long live!!!

Wednesday, March 7, 2012

baby talks

ingat tak iklan dalam hot fm yang leya ada sebut bobok ninum etc tu??


i too dont favour baby talks..and thank God none of the family members (both side) use baby talks when conversing with Rafique...kita semua cakap dengan Rafique with normal language with him since he was born. the main objective adalah untuk elak Rafique jadi pelat like my brother..huhu.. some would say pelat is temporary tapi kalau boleh elak , why do we don't avoid kan? in fact my brother boleh cakap secara normal, at the age of 10. tua bangka baru boleh cakap elok2.sad..asyek kena ejek je time sekolah rendah.hikhik


i rasa Rafique adalah dalam kategori "ringan mulut" as he started to express himself using words since he was 11 months. currently at the age of 17 months, Rafique adalah semakin kuat menceceh..main sorang2 pun mulut macam bertih jagung (kata my mum lah)..masih banyak ambik suku kata akhir from a word..he clearly pronounce words with 1 suku kata. nak, sit, car, eat, shoe, ball, bird, goal, pay (play), book, cat, cow, fish, dog, no, tak, to (motor), di (CD), bu (ibu), yah (ayah), mimilk (milk) ship (sleep), mosh (mickey mouse), tish (teeth), bash (brush) etc. few words dengan 2 suku kata yang Rafique boleh sebut are : syen (lotion), nanak (tak nak) pinpin (upin ipin), ken (chicken), oshi (horse),ti (auntie), ke (uncle) bah (tok bah), nek (nenek), tok (atuk), mak (alamak! >> sambil pegang kepala. ni kes copy ibu lah ni)..


here are some tips for new mommies or perhaps mommies with kid yang lambat bercakap which i cilok from here.layanssss...

1. respond to your baby cries
2. have conversations with your baby
3. talk naturally with your baby
4. extend her language
5. talk to your baby about what you are doing with them
6. sing songs to them
7. read books

basically, banyakkan berkomunikasi with your baby sejak dari lahir lagi..i agree with all these tips sebab i pun pernah dan masih buat semua ni dengan Rafique..talk to him when drive him from bs place to our house..tunjuk bird, tunjuk car, tunjuk lori...describe the colour of the lorry..just to "introduce" vocab to them..


since Rafique baby, i memang suka bercakap dengan dia..i still remember my sister selalu cakap i sengal. sebab bila nak pakaikan baju rafique, masa dia baby dulu (sampai sekarang pun masih buat) i' akan cakap " right hand first, then left hand" masa nak masukkan baju or seluar..cakap nak pakai kan lotion..lotion bau wangi..just whatever. if u capture in the previous perenggan, rafique dah boleh sebut "syen" and comb too!! ;-)


don't get stress sebab xde masa sgt nak spend dengan anak..contoh for those who need to travel jauh2 daily for work, balik2 je anak dah tido atau ngantuk. just take few minutes yang ada tu, spent dengan cara berkualiti. borak dengan dorang to encourage their speech ability. its never too late!! masa weekend, bawak dorang gi jalan2 tu, jangan lah jalan je..talk to them..tunjuk ikan, ayam, sayur etc masa groceries shopping. my hubby really loves this outdoor teaching..siap bagi Rafique pegang lagi ayam, ikan, ketam kat tesco tu!!kemain lagi homeschooling session dia..


so, keyword of the day adalah BERCAKAP..I just love it!!senang.


some kids mungkin ada masalah lambat bercakap like my nephew..umur 3 tahun pun masih too little words he can say. but i believe, talking to the kids can help a lot. even kalau bawak jumpa specialist sekalipun, i guess there's no way out other than speech therapist - who actually talk to your kid. xde ubat yang boleh dimakan untuk encourage them talking.


enough said, more information google jer.. ;)
untuk cuci mata, mari layan gorgeous grey diaper bags ini..





ok fine. xde kaitan.
byee...
bye...

5 comments:

♥ ROS ♥ said...

Wah pndai rafique.. My auni pandai aaaaa ja :)

Unknown said...

rafique keletah :) Mareesa pun berat mulut..boleh cakap few words and actually i boleh faham most of her demand dgn bahasa dia tuh..bunyi ada dahh..hahaha..but she can understand my order well..hiihihi :) Mareesa banyak and suka tanya org lain instead of dia yang cakap..like nampak something new dia akan ckp ' tu'.. 'tu'..

deena awanis said...

ros :soon auni pun mesti pandai cakap juga..keep on talking to her..=)

kak ila : maressa ringan kaki..rafique ringan mulut..tp skrg kaki dgn mulut sama laju..aiyaa..tangan pun join jugak.

HANI IZWAN said...

thanks for the info deena.

skrg ni, i perasan kalau i cakap2 dengan isa, dia akan menyahut dan cakap jugak dalam baby language dia. seronok betul. baru 2 bulan tapi dah pandai layan cakap.

betol la tu kena selalu cakap dgn baby, nanti dia pon akn ikut cakap sama.

^_^.

deena awanis said...

hani : so sweet kan..??rindu lah bau baby wangi2..rafique selalu masyam jer skrg.haha