long live!!!

Friday, January 13, 2012

mari belajar tips didik anak cara Wardina bukan Dina!!


i found this video is very interesting..sangat bagus untuk improve our parenting skills..some of her way, mungkin ada yang kita dah practice tapi bagus jugak tengok untuk remind kita..manusia kan mudah lupa..yer tak??

layan yer...


some of the messages that i've captured from these video adalah kena banyakkan komunikasi dengan anak..borak dengan dorang even from they are still small..borak every little thing happen in our life..yang paling comel Wardina jadikan anak dia tempat untuk dia mengadu tentang penat kerja etc..just to create the habit of experience sharing..i think that is very brilliant..sebab tak ramai anak yang willing to share their stories especially bila dah masuk alam remaja..i think its a good way to build trust..supaya anak tahu yang mereka boleh share everything in their life with their parents..=)

perbaiki diri dan sentiasa belajar dan cari ilmu on parenting..these days kan kita banyak sangat dok surfing internet..tak payah beli buku pun..click jer kat google, macam2 keluar..jadi daripada dok tengok benda2 tak berfaedah, lagi bagus we learn something that can improve ourselves..and for the benefits of our family..tak gitu??gosip pun bolehhh..tapi sikit2 dah ler..hihi..


learning pun tak semestinya dengan membaca or attend courses, i prefer informal way to learn like sharing with other parents..dengan kawan2 yang ada anak sebaya dengan anak kita..reading blog is another way because we can learn from other's experience. its not necessary untuk telan bulat2 ape jer yang orang tulis..sebab lain orang lain kefahaman nya..dan lain jugak surrounding as well as sifat anak2 kita, so adapt and adopt lah according to your necessity.


penggunaan bahasa yang positif pun penting jugak..avoid using negative words..dulu i pernah cerita pasal penggunaan words such as "no" "dont" etc and now it's about using the correct words bila kita marah..jangan gunakan perkataan nakal, jahat etc but guna perkataan yang positif yang baik2 ajer walaupun masa kita tengah marah..


and the lasr point to emphasize here adalah sebelum tidur cium anak dan bagi nasihat..part cium tu memang bertalu2 lah cium..tp tak penah pulak i buat bercakap ngan Rafique time dia tengah tido..kena mula lah lepas ni..=)

that's all for now..good luck semua..

daaaaaaaaaaaa..

1 comment:

sharEna said...

tq for sharing this dina =)