long live!!!

Monday, March 14, 2011

Rafique and solid foods




Rafique had been introduced with solid foods since he was four months old..kenapa x tunggu 6 months??banyak sebabnya..pertama sekali rafique's demand during the day (kat rumah babysitter) is very high..he drinks every hour, 3.5 oz..and i couldn't supply enough..dan dia menunjukkan sangat banyak sign of readiness for solid foods..


lepas baca and seek advices from many sources termasuklah medical advices, i rasa i akan lebih gembira to feed him with solid compared to top up dengan FM..Maka disitu bermulalah misi menyuap solid food kepada Rafique..


i kasik dia makan sekali sekali jer sampai sekarang..bagi makan tengah hari..means that kalau weekdays dia cuma makan kat rumah babysitter jer laa..kalau kat umah ngan i, lapar jer sumbat susu, lapar lagi, susu lagi..suka hati dia laa nak gayut 14 jam pun..



what did i feed him??

actually belum try kasik porridge lagi kat Rafique..tunggu 6 months dulu laa.i rasa macam too heavy jer nasi untuk baby..hihihi..entahlaa..sampai sekarang masih dengan fruits and veges puree..i pernah try bagi ready-made like Heinz but i prefer home made..sbb ready-made ni i rasa mesti dia ada letak preservative..i'm just trying to avoid unnescessary things dari masuk badan Rafique..=)


his all time favourite is banana puree..
nak sediakan banana puree ni sangat senang yer kawan2..kupaskan pisang macam biasa, dan lenyek2kan macam nak buat cekodok pisang..to make it thin, campurkan dengan susu ibu yang enak berkrim disukai Rafique lah..=)



mashed potatoes
cara penyediaan mashed potato pun senang jugak..kupas kulit cam biasa, potong cube kecik2 supaya cepat dia masak, dan boil sampai dia lembik..dah lembik, boleh lah guna mixer untuk dibuat puree..bila dah nak feed baby baru campur sikit ngan susu ibu tu k..mesti baby suka..sebab mashed potato ni pun manis2 jugak rasanya..kekadang kalau pergi jalan, i beli jer mashed potato kat kfc tu...tapi mintak without gravy yer mummies..baby x boleh makan sebarang penambah perisa tau..



apple puree
cara penyediaan sama jugak macam mashed potatoes..kadang2 tu, just to make variety i campurkan carrot puree dengan mashed potatoes atau pun apple with carrot, apple dengan betik..just try and error..kekadang baby x suka..so, i play around laa..seronok tau prepare baby's food ni..teringat pulak zaman main pondok2 dulu..hikhik..


regardless the type of food i've prepared for him, i tetap akan cmpurkan dengan susu..sebab susu ibu sangat mudah dihadam.moga2 susu ibu akan bantu his digestive system in digesting all the foods..sebab kedua, i jadikan susu ibu sebagai thinning agent laa..baby especially who start solids at less than 6 months should be fed with foods which is only slightly thicker than milk itself..tapi by time amont of milk yang ditambah tu semakin dikurangkan laa..like Rafique sekarang dah pandai memilih..kalau food yang i bagi is too thin for him, dia akan sembur!!hadoiiyyyaiii..pandai betul!!


and last but not least..u should try to give ur baby the avocados..
Rafique likes it so muchhh..tapi harga dia RM5/sebijik..dah macam nasi goreng sepinggan..hihihihi..


hari ni i nak try buat sweet potato pulak untuk Rafique..ok laa..happy experimenting with ur baby foods peoples..

enjoy!!


13 comments:

nurul aziyana said...

deena, cmner nk sediakn utk bg kt bs..lenyek siap2 ar ek then bila time makan, bs bgi terus jer ek

Mrs Nageb said...

oh deena,kes kita same :)
thanks for the info dear..as tadi I gi survey2 yang ada kat market tuh sume tak berkenan di hati,memang rasa nak masak sendiri tapi still lom cukup ilmu lagi nih :) ntw,i pun tertanya2 camne nak bekalkan kat nursery eh..huhu

Ibu Ilyanie(s) said...

wah!!! makan sudah yek! as long as bb leh fit with solid food tak pe la. takut bb tak fit nak hadam solid food je yg risau. go bb rafique go!!!

deena awanis said...

aziyana & khalilah : for banana, i kasik pisang sebijik laa..senang jer utk bs nak lenyekkan..lagipun, lenyek n terus bagi lebih fresh dari kita prepare siap2..but if u hantar baby to nursery, lagi senang untuk dorang kalau dah siap2 lenyek pisang tu kan..for mashed potatoes etc mmg i siapkan dengan campur milk..tinggal bs panaskan n suap kat baby jer..=)

deena awanis said...

ibu illyanie : alhamdulillah..so far rafique xde masalah..sejak start solid food mmg dia poo poo at least once a day..=)

MrS. F!zA said...

deena..darwisy dulu akak tk buat pon sebarang yg deena nyatakan tu..akk wat bubur je..huhuhu..

MyRule said...

Thanks for the info..tgh cari resepi untuk my baby ni.. :P

deena awanis said...

kak fiza : dina nak buat jugak bubur untuk rafique..maybe start bila dia 6 bulan nanti kot..another 2 weeks to go..=)

my rule : good luck!!

PinkGremlin said...

Deena,
I tak sbr nak prepare solid food for my baby, tengah tajamkan ilmu solid food ni, thanks for your info. Tak sabar rasanya. Hehe. Nanti buat la lagi entry pasal solid food, resepi2 lain ke. Hehe.

Hunny said...

deena, thanks a lot mommy!now i know macam mana nak prepare solid food.mek kecik tu dah pandai dah tarik2 tangan ktorang mintak makanan.excited nak tengok dia mamam.
oh, kna pakai separate blender tak?kang tak pasal2 ada rasa cili kering dlm puree dia hehe

Peri PiA said...

nmpk yummy :D

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

my dear, dah boleh intro baby dengan air kanji nasi hehehe sebab dia mmg dah minat nak makan kan. gud luck ya wehuww :)

mamamarissa said...

wah!! rafique dah start makan ya...yay!!!

to mummy, good luck :)