long live!!!

Friday, March 11, 2011

my pumping routine


entry ni nak menjawab "pertanyaan" dari one of my so-called "friend"..

she said : mesti susu u banyak kann??boleh breastfeed sampai sekarang..jimat belanja u ols kann..pampers anak x yah beli..susu x yah beli..

* * * * * * * * * * *

tentang susu banyak >> kalau kawan2 yang selalu baca blog ni, tentu tau kan i ni memang kemaruk mencari milk booster..haiiihhh..kalau dah susu banyak x kan lah i kelam kabut mencari milk booster pulak kan??hurmmm...anyway, i still feel grateful sebab masih mampu bf Rafique.

so, disebabkan production adalah hanya ngam2 dengan keperluan Rafique setiap hari kat umah BS, I kenalahh kuatkan hati, buangkan malas, rajinkan diri, lupakan mengantuk supaya stick to my pumping schedule..here i share my pumping routine for the first time ever..ececehhhh..macam secret sangat jerr..hihihi

first session - 9.30 pg
second session - 12.30 tgh hari
third session - 4 ptg
fourth session - 10-11 mlm
fifth session - 2-3 pagi
sixth session - 5.30 pagi

sesi pertama, kedua dan ketiga tu kat opis dan akan vary sikit sebanyak bergantung kepada jadual lecture i ataupun kalau ada keje yang tengah buat dan perkara2 lain lagi..usually i'll try to make sure deviation less than half an hour lah..sebab i ada baca, kalau kita buat pumping secara routine secara otomatik, our body akan faham pada masa tu yang kita "perlu" kan susu, maka production menjadi optimum pada masa tu..paham tak??ke i cakap belit2??

sesi ke-4 dan 5 bergantung pada Rafique..Rafique memang tido awal (as soon after maghrib) tapi dia akan bangun few times to be fed.by the way, sesi 4 & 5 ni hasil x banyak sangat laa sebab Rafique dah minum kann..biasanya kena campur susu dari 2 sesi ni baru cukup untuk 1 kali feeding..

sesi ke-6 pulak sangat crucial la bagi i sebab i kalau boleh nak bagi fresh ebm (lepas pump terus masuk feeding bottle untuk Rafique minum kat rumah BS pagi2 tu)..

sekali lagi, i tetap bersyukur ngan rezeki yang Allah bagi untuk Rafique ni..walaupun stok ciput, Rafique tetap minum susu ibu dia yang yummy yummy ni..=) deep inside, memang risau gak kalau tetibe i period kerr, then production makin berkurang ketika period tuhh..sangat risau lah tentang tu..sebab don't think my stock can support that situation..

erm, u all start period balik lepas bersalin masa baby umur bape bulan ek?? i belum period lagi up to this moment.normal ke i ni??erkkk..

tentang jimat belanja..well yes, undeniably memang bf sangat menjimatkan..kalau sape cakap x menjimatkan bagi susu ibu tu memang tipu laaa kann..meh kita try buat simple maths..

kalau baby yang minum FM >> satu bulan usually minum 4 tin besar susu..consider 1 tin untuk seminggu..harga satu tin besar susu rasanya around RM40 kot kalau yang biasa..sebulan dah jadik RM 160. setahun RM 1920. kalau minum susu sampai 3 tahun >> RM5760 untuk seorang anak.itu kalau u all kasik minum susu yang kira low cost laa kan.but what if kasik soy-based FM yang rata2 harganya almost RM100 satu tin??? RM 100 X 4 tin sebulan X 12 bulan setahun X 3 tahun >>> RM 14400!!!omaigodddd...


masa kecederaan dulu tuh, Rafique minum susu ni lah.. RM 38/300 gram.giloss!! thank God i don't need to waste money for this anymore..=)

compared dengan working mummies yang memilih untuk bf baby..kalau u all invest RM 1800-RM2000 untuk beli Medela Freestyle or other breastpump yang mahal sekalipun the difference is still too big..kalau takat pakai Spectra 3 macam i neh, lagi laa toksah explain jumlah penjimatan kat situ..ye tak?? breastpump boleh pakai untuk lebih dari sorang anak pulak tuu.. hurmmm..no wonder ramai bf mummies yang x kedekut invest sampai 2-3 biji pump..


kalau mengikut perkiraan kat atas tu, x salah laa kalau i simpan hasrat untuk dapatkan breastpump ini pulak kan???its pink babe!!how can we resist??? ;-D

penjimatan is not my main concern in breastfeeding anyway..that is just a bonus for me..duit boleh dicari tapi khasiat susu yang terbaik memang x boleh dicari kat mana2 tempat lain selain dari susu ibu.x gituuu??

pasal pampers tu pulak,yerp i really do that because of penjimatan..i dah buat simple maths about how much u can save if you go for cloth diapering before..as the bonus, Rafique x pernah dapat rashes, i can help to save our environment..the choice is yours..tepuk dada, tanya otak..

