long live!!!

Thursday, May 10, 2012

beware : milk have expired date, so do your child car seat!!

this entry have been in my draft for long..berkepam sudah..asyek mempostpone untuk siapkan..since i have a friend asking about car seat, i guess its time to complete this entry..

i believe these days, most parents are aware tentang keselamatan anak2 ketika berada dalam kereta..walaupun Malaysia unlike other European countries yang dah ada undang2 tentang penggunaan car seat ni, yet its quite common to see car seat or car restraint system nowadays..mungkin jugak faktor we travel a lot these days..hantar anak pergi nursery sorang2, thus putting him in the car seat will be much easier instead of tiap2 hari kena menjerit sepanjang jalan back and forth of babysitter;'s house before work. right??

jadi, to mommy and mommy-to-be paling penting bila nak cari car seat for your loved ones, mesti pastikan dia adalah dari approved standard..ada banyak standard or guideline sebenarnya..ada ECE guideline, Canadian, German, New Zealand, Australian tapi rasanya semua pun lebih kurang je..semua boleh dipercayai..=) insyallah..

and what i actually wanna blabber about today adalah tentang expired date of the car seat itself. jangan ingat susu atau milo je ada expired date, car seat pun ada..usually ada ditulis dengan detail the manufaacturing date and life span dan segala details dalam manual lah..yang paling senang, masa nak beli, tengok manufactured date kat sticker belakang car seat yang korang nak beli tu..MAXIMUM life span adalah 6 tahun. maknanya 6 tahun dari manufacturing date. kalau korang nak beli bulan ni (May 2012) tapi manufacturing date yang tulis situ May 2011 and life span dia 6 tahun, maknanya korang boleh guna car seat tu for the next 5 years sahaja, sampai May 2017. kalau tahun 2018, ada rezeki, beranak lagi, sila beli car seat yang baru masa tu. jangan guna carseat abang long dia punye lagi ok..bahayaaaaa....

sebab ape i cakap bahaya? sama macam kereta jugak lah ye kawan2..wear n tear..absorber kete pun kena tukat every 2 years kan..tayar kete kena tukar every 1 year, jadi car seat ni tukar every 6 year, kira not bad lah kan??

so, if u all nak beli car seat 2nd hand, sila lah pastikan car seat punye manufacturing date dan jugak life span car seat tu dulu..kalau tuan dia cakap tak tahu, tok sah beli..bahayaaa...its just like putting your kids beside the time bomb..well, we are buying the cra seat for safety reason at the first place kan..jadi kenapa nak abaikan faktor keselamatan ni??hokayy..

another precaution yang perlu diambil kira adalah SALE time!!benda alah car seat ni yang pastinya harga bukan lah seperti sebijik Mc Chicken..jadi, buying during sale time adalah sangat ditunggu-tunggu oleh semua orang lah kan..again, please make sure the manufacturing date of the car seat. contohnya i bagi camni. sebuah carseat yang after discount harga dia RM400 with 2 years life span left (sbb manufacturing date 2-3 years back) and another car seat harga RM550 dengan life span 6 years..tentulah lagi berbaloi beli yang 550 tu walaupun sikit mahal tapi boleh guna lagi lama.after all, barang sale memang lah murah, tapi bukan semua barang kita boleh beli time sale..nama pun jualan penghabisan stok kan??maksudnya barang lama lah tu...understand?? bukan i cakap tak boleh beli..boleh kalau nak beli..tapi berjaga2, behati2 dan make an informed decision kata orang. jangan beli sebab murah semata-mata. tapi kalau nak beli baju yang end season (6tahun lepas punye design pun takpe) pasal baju takde expired date!hihi...

car seat yang mahal juga tak menjajikan longer life span..jadi, alasan konon2 beli car seat yang mahal, lalu boleh simpan dari anak sulung sampai anak ke-12 adalah sangat tidak boleh pakai. remember,  maximum life span of a car seat is 6 years ONLY! kalau u all beranak every year sekalipun, sampai anak nombor 5 je boleh pakai car seat yang sama, after that beli car seat baru.. ^__^

banyak betul i membebel ye hari ni. table kat bawah ni panduan untuk membeli car seat yang sesuai mengikut umur anak u ols..




and this type of car seat is hell no provide any safety protection to your child. sorry to say..


tak caye i cakap, sila baca sini..

sekian info sharing to all kawan2..i know this is a very long super boring entry with lots of words bla..bla..bla..and it sounds like mak nenek membebel. but do read every single words if you sayang anak yang dikandung 9 bulan itu...

bye...

13 comments:

ღnFashyaღ said...

lepas bace entri dina baru tau car seat pun ade life time. Thanks dina!!
tapi kat mesia ni, penggunaan car seat adalah sangat poor. Including me.. Adoi.

MyRule said...

baru nak usha2 yang gambar last tu. terpk gak macam x selamat. rupa2nyer memang x selamat. thanks dina untuk entry yang bagus ni

Ann Ilias said...

very good info dina!
me pun lately starts letak balik carseat dlm kereta. rasa selamat sikit. kalau tidak, everytime dh brake kena tgk dia dulu. :(

aziyana said...

hahaha baru i tau...thanks for sharing

NURUL JAMIAN said...

oh ada expired jugak ke? Baru tahu

Intan and The Boys said...

Tq for the info beb! :)

Fadilah R. said...

Good info! Beli car seat mahal konon nak pakai lama mmg tak seswai.

deena awanis said...

you r welcome kawan2..glad that i finally able to share this entry..berbulan peram kat draft..hihi

ReYNa said...

lor.baru tau car seat pon ada life span.huhu.thanks for this info:)

antalya said...

mujur tak beli lg car seat yg mcm dlm gambo tu. btw pasal expired tuh pon pasni akan lebih aware.sblom beli, akan ku belek sepuas hati label2 nya hahahahah

fifi said...

baru nak beli carseat.. dapat info kat sini.. confirm carseat second hand akan di tolak dari list.. thanks for da info..

Xeea said...

wow, tis is new to me! thanx for sharing :)

Wendy S said...

I had to use Google Translator to help me read your post!

I had noticed that you had linked to my post and that some of your readers had clicked through. Thank you so much for sharing my blog with your readers. I'm very passionate about car seats and am very glad that others are finding the information I post useful.

Looking around your blog I couldn't figure out if you're in Canada or not. Either way, thank you for sharing and please let me know if you have any other questions about car seats.