long live!!!

Tuesday, February 22, 2011

kenapa saya suka co-sleep??

masa awal2 preggy punyer lah berangan nak set-up nursery baik punyer untuk Rafique..konon nak ajar anak jadi independant..sakan i survey themes, furnitures etc..seb baik x sempat buat nurseries bagai. lepas bersalin, dah jadik lain pulak..i love to co-sleep with my baby..and now i don't think i can sleep without Rafique kat sebelah..


sebab apa i choosed to co-sleep???


sebab utama ialah senang nak bf..x payah bangun bila Rafique nanges in the middle of the night..sambil mata pejam, selak baju, sua jer..pandai laa my prince charming mencari..ohh..ini sekarang sejak dah expert bf sambil baring..kalau dulu, kena lah bangun dok bersila sambil bersandar kat kepala katil untuk bf Rafique..tapi still jimat jugak tenaga berbanding kena bangun (berdiri, berjalan) amek baby dari dalam crib/cot..*dasar pemalas*


another benefit yang bukan i cakap tapi dah banyak research lagi pulak kalau kita bagi baby tido in other room n pasang baby monitor, baby perlu betul2 sedar untuk dia menanges lalu mengejutkan his parents yang enak dibuai mimpi..jadi bila dia dah sangat sedar, mestilah take longer time untuk tidurkan balik..compared to bila baby gerak2 sikit terus bagi milk or tepuk2 dia, mesti cepat jer dia dah tido balik...betul x??


the one who mostly benefit from this co-sleeping of coz ler my hubby..Rafique baru gerak2 atau paling hebat pun "ekkk.." sketi dah sumbat ngan "natural pacifier" neh, maka en.hubby tersayang akan mendapat tidur yang sangat berkualiti..untung kan jadi hubby???x payah laa nak bergaduh, bertekak or amek nombor untuk pegi bancuh susu anak tengah2 malam buta..


good news is, rupa2 nya co-sleeping baby (having secure attachment with parents) adalah akan lebih cepat berdikari compared to babies who are insecurely attached..sama jugak macam reason why babywearing becomes soooo famous nowadays..

DANNN...

Co-sleeping jugak dapat mengurangkan risiko Sudden Infant Death Syndrome..


tido pada umur 5 hari..

tido pada umur 4 bulan 3 minggu 6 hari..;-D



7 comments:

lia said...

akak mmg tido dgn Amsyar tp da besar nih, ruang makin sempit he3... biler da nyenyak dia tidor, akak masukkan dlm katil dia.. tp katil 2 attach jer dgn katil kami, x la terasa...

`BaHa` said...

masa mula2 Amir tidur dalam baby cot, gagah emak bangun malam bf sambil dok kat kerusi. masuk 3 bulan je, dia sendiri tak nak tido dalam baby cot.. masa letak je dia terjaga and nangis huhu

Tapi nasib baik masa tu dia dah besar sikit, masa baby dulu i taktau camane nak bf baring rasa takut2 je.

nuruljannah sukhri said...

waaaaa, cepat la anak mama kuar..jeles baca entri kwn2 masa psl baby diorang.. lepas ni cancel la dulu beli baby cot. jimat dh tu..comel je rafique tdo..brp bulan skrg ni ?

deena awanis said...

kak lia : itulahh..nampak gaya x lama lagi dina pun kena bukak bassinet letak sebelah katil laa..rafique tu pun bukan main lasaknyer tido..

baha : i pun baru2 ni jer pandai nak bf sambil baring ni..tp masih belajar menyelesakan diri..hihi

jannah : hehehe..sabar ey..boleh la K.I.V dulu babycot tu..banyak lagi mende lain yang lebih penting..Rafique lagi 2 hari cukup 5 bulan..

Hunny said...

dulu masa nak tidurkan adrianna, punya la memakan masa.macam buat konsert nasyid, bergilir2 ngn ayahnye :p tapi sekarang,nak tidur ye baby?meh ibu peluk sambil nenen.tak sampai 5min, dengkur hehe

co-sleep memang sangat mesra alam hehe i like!

Mrs Nageb said...

memang~lagi best baby tidur ngan kia,bila nak susu sua aje,just i tak pandai pun BF sambil baring :D huhu

deena awanis said...

hunny : the warm hug helps them sleep better..=)

khaleelah : xpe..i pun still belajar mencari the best posture to bf while lying down..sama2 belajar ek..