long live!!!

Friday, January 6, 2012

hai lah anak..

done with speaking test..my turn was scheduled to be at 2.40pm tapi diawalkan ke pagi tadi sebab the other candidates from our Ipoh Campus haven't arrived. so, i potong queue lah..cepat2 settle, lagi bagus!!


for 1st part, i was asked to speak about my job...why i love my job..why i choose this profession..bla..bla..bla..

second part >> to describe about a workplace that i know

while the last part sounds like this "to what extent an office building affect your work performance"


sound easy kan??but when it comes to speak in english and you are nervous (it is an exam anyway!!) it is not as easy as that..tapi boleh la...i belasah ajor..janji cakap..sian examiner tu..mesti pening nak paham ape i cakap..sory yer Madam..lucky me, the examiner is a good person..senyum jer..somehow, kurang sket laa nervous.hihi..


enough about speaking, esok the other 3 components pulak.jom study.

before that, i nak cerita pasal semalam.

i went to shopping tudung with my two colleagues- Kak Azie n Kak Aja..and kitorang bawak the little captain together..seronok kemain si kecik dapat gi kedai tudung banyak cermin..cak2 sakan kat cermin..sambil cak2 sempat lah pulak buat projek poo poo..hadoiii lah Rafique oii..dah laa takde extra CD..sebab plan nak gi kejap jer kan..i dari opis, amek dia kat rumah BS terus keluar..

maka, terpaksa lah pergi ke Carrefour, beli pampers Mami Pokai. lalu bawak lah budak itu ke baby room kat Carrefour BTHO itu..yang sedih nya, baby room tu very comfortable if you go there to breastfeed your baby but not to change diaper ESPECIALLY with poo!!!sinki dia comel aje..macam sinki bilik air tu..ngan paip rendah lagi..cemane kekdahnya nak basuh poo poo budah debab ni..

cenggini lah rupa sinki sempit tu..=(


tapi i usahakan jugak lahh sumbat dia bawah paip tu..naseb baik jugak i bertindak bijak dengan take off all his clothes including his shirt. sebab as usual budak kecik tu memang pantang dapat air, harus dia nak berkubang punyer..kalau tak, konfem kena gi beli baju dia pulak kat Carrefour semalam tanpa dirancang.


dah selesai part cuci mencuci, i pun letak dia bawah sambil dia menggelupur tak puas main air dia boleh pulak kencing atas lantai baby room tu dan tak sempat nak angkat dia, KEDEPEK dia duduk pulak atas air kencing tu..stress!!!rasa macam nak nanges masa tu jugakkkk..dah ler dia basah abes sume tu xde towel nak lap.campur pulak berkubang ngan air kencing lagikkkk...HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!


again, kena cuci..angkat dari sinki, nanges again..lucky jugak i beli Mami Pokai yang pull-up pants tu..senang sket nak pakai kan cepat2 sebelum dia kencing atas lantai buat kali kedua..fuhfuhfuh..sakit jantung mak kamu wahai anak..haha..


jenis ibu kurang handle anak bila jalan kat luar cenggini lah jadi..honestly, bila kuar ke mana2, most of the time my husband will take charge of Rafique..baik dokong, masa makan or diaper change..kalau tolak push chair ngan minum susu tugas i lahh..=D jadi bila kena handle Rafique kat luar sorang2, i sedikit (or sebanyak) kelam kabut.haha..

itu jer lah nak cerita pun..

what's your weekend plan??esok saya exam dan ahad nak ke Sunway Lagoon..yay!!

daaaaaaaaaa...



8 comments:

ciksuen said...

oho! i kene get ready utk mende2 cenggini. ghisonye xmampu jadi setabah u.

MyRule said...

I kat luar pun memang bawak stand by pull up pants ni. Sebab dulu pernah masa gi bukit tinggi, takder baby room. Dah la Ammar poo poo, orang ramai, sejuk! X der tempat nak baringkan baby. At the end kitaorg gi jek salin CD dia kat atas kusyen lobi hotel. Orang pandang and jeling2... peduli apa..heehe..

deena awanis said...

ciksuen : kahkahkah..tabah kemende..sket lagi nak nanges semalam..;-)

mai : jd parents ni kdg2 buat kita x pikir pasal benda lain selain utk anak.kann??

Mrs Nageb said...

Alahai...yang sekejap tu lah menguji kita kan...sbar je lah...

Ryehanna said...

hubby yg handle ke sblm ni??

Lucky you!

i xmerasa la... lgpn i xharap dia buat... mmg sume i handle... so mmg extra cd and wet wipes ade je dlm handbag (kecuali outing kejap2). :)

Mama Adam said...

owh.... baru last week member2 dok criter benda2 mcm ni.... hahahaha...

sapa xde anak lagi, mungkin rasa macam x prepared. tapi, once dah ada, percayalah.. mesti kita ready punya... sebab, dah anak kita....

dulu, rasa macam x sangka.... mama ni, jenis cepat hangin juga. tapi dah ada anak, rasa mcm cool la sikit. anak wat perangai pun, bleh lg maintain senyum. hahaha....

deena awanis said...

khalilah : dear, betul tu..memang challenging..rasanya baby girl pun sama je kot dia punye akal..ek??

ana : haha..thanks..anyway, dina pun selalu mmg stand by CD ngn wipes tp ari tu kuar pun unplanned.and konon nak gi skejap je..sekaliiii..haiyyya!!

mama adam : bila dah jadi cam ni, prepared or not, kena redah jer lahhh...hihi

Hunny said...

klu hanie confirm kua air mata sbb stress :p tu sbb tak penah kua rumah tanpa assistant. klu ayahnye tak de,makcik/pakcik hanie angkut buat teman.

maap sbb maknye memang tak kuat semangat hihihi