long live!!!

Monday, July 25, 2011

selamat ulang bulan yang ke 10 sayang..

oh my oh my...in just another 2 months, you'll turn 1..
macam tak percaya jer ibu dah berjaya memBESARkan seorang manusia..
kalau 10 bulan yang dulu Rafique seberat 2.96kg, sekarang dah 10.8kg!!
kalau 10 bulan yang dulu Rafique hanya sepanjang 48 cm, sekarang dah separuh dari ketinggian ibu kamu yang tak berapa nak tinggi ni..
kalau 10 bulan yang dulu Rafique cuma reti tido, minum susu n nanges jer, sekarang tidak lagi!!!
there's sooooo many things u've achieved..


Rafique dah pandai panjat kerusi..
panjat katil is still in progress..sebab katil ibu tinggi sangat..


Rafique pun dah pandai merangkak cari ibu kat kitchen atau bilik air sambil panggil "mamamamaamama"
belasah lah sayang..mama pun mama lahhh...
kalau ibu kat dalam toilet, Rafique tunggu laa depan pintu toilet tu sambil ketuk2 pintu..
ibu nak membuang pun tak tenang..=D



Part makan sangat mencabar..sebab Rafique nak makan apa yang orang lain makan..paling suka laa dia kalau kita suap apa kite makan..nak jadi besar, kena laa tumbuh gigi cepat2 yer sayang...


gigi maintain tak de lagi..tapi gusi banyak tajam woooo!!
sakit bila dia gigit..kekadang tu rasa cam nak putus nipple ibu ni wehh..
kalau ikutkan geram, mahu jer sumbat botol terus..
tapi bila dia dah tido,

tengok muka dia yang sayu time tido tu, terus tak jadi nak pikir pasal stop breastfeeding him..NO NO NO..pastu terus rasa cam bersalah to have that kind of feelings..tah papetah ibu ni kan Rafique??insyaallah..ibu akan terus kuat hati untuk terus breastfeed Rafique selama yang mungkin..tapi Rafique kena janji don't bite ibu lagi tau!!kalau bite, ibu picit hidung Rafique nanti..



Rafique dah pandai berperang ngan ibu time nak pakai baju or change CD...
sangat pandai gelak..macam faham jer laa orang cakap ape ngan dia..as his name "Rafique" he is a real good accompany..kalau stress lepas balik keje, stress tunggu hubby balik lewat, borak2 ngan Rafique terus jadi happy..=)

Kejayaan yang paling besar untuk bulan ke 10 ni, u know how to express your anger..
tapi ibu belum sempat lagi nak take video on that..later laa ibu amek..
tapi walaupun anak ibu punyer laa genggam tangan, ketap gusi bergetar2 pun, u still looks cute baby..and ibu memang tak ley nak marah..gelak lagi ade la..hihihi..

paling suka kalau masuk bilik air..
nak cuci poo poo pun dia ingat nak mandi..
tak dapat mandi (main air) mula laa nak marah..
pastu ibu n ayah need to be extra cautious during shower time now, sebab Rafique dah pandai nak stand dalam bath tub!!it's dangerous laa..

last few days, dapat pulak skill baru..
bukan setakat mengemas yang kat depan mata jer, drawer pun Rafique dah tahu cam mane nak bukak..and dashboard too!!!muka bangga jer bila dia berjaya bukak..
makin banyak laa tempat dia boleh mengemas pasneh...

rasanya ada lagi kot pencapaian baru..tapi ibu tak ingat dah...nanti2 kalau ada idea lagi, ibu tulis lagi..


happy 10 months young birthday baby!!!

the two of you means the whole world to me..
love love love you soooooo much..
muahhhhss!!


7 comments:

MrS. F!zA said...

jap je dah 10bulan..hikhik plg tkthn ibu tk sng nk membuang bila rafique ketuk pintu..hahaha

wardah @ fie shah said...

happy 10mts sayang!

Mrs Nageb said...

Sokojap yo....huhuhuhuhuhu
Cute kan bila baby nak sow ange diorng nih..huhuhu

juelee said...

hehe jap je dah 10 bulan... heheh tak sabar nak jumpe rafique la..

deena awanis said...

cepat kan masa berlalu..=)

kak fiza : sampai ibu ni kena tunggu ayah dia balik, baru ley ber"urusan" dengan tenang..hihihi

Ciare Baha said...

wuah 10 bulan da baby ni....tomei tomei dia..gebus je...:D membesar dgn baik ye rafique sayang

MyRule said...

beza 4 hari jek ngan my ammar.. :)