long live!!!

Monday, May 7, 2012

Oreo Blueberry Cheesecake yang sedap at less than RM15 sebijik!


hey peeps..

its monday where i've spent my weekend with baking..yeah yeah..
a very unusual me..;) but this is for real tau..

saturday born my first ever cheese cake. the original plain cheese cake recipe dari sini.

but my version was altered one..

here i present to you my Oreo Blueberry Cheesecake..=)




 that simple recipe, really produce a yummilicious cheese cake..
cara nak membuatnya pun sangat senang..it cost me less than rm15 for a yummy yummy cheese cake. sangat puas hati. and guess what??my adik ipar puji u olss..siap mintak buat lagi lenkali..wakakaka..mesti dia kagum kejap kakak ipar dia ni reti baking rupanye..=P

ok, here i share the altered version of recipe by me..

bahan2nya adalah :

2-3 sudu besar (sb) butter
1 paket oreo
250 gm cream cheese
2 biji telur
3 sb tepung gandum
1 cup of sugar
2 bekas blueberry yogurt
sedikit vanilla essence

how to prepare:

  1. buang cream biskut oreo, pastu blend.
  2. blended oreo digaul dengan butter untuk men"lekat"kan dia..
  3. mampatkan oreo tadi pada loyang untuk dijadikan base. kalau tak betul2 mampat, dia akan berterabur seperti gambar diatas bila dipotong. 
  4. campurkan cream cheese, tepung gandum, yogurt, vanilla esen dan gula. gaul serata menggunakan hand mixer.
  5. masukkan telur sebiji, mix..
  6. then another egg, mix lagi sampai sebati.
  7. dan sebati, tuanglah adunan dalam loyang..
  8. bakar 40 minit at 170 degree celcius.
kalau ikut resepi asal dia suruh bakar 45 minit. sebab kebetulan pulak aluminium foil abes, jadi i kurangkan masa. alhamdulillah, bahagian atas kek i tak gelap..=) KALAU buat next time, i akan doublekan bahan2 ni untuk membuat sebijik kek. sebabnya, adunan ni menghasilkan cheese cake yang nipis je..x puas makan.huhuhu..

insyaallah will bake again..dah ler murah..sedap..kalau beli kat secret recipe, satu slice makan lekat celah gigi je dah rm8. ni 1 bijik boleh makan 1 family..untung..berbaloi2...ni lah padahnya orang x penah baking. jakun. padahal orang lain dah lama dah baking sendiri lagi berbaloi dari beli..=P

thanks to my su-chef iaitu encik hubby..temankan i beli barang..tolong pilih cream cheese, tolong masukkan telur dan tolong makan..

ok..bye..

3 comments:

My Azie said...

nak buat jugak!! tapi xde mixer.pinjam bleh?:D

juelee said...

best kan deena? jue pun suka baking tp tu la selalu baking umah mak, oven umah sndiri takde lg... kene beli ni hehhee

deena awanis said...

kak azie : jemput lah dtg..kita korek stor sama2 menggali mixer..hahaha.

jue : puas hati bila org makan dan ckp sedap...hihi