long live!!!

Friday, May 4, 2012

budak 3 tahun pun ada Ipad, lu ada??

korang korang..i used to write about my sweet memories in school here
and if you do miss your primary school time too, do watch these videos.. its a real resemblance of your sweet time in school, i believe.. (provided you are 20 years old above)..kids these days might not even understand what they were doing in these videos..huhu..

intro tak kena dengan tajuk eh? takpe2..watch these videos first, then only you know why i said that.






i lagi suka the second video compared to the first one. it shows that we don't need facebook, we don't Blackeberry, i phone, i pad, PSP or what-so-ever to be happy back then. dapat beli pemadam 20 sen pun dah happy. dapat kaler pensel baru 12 batang pun dah happy, kalau 24 batang sengih sampai telinga, kalau dapat yang 48 batang punye kaler luna dalam kotak besi, sengih sampai telinga until next week..kannnn??

kids these days??? darjah 2 sibuk mintak i phone ngan mak bapak..sibuk tanya orang punye BBpin or twitter account..huhuhu..even umur belum 1 tahun pun kemain pandai kalau bagi i Pad or galaxy tab..sabar jer lah..i wonder how its going to look like when Rafique turns 10. seriusly can't imagine.

i was thinking about wajar ke ibu bapa belikan school-aged children all those expensive gadgets, yet my brother-in-law cakap even kids 2-3 years old in his son's kindie pun bawak i-pad!!!wohoooooo...hebattt!!takut pun iyer..kalau belikan, takut terdedah benda bukan2..kalau belikan yang mainan punyer tu (Ipad for kids) do you think they are that stupid??helloooo, dorang boleh bezakan lah i pad betul dengan i pad for kids tu..konfem tak nak punyer... kalau tak belikan, then kawan2 kat sekolah semua ada, timbul masalah low self-esteem laa, depression lah, atau lagi parah amek kawan punyer..wel..kids kan..there's a lot to expect.

it really makes me surprise when people even bought 1 pad khas untuk anak umur 1 tahun. or maybe its just become a surprise to someone yang tak banyak duit macam i lah kot..for those kaya raya maybe gadget RM 2-3K xde lah mahal mana pun..

i dont really have a point here..every parents must be thinking for what's best for their kids kan..just put what i'm thinking about in words. peace. so, ape pendapat korang pulak??meh borak meh.. ;)


5 comments:

ღnFashyaღ said...

daku 28tahun, ipad pun tarak. sony erikson buruk ni je.... huwaaaa :((

mu SIL, anak suma ada tab. anak 3, 3 tab. Pengsan!

Mama Adam said...

ada. tapi, anak umur 3 tahun yang pakai. mak bapak kena pakai notebook coz anak x pandai guna mouse lagi

deena awanis said...

fashya: perghhhh..tab satu sorang fashya??biaq betoii..huhu..nak beli sebijik pun seram sejuk kita ni. dia boleh bg anak sorg sebijik kan..

mama adam : haiii tu lah kak..i penah jumpa budak pergi kat tv rumah, dia seret2 jari macam touch screen =D

Mama Panda said...

i xde ipad. tp teringin nk beli... fulus n kebenaran blm ada.

teringin tu sbb nafsu je..sbb tgk org ada, nk jgk. haha..

pendpt ana lbh kurg mcm dina. xperlu sbnrnya bg budak gaget. tp kalau xbg nnt, org lain/bdk2 lain ada. so cmne? kita nk ke anak kita lalui perasaan self esteem n kekurangan tu? berbelah bg...

ni nasibaik blm reti ape2 lg.. kang dh tau mintak riso gak kan.. nasibaik la adik beradik ana sorg pn xde ipad (kami xbyk duit) so xde mende la cos razin xpnh main pn. hehe...

akan dtg?? wallahualam.

juelee said...

huhu... i ni walaupun keje bidang IT, i tak galakkan pun rayyan expose to those thing. For me ianya akan melalaikan plus there is no bouncaries.. well, internet is unlimited kan.. bahaya.. so i control, kalau setakat nk tengok upin ipin ok, main game, no... i prefer cara lama, beli buku selak2.. bacakan.. i tak prefer pun ebbok ke, interactive apps ke apa...

my tab is just for me to made my work easier, always connected.. tu je.. Rayyan main la lego, bola, baca buku hahha.. kejinye mak...