long live!!!

Monday, May 2, 2011

saya buncit??buncitkah saya??

sengaja letak gambar ni untuk menunjukkan perut kempis sebab dalam entry ni AJ the mommy cakap i slim..hihihi..

ok.fine.itu adalah ilusi semata2..walaupun perut i tidaklah sebuncit mana2 ahli sumo, tidak jugak seselim Jessica Alba..sejujurnya, syukur jugak perut taklah ketara sangat perubahan buncitnye (walaupun ada gak time2 yang mulut-hubby-xde-insurans-kutuk-i-perut-buncit)..sebab ape i kata x ketara perubahan??sebab sebelum preggy pun perut dah mengalami kebuncitan..jadi kalau lepas bersalin c-zer perut masih buncit, maka bukan salah i laa..salah London Weight Management yang mahal sangat treatmentnya..kalau murah, mesti i dah pergi..=D

Sebenarnya, Puan Fiez Kejora tanya i dalam entry perut sebelum ni, perut i dah kempis ke lepas bersalin c-zer??jawapanya adalah : kembali buncit seperti sediakala (sebelum preggy)..i x sebut selim sbb mmg masih buncit.dah rasa dia adalah sudah masuk kategori tak buncit sebab bersalin c-zer..

jadi hari ni, mari layan tips2 (mengikut teori i) untuk kembali langsing selepas bersalin c-zer..sebab ape saya fokus kepada bersalin c-zer???sebab c-zer x boleh pakai bengkung, urut ngan tungku pun manja2 jer..x boleh tekan kat bahagian perut..

#1 - breastfeeding

excusively breastfeeding ur baby for at least 6 month will help you to eliminate ur post-pregnancy fats..x caya i cakap??google jer..konfem berlambak kuar..

#2 - kurangkan minum ais

kalau x minum terus lagi bagus..esp for breastfeeding mothers.sbb ais pun can affect milk production in long term..contoh paling dekat ialah i..x sedar diri, nak susu banyak, tapi tetap minum ais..hishhh..i memang kuat minum ais dari dulu hingga sebelum bersalin..pagi petang siang malam ais..walaupun sekarang x berjaya eliminate ice form my life, yet pengambilan adalah sangat berkurangggg...paling2 pun skali jer 1 ari, masa lunch..tempting sangat laa sirap ais..=D

#3 - pakai girdle

brand ape pun belasah jer la..kalau banyak duit, boleh beli Premium Beautiful..i beli girdle biasa jer..ini adalah untuk memastikan perut tidak kelihatan dan terbiar terbuai2 ketika berjalan..jadi bila sentiasa pakai girdle akan membuatkan posture lebih cantik , jalan dengan konfiden, sejurus lepas itu lupa bahawa diri adalah buncit!!yay!!!ini penting tau >> WE ARE WHO WE THINK!! kalau selalu pikir diri adalah buncit, maka buncit lah kita..kalau selalu pikir diri adalah selim lagi vogie the vast, there you go!!Its a law of attraction you know..

#4 - sit up

kalau suruh buat 1000 kali sehari mestiada 1000 alasan jugak untuk x buatkan??(ini untuk diri i yng pemalas ni)so, apa kata kita buat 10 kali sebelum tido dan selepas bangun tido setiap hari.much easier n achievable rite??

# 4 - use cloth diaper

coz it will help in tambah a little more work to do..tunduk untuk amek CD from diaper pails, terbongkok2 pancut air untuk buang poo2 baby..these tasks involve movement of stomach muscle right??no wonder hubby i punyer perut makin lama makin ada 6 pack..**bluwekk..kalau dia baca mesti perasan gilerr**

cukup dah dulu kot..sebab dah ngantuk ni..
try laa yang ni dulu..
harap u all berjaya..

kalau ada tips lain, sila lah share ngan i k..

p/s : x lama lagi makin banyak laa orang jumpa blog i ni sebab google "perut"..;-D



6 comments:

Mrs Nageb said...

Yuuuuhuuuu.......
Unfortunately..bdn i mkn kembang :(...
Thanks for the info.....

My Azie said...

saya bun-bun jugakkkk...waaaaaaaaa:D

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

aiyarkk!! ais mmg tak boleh dipisahkan...
~girdle - salah satu care nak kasi bentuk badan menarik ;p

Fiez Kejora said...

thanks sudi post sumthing about 'perut;..huhu,ramai org duk kata bile bersalin c-zer ni,perut buncit n payah nk kempis..pahtu mula menakutkan kite nnti cpt gemuk..
so that's why sy tanya dina pasal perut aritu..sharing is caring rite?
dlu before got preggy,mmg la perut ni xde mslh..buncit jika xbuang air besar 3-4 hari je.bile dh buang mmg kempisla.tp skrg ni xkempis2 dh..risau n menakutkan..huhu..nnti nk kena pakai girdle n sit up la..

Lynn Hamzah said...

bagus tips nie...nanti lepas bersalin leh la lynn amalkan...hehehe...

deena awanis said...

khalilah : cuba laa these tips..kot it works for u too!!=) reduce weight in healthy way..jangan makan ubat2 kurus tu plak..

kak azie : jangan tipuuuuu..u r not in the category of BUN-BUN!!

nieyxha : walaupun x dapat elak, reduce will be good for us..hihi

fiez : kena do something laa..badan nak pakai lama kan..kalau bukan untuk suami terchenta pun, kita sendiri pun sakit mata nengok lemak berketol2 tu..huhuhu

lynn : good luck!!;-D