long live!!!

Monday, June 4, 2012

adik rafique

assalamualaikum..

its monday when i got to work dan buat kerja buat kerja buat kerja tanpa bukak blog sampailah tiba lunch hour..wow!!excellent start!!hehe..

niat nak update blog with a lot of pictures from a weekend in my hometown..a weekend which full of events..engagement, akikah and wedding..tapi malangnya, camera tertinggal kat kampung inside my sister's handbag. macam mana saya mahu hidup without camera for 1 month ni??this is very not blogger mummy..=( camera BB adalah tak best, jadi harapan disandar kepada tab sajelah nampaknya while waiting for 7th July..yeah...i'm going back again next month..yay!!! so, pics and post from those events kita kena postpone sehingga bulan depan. =(


all in all, balik kampung adalah sangat heavennnnn especially when we were indulged with foods i love..i think i've gained AT LEAST 2-3kg kot..takde makna lah breakfast like a king, dinner like a slave. sepanjang balik kampung ni brakfast, lunch, tea, dinner and supper were like a YANG-DIPERTUAN-AGONG!!hahaha..can you imagine? how i wish i have my camera. so that all of u boleh meleleh air liur jugak with the fooooddsss..name it lah. nasi kerabu, nasi dagang, nasi berlauk, kuih segala macam. i bet everyone agree that Kelantan adalah sangat mewah dengan makanan. plus they are super cheap! nak cari kat mana nasi kerabu ayam bakar rm3 sebungkus. kalau kat KL, dapatlah RM5-6 kot..and i used to buy nasi dagang kat Cheras ni dengan harga RM8 sebungkus!hambek ko...


intro bukan main panjang melalut entah kemana. yang nak diceritakan sebenarnya adalah tentang adik rafique.hohohoho...eh, i dah pregnant ke?ohhh noooooooooooo...not yet not yet..sempena rafique dah nak cukup 2 tahun ni, bukan main lagi i dihujani dengan soalan cepuperak ni kat kampung hari tu..sebabnya my cousins who have a son/daughter at rafique's age semua dah nak membawa perut kali ke-2 and me membawa perut jugak, tapi perut berisi lemak tepu..^_^


honestly, we have no plan for that yet. walaupun ramai friends and cousins yang seangkatan dengan i dah mendahului the "race" i rather to let them win!!hehehe..belum ada niat. kenapa?

takut kena c-zer lagi ke?

honestly, sape tak takut kan?? tapi kalau i pregnant in future, i might be doing c-zer again sebab at least i know what to expect rather that goes for normal delivery yang i tak tahu macam mana sakit dia..tambah pulak dengar orang cerita kena gunting kat tuttt..aiyoo..amma..appa..takut hoi! pastu kena jahit hidup2..at least c-zer i kena jahit masa tak sedar. hehe...seriuslah..i ni paranoid betul dengar cerita2 bersalin ni..know what??some friends and cousins who have undergo both procedure (c-zer & normal delivery) rather opt for c-zer walaupun dorang cakap normal lagi senang. heh..lagi buat i confuse tau!

malas jaga anak ke?

hahaha..mungkin juga.  =P i rasa sorang ni pun tak terlayan. rumah tunggang langgang. the only time rumah dalam keadaan terkawal adalah bila Rafique tidur. kalau tak, usah harap lah rumah nak kemas cantik. baru jer lepas mop, 2 minit kemudian the little pilot tumpahkan i vitagen, tabur koko krunch, biskut atau ape2 jer lah yang dia rasa nak tabur. its just him! belilah gyro-bowl sekalipun, kalau dia cakap dia nak tabur, dia akan berjaya tabur jugak!!kids these days are super brilliant u know.. eh..takdelah tak nak beranak sebab malas jaga anak, cuma rasa macam belum bersedia untuk itu..eventhough rafique dah pandai lah jugak tolong itu ini, tapi pandai ke dia kalau i suruh basuh berak sendiri??wakakakaka...sengal punye mak.

sebab budget ke??

undeniable lah kan..nak bela anak zaman sekarang ni, memang bukan free..tapi i takdelah belum nak tambah anak atas alasan ni..because i believe in rezeki yang ALLAH S.W.T tetapkan untuk setiap anak tu..Rafique for instance. as soon as we got married back in 2008, hubby tukar keje. but then, baru jer i disahkan pregnant, the company dah goyah..start with bayar gaji lambat, then bayar gaji separuh, then langsung tak bayar gaji hubby..seriously..we both cuak! hubby cari kerja merata-rata..padahal sebelum2 ni punyalah banyak dapat offer, tapi masa2 genting macam tu, payah betul nak dapat. dengan i yang nak deliver very soon...risau sangat! and the lucky rafique was born masa ayah dia memang tengah genting sangat condition masa tu..as soon as Rafique was born, hubby dapat job offers..bukan 1, tapi 3-4 positions!!allahuakbar!! since then, i really have faith that Allah S.W.T dah tetapkan rezeki untuk setiap anak. thus, this is never be one of the reason. =)


buat masa ni, alasan paling kukuh i ada di mata semua orang (my familia) adalah sebab i nak sambung belajar..bila i cakap alasan ni, semua pun admit. padahal ada jer kan orang lain sambung belajar sambil tu rileks jer menambahkan umat Nabi Muhammad S.A.W atas muka bumi ni. kalau dah namanya alasan kannn??cakap jer laaa..=P 


ada yang cakap tak baik merancang lama2..ada yang cakap tak elok anak jarang2 sangat..and so manyyyy advices. i personally think tak best jugak umur anak jarak jauh sangat. like me n my younger siblings.. me n younger brother berjarak umur 7 tahun..i believe i tak rapat sangat with them because of the age gap. bukan tak rapat, cuma kurang compared between the 3 of them. mungkin sebab dorang ber3 jarak umur 1-2 tahun jer..we still can share stories cuma i ni dah masuk fasa lain..and like mama i tend to give advice to them rather than give stupid ideas..yeahhh..because i love them, i don't want them to make mistakes in their life.

well..we will see how..mana lah tahu bulan depan ke..or bulan 9 when rafique turns 2 kitorang akan berubah fikiran untuk tambah ahli keluarga..who knows?? i pernah ada perasaan untuk "tak nak Rafique" before cause i'm not ready for that pregnancy.but now i feel blessed that i have almost 2 years old son at the age of 25. for the second pregnancy, i nak betul2 bersedia menerima the goos news..i want to enjoy the moment of knowing that i'm pregnant again. i wish..

apa pun...kami hanya merancang..eh..kami belum merancang..tapi kalau lah tetibe dapat pun, Allah S.W.T yang punye kuasa. nak tak nak pun, i takdelah sampai nak pergi buat abortion pulak. tu namanya kebangangan yang teramat sangat lah pulak.. 

yang kelakar tuh, ada pulak yang tanya i "plan" pakai ape???wohhhhoooott...and my answer is au naturale ;)
no pills,no frills..

babai..


2 comments:

Mama Adam said...

Hihihi... Ingat kan ada adik. Hahaha... Ada org, pregnant pun perut x nmpak. Tipah tertipu ;)

Mrs Nageb said...

setuju deena :)
kene bersedia in semua aspect :)