long live!!!

Friday, October 28, 2011

tips : mendidik anak2..

being a mommy to a toddler is seriously demanding..well, they do demand 150% attention from us, 24/7!!fhewww..kalau tak kuat iman, memang boleh buat kita hilang sabar..especially first time mommy, bekerja pulak tuh..there's sooo many things to get done in the house plus our genius little explorer adalah menuntun kesabaran dan kekuatan mental fizikal yang tak terkata..


as parents, of coz we always wants the best for our child kan??bukan setakat dari segi materials, tapi yang paling penting cara didikan yang baik..kadang2 bila Rafique do things that he should not do, i am confused..patut ke marah??kalau dah cakap banyak kali, tapi he still ignore, patut ke pukul??dalam dok pikir2 tu kadang terlepas gak tinggikan suara or terbabab tangan tu!!hihi..pastu, rasa bersalah..


me n hubby cuba untuk tak overspoil Rafique..we try to emphasize on rules..especially on things that may be dangerous to him..he can play "games" like kumbah cupboard or kitchen cabinet provided he needs to help tidying up after the "play" session..toddlers kan..what to expect??they really love to explore..membazir je beli mainan mahal2..kabinet dapur mak jugak yang paling dia suka!!but when it comes to things that might endanger him, STRICTLY NO!! play with plug points or electrical equipments for examples..


bila hubby yang "marah" dia (we try not to pukul yet) i akan diam ataupun explain to him in softer voice tone that what he did was dangerous..sebab pada i, kalau sorang marah dan sorang lagi pujuk, its kind of show him that "ohh..ayah je marah.ibu ok jer" perception..i am afraid, nanti in future he will go like "takpe kalau aku buat pun..there must be someone back-up aku"..that is why me n hubby perlu seia sekata just to show him ape yang dia buat tu memang salah dan tak patut dibuat..after few minutes, bila dia dah stable from his tantrum, then only the one yang marah Rafique tadi akan pujuk dia balik..and the reason is, we don't want him to understand that we got angry because we dont love him...


itu lah cara yang diaplikasikan buat masa ni..setakat ni Rafique punye tantrum masih bearable..tak tahulah in future..harap tak progress ke arah yang makin teruk laa..especially depan orang..huhuhu..i pun join nanges nanti!!


hurm..itu cara i lah..cara u all macam mana pulak??


by the way, masa blogwalking i jumpa satu blog yang share tips2 untuk didik anak..so here i share it again with u all pulak..moga kita semua akan berjaya memberi didikan terbaik kepada anak2 tersayang..

  1. jangan pukul anak dari lutut ke atas >> never knew this before..i selalu babab rafique kat tangan sebab tangan yang buat "keje"..tadi i ada jumpa gak, the best place untuk pukul anak adalah kat tapak kaki..ada kaitan dengan reflexology ape tah..macam boleh bagi rangsangan kepada otak.wallahualam..=)
  2. jangan gunakan tangan/anggota badan kita untuk pukul anak sebab anak akan jadi lebih degil.. >> oh oh..tak tahu jugak about this..tapi kalau pakai rotan, macam kejam jer...kalau babab pakai tangan pun, babab2 manja jer..hurmmm...kena tukar approach lah lepas ni..
  3. berikan anak nama yang baik, kerana nama yang kurang baik akan menyebabkan anak rasa rendah diri..
  4. berikan anak anda pelukan setiap hari..kajian menunjukkan anak yang sentiasa di peluk mempunyai IQ yang lebih tinggi berbanding yang jarang dipeluk.
  5. pandanglah anak dengan pandangan kasih sayang kerana itu akan membuatkan anak lebih yakin diri.
  6. berikan hadiah setiap kali anak anda membuat sesuatu yang baik.. >> i rasa yang ni tak perlu kita bagi hadiah yang mahal bagai..just puji, peluk, cium pun ok..just to show dia di hargai dan disayangi..=)
  7. jangan mengharapkan anak yang kecil itu melakukan kebaikan secara berterusan. >> they are just kids anyway!!
  8. apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga..>> syukur hubby pun pilih keluarga..and he make my tears when he says "i kawen sebab nak u selalu depan mata i..kalau i pulak pergi keje jauh2, buat ape kawen??" ohh..terharu..=)
  9. di dalam mambesarkan anak2, jangan sesekali mengeluh kerana keluhan membuatkan mereka rasakan diri sebagai bebanan..>> insaf kejap..eh, kekadang tulis rafique lasak kat blog bukan mengeluh..just to describe my feelings.hurmm..ke sama ek??hihi
  10. tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.
  11. tunjukkan anak anda cara untuk menenangkan diri.mereka akan mengikutnya. >> kids memang pandai imitate us kan??i need to improve on this..;-P
  12. Kemungkinan anak kita menerima sesuatu pelajaran bukan pada kali pertama, jadi ajarlah mereka berkali-kali.
  13. luangkanlah masa bersama anak di luar rumah, pegang tangan anak apabila berjalan.mereka akan rasa kehadiran mereka dihargai.
  14. hargailah mainan kesayangan anak2 walaupun sudah rosak.jangan buang tanpa izin mereka.insyaallah mereka juga akan hargai barang2 anda.
  15. jangan biarkan anak tidur tanpa ciuman selamat malam.
  16. terimalah bahawa kita bukan ibu bapa yang sempurna.kita akan kurang stress dengan menerima hakikat itu.
  17. jangan selalu membawa kerja pejabat pulang ke rumah.
  18. anak menangis untuk melegakan keresahan mereka, kadang2 cuma untuk sound effect je.tapi dengarlah tangisan mereka kerana 20 tahun akan datang anda pulak akan menangis kesunyian bila anak2 dah meninggalkan anda keseorangan atas kehendak tugasan mereka.


fikir2kan dan selamat beramal..
good luck all!!

8 comments:

wardah @ fie shah said...

Kalau marah mesti panggil nama penuh dia kuat². Haha. Pastu babab sikit kat tgn. Tapi dia buat je lagi adalah. Kalau cakap HAIPPP, terus cebik tapi cebik yang dibuat². Geram!

juelee said...

ala baru tau jangan babap guna tangan.. i selalu babap manja guna tangan je.. pasni kene guna rotan la..
huhuhu

Mrs Nageb said...

Tak senang kan nak jadi a good parent :).. Memang menguji kesabaran..tapi bertabahlah ya... :)

rDnA said...

mencabar sbnarnya kan nk didik anak ni..tp bab pukul tu takdela lg.klu marah selalunya mesti sebut nama penuh dia kuat2..pastu gigit sikit..hihihi

aziyana said...

nice sharing
rafique dh nmpk sebijik cam muka ayahnya..dah makin besar..sat lg rafique lg besar dr deena..hehehehe

deena awanis said...

fie, rDna: kalau marah mesti nak panggil nama penuh kan??hihi..mama abah dina dulu pun gitu gak.kalau kena panggil nama penuh tu, kira kena standby jer laa..

jue : baru tau gak..kena gi beli rotan nampaknye ni..

yana : dah tak larat nak dokong rafique lama2 skrg ni..;-D

e.l.i.z.@ said...

semua 18 tips tu sgt² la bergunaaaaaa

Mama Adam said...

anak saya, kalau marah, dia gelak aje. dia kata funny.

tapi, kalau yang betul2 bahaya, kita pun panik. so, suara naik la sikit. kesian la pulak. nangis x hengat