long live!!!

Friday, May 11, 2012

cuba bagi idea kat saya macam mana nak deco playroom under low budget.. ^__^

ini adalah playroom rafique..atau lebih tepat lagi stor mainan dia..sebabnya, bila nak main, dia hangkut semua pegi ruang tamu jugak..sempit je pun..jadik lah dari takde..

kotakk Breeze kat hujung sebelah kanan tu ada berisi segala saiz dan warna bola..rarely lah balls semua tu dok dalam kotak..selalunya bertaburan serata alam..org lain satu padang, 14 player main sebijik bola..in rafique's case, 1 org player, 14 bijik bola..hohoho..tamak haloba.

bakul hitam tu nama dia miscellaneous..wakakaka..segala mende yang rasa nak dump kat situ sumbat jer..tiba masa nak main, korek lah sendiri.. then, his rak buku..in which i need to susn elok2 sebelum amek gambar..takde makna lah rak buku ni nak bersusun elok macam ni di hari2 yang biasa..tonggang terbalik dikemas Rafique..

the blue rack berisi Cloth Diaper's Rafique, art's material (kaler pensil, krayon etc) dan juga mega blocks kat bahagian atas sekali tu..mega blocks hanya boleh dikeluarkan di hari cuti saje. ibu tak larat nak kutip tiap2 hari..hehehe..kalau letak rak paling bawah, nescaya tiap2 ari dia korek dan keluarkan dan tabur..


 his rides..and paintingss..sebahagian painting lah sebenarnya..poster tu ada 3-4 keping sebenarnya..tapi 1 je lekat..yang lain, Rafique cabut..nape tah dia saket hati tengok posters tu dok kat dinding..tak kacau laluan di pun sebenarnya..tak paham lah ibu anak oi...


 this is how the room looks from the outside..nampak stiker angry birds kat sliding door tu??konon2 nye mak bapak dia kreatif lah tu deco bilik anak..sudahnye separuh jalan saje..dan kalau di zoom dekat sliding door tu, Rafique sebenarnya dah tambah deco tu dengan contengan pakai crayon!!cantik ohhhh..=P


ni bahagian dalam yang di zoom out..tiba2 hari ni rasa mood nak mendeco2 bilik Rafique kembali..i was thinking to buy a "study table" untuk Rafique..senang nak buat coloring etc..any idea untuk mendapatkan study table yang comel, murah dan ada 2 kerusi (at least)?? sbb boleh ibu duduk sekali teman rafique coloring.. dan hubby kata satu cara je nak suruh Rafique duduk main dlm playroom dia tu elok2, pasangkan aircond dlm bilik tu..pasal anak i ni tak tahan panas..putera lilin sangat..and i was like "helooo, x kuasa tahu takk..." over pulak nak aircond dalam bilik seciput di tu..


ok lahh..enough for today..cuba share sket idea nak deco2 bilik rafique ni..


14 comments:

juelee said...

bestnya dena ada bilik lebey, jue bt kat corner je... jadi la dari takde.. the main point is nak amke sure brg2 dia tersusun.. kalau tak semak mata...

jue pun ngah cari activity table tok rayyan.. ritu jumpe kat k4 rm89 tapi satu je kerusinya....
kat ikea ada gak tapi mahai sangat...
kene carik kdai perabot kot...

deena awanis said...

aah jue..dah tengok kat ikea..mahal berhantu mejanya..hahaha..

Ajamahiyaa said...

saya kan...
xder anak lg pon..
hari2 pikir...
tgk kiri kanan rumah...termenong...kat sudut maner laa nk buat playroom si kecik itu....

berwawasan x?? wahahahahhaa...

deena awanis said...

jue : kalau jumpa, sila share ye..

kak aja : yeyeahhh!!!rumah awak ada banyak penjuru..banyak ruang..mesti boleh buat..=)

HANI IZWAN said...

wahh best nye rafique ada bilik mainan. Ni lagi berkobar2 nak cepat2 cari rumah ni. Kesian Isa xde tempat berlasak lagi skrg..(-.-")

deena awanis said...

hani : bila senang boleh bawak isa jalan rumah kitorg main dgn abg rafique..hihi

mummy_ayu said...

kenap tak cat bilik tu..than lekat sticker yg besar2 tu..buat deco..mesti nampak ceria..

NURUL JAMIAN said...

bestnya dina ada bilik lebih buat tempat raffique main2 . apa kata deco mula2 tukar cat yang agak colourful sikit pastu kat dinding tu leh gantung ke tampal gambaar kartun ke gambar raffiqie ke

Mama Adam said...

Lebih kurang aje ngan port adam. Ringkas. Tapi, i letak kt ssecond hall. So, ada tv, sofa n rak buku. Hanya adam je yg duduk situ ;)

Kalau cat, rasanya akan jadi menarik.... Pastu letak frame gambar rafique kt dinding. Cukup la kot.... Janji, selesa.

aziyana said...

carik la bakul or rak yg kartun2 tu...mcm rak zirafah husna..hehehe segala bende sumbat dlm bakul..

deena awanis said...

nurul,mummy ayu : tak boleh cat pasal bukan umah sendiri..huhu..

tampal stiker2 dinding yg kalerful tu ok gak kot..kena cari r..

yana : rak zirafah tu comel!suka sangat..nak beli gak r sebijik nanti..senang nak coordinate brg jgk kan pasal dia ada bakul kecik2 tu kan..xde lah jadik mcm bakul hitam rafique miscellaneous tu..haha

e.l.i.z.@ said...

tu bilik lebih ko gano? napok molek tep utk wat playroom..sumbat semua menan situ dih

deena awanis said...

kak eli: bilik lebih?boleh lah kata lebih sbb mmg duduk 3 org je kan..bilik lg 1, jd guest room..rafique still tido ngn dina lagi..

nani said...

not sure if the link below will be helpful since you requested for playroom decor under budget, but the owner of the link i gave here, i think the overall budget kinda expensive, most of the furniture she purchased were from Ikea, but i share the link anyway, in case you can utilize her idea and cut down the cost accordingly.

happy decorating your playroom (your son's playroom ofcourse..!)

http://rumahkamisyurgakami.blogspot.com/2012/06/status-bilik-permainan-siap-sepenuhnya.html