long live!!!

Monday, February 13, 2012

isnin dengan semangat baru..

hello monday peoples..

monday blues ke hari ni??

i am not.sebab ada semangat baru sempena beli botol air dan fail pink..=)


pagi2 dah ke UPM jumpa supervisor menghantar items for presentation besok..moga company tersebut sudi sponsor the child home injury prevention kit itu for my research..amin...

weekend??


hectic as usual..and here some random pictures of my little captain buat tatapan auntie2 yang rindu rafique..=P

mende tah rafique kaler..ibu dia pun tak reti nak melukis..belasah jer lah..
anyway, puan ciare dah belikan crayon untuk yayen ke?? untuk menjawab soalan beliau, actually i dah start introduce rafique with pen, pencil and crayon masa dia less than 1 year old..his first hand writing at the age of 10 months, boleh tengok sini..;-)

for a start, i rasa crayon is the best..sbb crayon selalunya dia gemuk (bigger diameter compared to pen or pencil) jadi sesuai lah ngan jari comel yang kurang dexterity tu..marker pun boleh..ada marker pen yang easy to be cleaned up with water (in case terconteng sofa, meja, kerusi or perabot mahal u ols)..before beli please make sure lah all the crayons or magic pens or whatever material yang nak beli tu adalah non-toxic.sebab baby as usual adalah very tend to masukkan dalam mulut.

by the way, please expect dirts n mess yer kawan2 bile introduce colouring activities to your toddler..memang akan kotor..dan i rasa tak yah susah2 beli buku mewarna..korang beli kertas lukisan yang besar tu jer..bagi dorang freedom to create what ever they want..;-D ANDDDDD..supervision is a must ok..karang dia conteng sofa, jangan salahkan i k..hihihi..for their safety as well..takut dia masuk mulut ke, cucuk mata ke, cucuk lubang telinga, lubang hidung ke..mana lah nak tauu..ingat yer..kids love to explore.


current favourite book..animals!!! 20 kali sehari menyanyi lagu old mac donalds sekarang ni..


and some photos of him exploring his rotate block yang i cerita kat sini dulu tu..


nanti i buat detail review on this thing ok..rafique dah boleh buat with little help from me..hopefully in few more days, he'll master it..good luck baby!!

enough with blog.
nak buat tutorial question for class pulak.
byeeeeeeeeee..

9 comments:

Ciare Baha said...

dah beli dahh last week. skrg dia pegang crayon ujung2 jari lepas tu uat dot dot dot dot ;p hehehe

MyRule said...

Dina...selamat ek crayon non toxic tu?

izzah azfar said...

akak ada problem dengan crayon..huhuh so akak sukakan colour kayu...

btw:dulu masa zaman akak colour2 murah je skrg leh sampai rm60 sekotak..huhuh

deena awanis said...

ciare : good start for yayen!!

my rule : supposed to be safe lah..tapi jangan plak sbb non-toxic biar je ammar gigit crayon tu..hihi..kalau masuk mulut sket2 tu should be ok lah..

kak izzah : x kesah lah..mana2 pun ok kan..aah..skrg ni kaler pencil dah cecah ratusan harga..ntah2 ape yg mahal tu pun x tau lah.maybe kalau x pandai kaler pun jd cantik kot..haha

Mrs Nageb said...

rafique dah pandai conteng2 ye..heheh as for me, i start mareesa ngan doodle2 tuh, sebabnya bila bagi pen or color, memanjang nak masuk mulut lebih..hehehe..sesekali bagi gak dia lukis conteng atas kertas..baru dia puas hati hehehe..masa birthday I, hubby surruh dia sign birtday kad i, owhh so touching taw.. :)..dari merajuk2 terus jadi happy..

♥ ROS ♥ said...

Wah dah ada crayon.. Ros bg Auni apa yg ada.. Hehehe.. Papa dia xsuka kuar umah :p so xleh sgt nk membeli..sob2...

wardah @ fie shah said...

kakal dulu bagi pensil ke krayon laju je nak masuk mulut, lepas tu dia kuti2 crayon tu. Sekarang baru tau kegunaan sebenar pensil & krayon. Hahaha.

Fiez Kejora said...

Fareez pn ske rampas pen mama n conteng kat note book...pndai je pgg pen.tp mmg kne supervise la sbb pen mata tajam..kne beli la crayon sekotak bg fareez conteng:)

Anonymous said...

hye sis Deena:)
i'm ur silent reader yg dlu tu..hehe..yg pernah drop comment kat entri sis yg bila ntah,i dh lupa.ehee,,..ohhh,u mmg idola i la sis kalau bab2 jga baby ni,semangat u kerja..whatever la,untung Rafique:)

btw,ur little captain(Rafique) sgt3 cute okey.geram!!:)..

-shue-