Bukan nak berkira dengan anak sendiri..but for me its better to invest the money that we can save on our baby insurance and education etc..=)

sorry kalau ada yang kecik hati ngan entry ni..i don't mean to downgrade mummies yang x mampu (telah berusaha) untuk bf..i sendiri pun pernah terjebak ngan FM..just nak bukak mata dan minda orang yang mampu tapi cuba untuk cari alasan supaya dia termasuk dalam kategori x mampu untuk bf..

tatatititutu..




13 comments:

Mrs Nageb said...

Deena dearie~
phewww mmg bersakan lah kan nak follow the sessions kan..tapi nice job dear..semoga kita sentiasa dipermudahkan..
well,as for me,start this week i dah lncarkan hectic sessions for pumping2..ini sume salah i sebab lupa and leka...terusan layankan bz kerja sampai tak sedar stock mengurang dan baby Mareesa plak mkn bnyk minum..semoga I tak leka lagi..and well I dah pun period and seriously lps period susu I tak semeriah dulu tapi masih cukup untuk Mareesa~

ida_F said...

salam perkenalan, congrates sbb mampu bf exclusively. harap2 bekalan stok maintain with ur great efforts..

deena awanis said...

khalilah : i pun de baca pasal production berkurang bila start period..tu yang berdebar gak tuh..chaiyokk mummy...

ida_F : x layak lah congrats tu sebenarnya..saya x exclusive bf pun..ada masalah sikit awal2 dulu..pernah bagi baby FM dan baby dah start solid at 4 months..but now no more FM laa..=)

ShimaSalleh said...

belum period bila rafique dh 5bln normal je. kakak ipar sy 10bln br period tak lama pastu tettttt! terus sangkut baby baru hahaha. Sy lak, hr ke 32 pantang dh period! Sangkut lagik bila yg sulung dh 1thn 4bln.. Semua tu rezeki kan.

`BaHa` said...

I actually tak agree bila ada yang kata mothers yang supplememt the babies with formula tu create reason so that tak perlu bf, I'm sure they have reason. it's just we don't know why or don't bother to know. Because I'm sure all moms want the best for their child. Does supplement ur baby with FM makes u a bad mother? Tak kan.. hehe

I mean this is just my two cents :)

Ibu Ilyanie(s) said...

deena, thanks for dropping by kat umah saya. er..kalu ada kesempatan citer sket pasal pengalaman cloth diapering. sy rasa cam nk bg Jihah pakai tp ada satu soklan. CD kena beli everytime dia dah besar ke or leh pakai sampai dia dh potty training nanti? maksudnya beli banyak kali atau sekali beli je?

lia said...

jimat belanja TAPI pengorbanan ibu nak pump susu... SANGAT BESARRRRRR....

terutama biler merundum... byk airmata yg tumpah.... so jgn pk yg jimat jer, patutnya kena bg award pada ibu yg bg breastmilk kat anak ;p

ARNA said...

Bila susu saya x ckup, saya buat power pumping selalu

Cik Shu said...

Good advice. I am mommy to be too. Shu pun nak bf baby, insyaallah sehingga 2 tahun.

deena awanis said...

shima : thank god its normal..hihihi..ada gak baca baru2 ni ada sampai anak dah 1 tahun lebih baru period..

baha : don't get me wrong babe..i really tujukan the statement dalam antry tu kat someone yang purposely amek ubat to stop milk production..

i xde laa maksudkan kasik FM sampai jadi bad mother..tapi kalau purposely stop milk production without concrete reason, pastu dok perli2 orang yang bf baby, i think there's something wrong with THAT mother.
rite??;-D

deena awanis said...

ibu illyanie : will buat that entry for u k...tungguuuuuuuuu..

kak lia : yerp..sokong.betul jimat, tapi there's a lot of sacrifice involved..but penjimatan is not the main objective.tu yang cam kecik hati kalau orang cakap bf baby sbb nak jimat..=(

deena awanis said...

arna : i selalu gak bangun malam nak wat power pumping..tapi selalu jer disturbed by ci kecik tu..huhuhu..

cik shu : semoga dipermudahkan..=)

mamamarissa said...

alhamdulillah, murah rezeki rafique :)