long live!!!

Thursday, October 27, 2011

What u talk and feels about, u bring about..

last saturday i merajuk ngan hubby pasal i mahu kemas rumah yang berserabai dan dia pulak syok tido..eh, its quite a normal thing what for a wife yang rimas tengok rumah messy??especially when u have time (weeekend kan tak keje) but u could'nt do housekeeping just because nobody is going to look at ur baby sebab hubby nak tido lama2..and normal thing jugak for suami2 lain bangun tido lewat on weekends rite???ye ke?


masa merajuk mestilah sakit hati gila kan??but when i think back, i feel stupid..bodoh sebab i nak sakit2 hati (but nobody bother) tak dapat nak sapu n mop lantai sedangkan i know that my hubby yang selalu buat keje2 tu semua ever since we got married..it's just that i need to be patient, tunggu masa dia bangun dari tido dan buat semua tu..which then will results in :

  1. i boleh main dengan Rafique without thinking of all the housechores
  2. hubby boleh tido dengan aman without dengar i membebel
  3. i tak payah penat2 buat semua tu sebab hubby yang akan buat
  4. hubby dapat menyihatkan badan dengan melakukan exercise while doing the household..

yer..hanya dengan S.A.B.A.R untuk beberapa jam (tak kan kot hubby i bangun kul 2 petang, paling hebat pun pukul 11) can get all these benefits..jadi kenapa pilih untuk tidak bersabar??


kesan dari merajuk dan potpetpotpet marah takde sape faham i kononnya, hubby pasangkan 1 video untuk i..masa tu mood dah baik sikit laa..kalau tak, memang i bolayan laa kan..

the video is about a secret which called law of attraction..

my hubby had been believed in the law of attraction since years ago..which i never realized it have changed him 360 degree..he used to be seorang yang pemarah..he will throw everything when he got mad he said..and i'm SURPRISED!!2 tahun jadi isteri kepada Ahmad Fadzeli bin Jabaruddin, he never did that!!jangan kata baling barang, naik suara pun jarang..unless i yang mula dulu..hihi..naik tangan kat i memang tak pernah!!! alhamdulillah..

then only i know what he learns from the video that he showed me..THE LAW OF ATTRACTION..


sedar atau tak, bila kita tak suka sesuatu we keep on thinking, talking, mumbling about that thing???for example, kita tak suka tempat kerja kita or boss kita.we keep on cerita itu ini (the negative side) about our workplace..jumpa ayah complain, jumpa mama complain, jumpa kawan ABCDEFGHIJKL.....Z we complained..because of we keep on talking about the negative things, that's why keadaan di tempat kerja kita semakin teruk, dan teruk dan teruk!!

ya..i know..we are never perfect to love everything around us..even we ourselve is not perfect!! so do things happen around us!!sama jugak dengan kes i yang marah2 kat hubby pasal tak nak bangun awal jagakan anak while i'm doing the housechores..i keep on thinking that hubby asyek nak bangun lambat on weekends like he's the only one who works during weekdays!!marah sana sini, bising sana sini..watching the video make me realizes i've being so negative all this while..i selalu fikir, i yang penat..i breastfeed Rafique and he'll never understand the feeling of being breastfeeding mother.i burn fat over the night!!so on..and so forth..all negatives thought!!

and because all of the negative feelings, it makes me feel all the negativity and bring the negatives charges into my life and akibatnya merajuk sorang2!!=P


well its totally normal bagi pasangan suami isteri bergaduh, merajuk..but kalau bergaduh perkara yang berulang kali, sama dan perkara remeh temeh (described by guys) kan ke tak best??kan bagus kalau bergaduh nak tentang nak beli which new car??Honda Civic 1.8 or 2.0 for example??or nak beli rumah harga 1 juta or 2 juta??haaa..baru berbaloi bergaduh..#angan2


so, the video taught me to be more positive.to be optimist.instead of asyek fikir pasal hubby yang suka bangun lewat on weekends,tolong buat kerja rumah tapi suka2 hati nak buat bila, i will think about hubbyku rajin tolong kemas rumah..i will think about hubby suka bangun awal on weekends, tolong i kemas2 rumah dan lepas tu bawak me n Rafique pergi jalan..=)


now only i know, kenapa my hubby choose to keep quite when he got stressed!!he's trying to channel his mind from all the negative thought to its positive side..so, from now on saya juga mahu berubah..i dont want to bring the negative charges into my life anymore..just imagine, kita sentiasa doa lepas solat 5 waktu sehari semalam untuk kebahagiaan, kebaikan, kesihatan tapi otak kita pulak sentiasa fikir negative side..kan ke bercanggah tu??


positive positive thoughts, come to mummy!!

fikir-fikirkan dan selamat beramal...




3 comments:

MyRule said...

Betul2.. first time i dgr pasal Law of attraction ni bila my sis balik dari training. Beriya2 dia citer. Memang bagus kalau apply dalam idup kita. Org lelaki ni lain skit cara dia. Kadang2 kalau i marah2 or merajuk or membebel ngan hubby, dia bagitau i jgn manyak bunyi..bole camtu?..heheh

Tapi bila fikir cara positif, sebenarnya ia adalah cara lelaki and pompuan tu x sama. Apa yang kita pk and dia pk x sama. But at the end..hasilnyer sama.

Tapi...seskali merjuk syok juga kan..heheh

wardah @ fie shah said...

tq for sharing Dina :)

Alin said...

thanx for de info....noe i know y bila kite gaduh laki suka senyap je......but kite plk sakit hati kn, now we must positive...u r rite dee ^__^