakit nanti, kau cari lain jugak lah!!!memang nak kena laser ni..


*       *       *      *        *        *        *      *        *      *


and the 3rd candidate is a widower with 4 children..anak dia pun dah baya2 kitorang..semua dah besar..his wife meninggal dunia 3 years ago..i quite like this man.. even my abah pun kenal orang ni.. pendek kata out of the 3,i rasa yang ni paling OK lah..takdelah i nak kena pergi London pulak untuk jumpa mama kan..and the materialistic side of me said he's established enough untuk pastikan mama hidup senang in future.. ;D tapi mama macam berat hati jugak nak terima..sebab mama cakap, kalau dia kawen, dia mesti lah kena pindah duduk rumah orang tu..so, kalau my adik2 balik from hostel, of course dorang tak selesa untuk balik ke rumah orang tu..especially if they need to share room sebab masing2 pun dah biasa ada bilik sendiri..so, my mom was afraid that she'll lost her children.. kalau difikirkan secara logik pun, memang lah my adik2 akan lagi suka balik rumah abah if this thing happen. even myself yang balik sekali sekala ni pun, mesti tak betah duduk rumah "orang lain". kan??

kesian pulak kat mama bila i fikir pasal ni..i was quite selfish before..tak nak bagi mama kawen lagi..because we don't want to share our mama with others. and i believe mama pun selesa macam sekarang when she's free to do whatever she wants to. tak yah pikir nak jaga makan pakai laki.. tak yah nak pikir pasal in-laws..tapi sampai bila?? sekarang, she's still strong enough that she can work to earn for herself..i ni topup pun sikit2 jer..bukan nya i mampu nak bagi duit RM 2-3 ribu sebulan kat mama so that dia boleh duduk rumah goyang kaki jer..tak kan lah bila mama dah tua nanti dia nak duduk sorang2?

me n mama in blue..=) 2 years back when i was pregnant to Rafique..


for this, i let her to decide on her own..i doakan yang terbaik untuk mama..i faham it's a big conflict in her..between a life partner and her children..she sacrifice her happiness to make sure non of her children get hurts.


to have a partner, a husband adalah naluri semua wanita..lebih2 lagi bila dah berusia..kalau mama ada teman, at least she don't need to wait for me or my sister to come back for pillow talk session..at least there's someone who can take care of her..i know its not easy to go through 10 years without a man called husband..at this moment of time, i just want her to be happy and enjoy her life. i really hope she'll get someone who can take care of her so she dont need to earn a living by herself..i sendiri selalu rasa down bila tengok my MIL and FIL who are still loving couple sampai sekarang..deep inside i hope mama pun akan dapat seseorang yang boleh berkongsi suka duka..

mama..

for what your decision is..
for whom you choose,
think about yourself..
love is sacrifice but please don't sacrifice yourself..
we are big enough to think..
we are big enough to understand..


love you so much...



A mother is a person who seeing there are only four pieces of pie for five people, promptly announces she never did care for pie.  ~Tenneva Jordan


7 comments:

juelee said...

sedey bila baca.. tingat kat mak jue yg alone bila arwah ayah meninggal... mak sedih ajdik pendiam almost 2 month, bila rayyan dah lahir baru mak happy balik...

bila dah tua ni mmg perlukan pasangan tok berkongsi idop tapi sometimes diaorang lagi selesa alone gitu kan?

♥ ROS ♥ said...

Wah ramainya,,, cantik mama kak dina, mcm anak die jugak... Kita sbgai anak xleh nk halang kan? Semoga semua keputusan mama kak dina baik untuk semua...amin :)

CaHaYa^KetEnaNGan said...

dina, my mil lak, almost 17 yrs hidup tanpa kasih sayang suami..

yes, masih suami nurul and his siblings kecil2 dulu, mmg diaorng tak kasi ibu kawin..

tapi skrg dah berbeza..mereka dah benarkan ibu kawin..

tapi dalam masa yang sama
especially my husband la...
akan ckp..' kalau ibu kahwin, nnt ibu kalau nak puasa kena minta izin suami
kena gosokkan baju kerja suami..saje2 takut2kan ibu..
ye la 17 tahun bergoyang kaki urus hal sendiri

Ainul said...

bagus juga dina.yg penting mak kita happy.ada jgk org nak jaga dia kan.

deena awanis said...

jue, nurul, ainul : yg paling penting for me, ada org nak tgkkan mama kalau dia sakit, demam etc..

ros : thanks for the prayer..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

deena... mak nieza pon sorang-sorang...arwah abah dah meninggal 9 tahun dah.. nieza ade jugak dengar ade orang nak masuk jarum..tapi mak nieza tetap berdegil...taknak...rasenye mak nieza masih sayangkan arwah abah...

betul... bile dah berusia...anak-anak sume dah besar...ade yang dah kahwin....memang terasa bila keseorangan... kalau yang kite nampak..nampakla...yang tak nampak...allah saje yang tau kesedihan yang membuak-buak dalam hati tu... kalau la boleh kesedihan tu dipindah tempat..nieza rela terima sume kesedihan tu asal mak bahagia..senang dan happy..

*sob sob sob...

sweethOneY said...

Mula mula baca senyum je. Sampai part bawah tu ala sedihnya :(

Emak sanggup korbankan kebahagiaan dia demi anak anak kan. Doakan ur mom akan buat pilihan yang betul :)