long live!!!

Monday, January 9, 2012

Rafique's favourite nursery rhymes n cartoon

dulu kan..masa Rafique kecik2 (macam lah sekarang dah besar sangat) i suka pasangkan Pocoyo..Rafique pun layan jer..tapi bila dia dah mula merangkak, busy exploring dia dah reject watching tv, videos etc except for tengok sports game particularly football..but now dia dah mula suka balik tengok tv..


i takde lah happy sangat dia suka tengok tv..i know its not that good for kids development..tapi xde lah strict sampai tak boleh tengok langsung..lagipun setakat mana sangat nak kawal sebab kat rumah babysitter dia konfem2 akak tu memang pasangkan cartoon untuk anak2 dia..


eh. i bukan nak cerita pasal advantage n disadvantage of tv to kids but i wanna share some of Rafique's favourite nursery rhymes and and his current favourite cartoon..selalu pasang kat youtube jer pun..i selalu pasangkan nursery rhymes from Barney collection..

Rafique's most favourite song is the wheel on the bus.click here for its link in youtube. other than that:

itsy bitsy spider
i love you
old mac donald (he loves part yang kita buat bunyi2 binatang tu and sometimes bila kitorang nyanyikan kat dia we add binatang2 lain yang xde pun dalam lagu tu..)
if you happy & you know it (alaa..yang ada tepuk tangan, hentak kaki tu..)
shoo fly dont bother me..
the ant goes marching (sambil ajak dia marching sekali)
green grass grows all around
here we go round the mulberry bush (ini selalu nyanyi masa dalam bilik air sebab lyrics dia ada pasal berus gigi la..wash face laa..and so on..)

and manyyyyy more...


i selalu ingat nak amek video time nyanyi2 ngan Rafique ni..i love wathing him enjoy singing (in his own language, and laughs and dance bontot terkedek2) tapi selalu nyanyi2 sambil buat benda lain..so, susah sket..like masa tengah mandi cemane nak amek video..pastu ibu pulak seksi meksi kan..so, no no no lah buat masa ni..


in my opinion singing with baby is a way to help them building their vocabs and at the same time we're all having fun..tapi ibu ngan ayah kena lah buat homework sket, belajar nursery rhymes..some of the famous like old mac donald, twinkle2 little star tu memang dah biasa dengar..tapi untuk menambah variety sesuai dengan tujuan kita nak build up vocab anak..tak susah pun nak belajar..kat you tube berlambak..tapi i highly suggest tengok video2 barney..biasanya siap ada lyrics sekali..and mommy kena lah creative sket contohnya tambah bunyi binatang2 yang dia suka to "old mac donald"..


my hubby pun jenis slow sikit nak tangkap lyrics ni..tp bila selalu dengar i nyanyikan untuk Rafique, dia pun dah boleh nyanyikan untuk Rafique..i dengan hubby memang focus on english dulu for Rafique..bukan nak berlagak ke or nak banggakan bahasa orang lain tapi i believe Rafique will learn bahasa melayu from other resources.from her babysitter and grandparents for instance and of course friends in school later on..takdelah nak suruh anak i cakap british accent pulak, mak bapak dia pun masih berterabur jugak english nya..but we are trying to give him our best..insyaallah..


other than nursery rhymes, rafique pun dah mula suka tengok kartun sekarang ni..but we still control lah the duration..kalau weekdays cukup la kot dia tengok tv kat rumah babysitter dia..during weekend bagi laa dia tengok masa i dok kemas mengemas dan ayah dia pulak sibuk membuta..hikhik..kartun favourite Rafique sekarang ni Upin & Ipin..=) see.sape kata i mendouble standard kan bahasa melayu???


ini lah kartun yang i rasa sangat berjaya dibuat oleh orang Malaysia..comel upin ipin ni..pastu pulak kartun dia ada message n kind of islamic sket..because of upin ipin lah, asal nampak makanan mesti Rafique tadah tangan..kan upin ipin baca doa masa sebelum berbuka puasa tu..kalau dengar orang baca bismillah dari jauh pun Rafique tadah tangan..=) tapi belum sempat u habes baca bismillah, dia dah "amin.." dah pun..hahaha..

by the way, i seboleh mungkin tapis cartoon to be watched by Rafique..sebab i rasa cartoon macam ultraman ke ben10 tu macam takde pekdah jer..huhu..offense, just my 2 cents. i know tak mungkin kita dapat kawal semua tu forever..but at least selagi mampu kawal, kita kawal la..

enough said.
enjoy singing n dancing kawan2..=)

eh..korang pulak selalu pasang kartun ape untuk anak2..

5 comments:

amal said...

anak buah saye kecik2 dulu sukaa la sangat tengk playhouse disney channel tu... and through that only, dia bleh build perfect english sentences.. paling saya ingat dia suka kartun little einsteins tu ehe..

Mama Adam said...

seronok! lama tak buat. aaaaa... memang kena buat homework sikit. blajar nyanyi dan tengok lirik

MyRule said...

Kalau untuk Ammar, i dl from youtube and pasang kat TV. Antara fave dia twinkle2 little star, Incy wincy spider,If you happy and Muslim kids untuk mengaji. Ader juga flash card. Memang cute jek bila tgk dia terkedek2 menari tu.. :)

Tapi ammar x heran nak tgk kartoon, dia suka certain iklan and football game jek..heeheh

Legally Pink said...

Betul, setuju, mana nak kawal anak tgk TV, I used to forbid him as his paed keeps on advising us against letting my son to watch TV sebab below 2 years old,tiap kali visit paed, the same advice from paed... tapi kat rumah nenek dia pun tak kan mereka tak pasang TV kerana dia kan :). But my hubby mmg "strict", kalau dia tgh tengok TV, dia akan tutup when suddenly our son comes around. Tapi, I tak begitu dah, dulu2 je, skrg pasang juga :) My son pun I perasan dia suka tgk Upin Ipn bila kat rumah nenek dia :)

deena awanis said...

amal : playhouse kat astro kan??i used to watch them masa kecik..but now kami tak pasang astro kat rumah..hihi..

mama adam : memang seronok!!

mar : rafique tak reti sangat pun tengok iklan..sebab jarang bukak tv kan..tp bab bola tu, memang dia sangaattt suka..

legally pink : bagus la ur hubby..my hubby lg suka pasangkan tv utk rafique compared to me..haihhh..