long live!!!

Thursday, December 9, 2010

sleep baby sleep

good morning peoples..

feeling fresh???
ke tengah mengantuk sebab baby being cranky and x tido semalam??

i think sleep deprivation is very common among mummies..dah laa malam tido lewat sebab nak uruskan hal2 rumah tangga, masak, siapkan barang2 baby untuk pergi nursery/babysitter..then, tengah malam kena bangun lagi bagi susu and change baby's diaper..tambah seksa kalau baby yang susah nak tido malam..menanges melalak lagi!!

tiring right??

HELL YES.

but everyone will agree to say that u just feel happy to do all those for ur beloved ones kan??tapi..kalau baby tido longer at night, not being cranky, lagi bagus kan??all parties will be happy right??x payah laa mummy nak risau looking at ur baby crying..

Alhamdulillah, i'm so happy saying that Rafique is the kind of baby who sleep through the night..he slept from 8pm to 6am almost everyday..paling lewat tido, pukul 10 malam.but i've to be careful sebab kalau dah exceed pukul 10 and he's not sleeping yet (because ayah ngan ibu gedik nak dinner kat luar etc) then only he'll get cranky..ada jugak few times dia ajak ibu berborak (tapi bukan nanges x tentu pasal yer..) at 2am & 4am, but it rarely happen..

so, today i would like to share with u all apa yang i amalkan to make all of us have enough rest..=)

the most important key word is BABIES LOVE ROUTINE. Rafique biasanya akan menunjukkan ciri2 mengantuk around 7pm..masa maghrib kan??its not good to let baby sleep at that time..so, to avoid him sleep, masa tu laa i akan change him..change his CD, put on his pyjama and to make the session longer (about 20-30 minutes) i akan borak ngan dia sambil massage with lotion or baby oil..

lepas dah siap tu, i'll let hubby to play with him for a while sementara i gi semayang maghrib.around 7.45pm camtu, barulaa i BF dia..by that time, dia memang dah sleepy habes dah..so, cepat jer grab, I goyang2 sket sambil bf and DONE!!in less than 20 minutes, dah selamatttt..=)

again i stress BABY LOVES ROUTINES..sebaik2nya, do his nappy change at the same place every session..same time..SAME PERSON with the same smell..*wink*

bila baby dah tido, boleh laa kita uruskan hal2 berkaitan rumah tangga termasuk masak (apabila perlu), kemas rumah, lipat baju, iron baju, bilas soiled CD (in my case, hubby take charge on this), sediakan EBM untuk bekalan Rafique masa i gi keje esok etc etc etc..

Rafique usually akan sedar around 10pm camtu to bf..bagi dia susu, and he'll get back to sleep..i sambung buat keje or bermanja2 ngan hubby (sila jangan geli)..then, around 11.30 camtu iaitu bila mata i dah mula x mampu nak celik, i'll change his CD..This time, pakai 2 insert, so boleh tahan sampai pagi without night change except kalau Rafique poopoo..bila change of coz baby jaga2 ayam kan, so make it quick and terus bf him supaya dia terus sambung tido tanpa banyak songeh..dan boleh laa ibu join tido sekali!!ZZzzzzZZZZZzzzz..

pukul 12 tgh mlm sampai kul 6 pagi memang Rafique tido nyenyak..most of the days, dia cuma bangun sekali je untuk "berborak" ngan i..mula2 tu stress gak sebab terpaksa melayan senyuman dia dikala 3-4pg tu..but now, i already got him..walau cemane lebar pun sengih dia, sebenarnya dia masih mengantuk..again, bagi susu, hug him tightly and he'll sleep..this usually took around 15-20 minutes..that's it!!

gambar selingan..tido nyenyak tapi mata x pejam rapat..
anak sapo lahh ni???

in my opinion, TAK TIDO DALAM BUAIAN is one of the keywords untuk memastikan baby tido nyenyak waktu malam..sebab baby yang tido dalam buaian waktu siang, they'll have longer nap..manakala baby yang x tido dalam buaian macam Rafique memang akan have few short naps during the days..sebab dorang dah penat main masa siang, that's why they sleep well at night!!!that's my theory laa..so far, terpakai untuk Rafique..coz Rafique sleep verrrry well at night when we went out for outing during the day..THANK GOD!!

kalau in the middle of the night, baby macam bunyi "ek ek" sket macam nak nanges tapi belum nanges quickly hug him to make him comfort..ohhh..this is the beauty of sleep together on the same bed..x payah susah2 nak bangun and go to his crib..hehhehe..i rasa baby bunyi "ek ek" tu sebab dia mimpi something that not pleased him kot..so, bila rasa there's someone with him (by hugging him) he'll feel secure to continue his sleep..

ini pulak tips from my MIL..kalau baby nanges x tentu pasal at night..dah change diaper, nanges jugak..bagi susu, pun nanges jugak..biasanya tu sebab baby kembung perut and make the feel discomfort..try tuam kat perut, belakang and tapak kaki baby..insyaallah they'll get better..


my double trouble..

HOHOHO..itu saje kot tips to get beauty sleep with young children cara Deena..kalau interested, boleh jenguk baby centre for more info on Sleep Training options..i guess mine is NO TEARS METHOD..why don't you check the method that suits u..

SELAMAT BERTIDURAN!!!malam nanti laa yek..sekarang keje dulu..

daaaaaaaaaaaaaaaa...

10 comments:

Peri PiA said...

perubahan dari bulan ke bulan :)

puterihannan said...

bagus la deena, cam pro mummy lak.. sy masa Wawa kecik dulu mmg ada prob nih tp sbb takde knowledge and tak tau nk refer sapa layan je la dia tak tido malam... jenuh smpi ke pagi... :D

deena awanis said...

~pia~

aah..perangai baby mmg sentiasa berubah..tapi babies are smart..depends on us how to corakkan their lives..=)

~puterihannan~

pro ape nye kak, first time mummy baru..but trying to be the best mum to Rafique buatkan Deena always find infos and knowledge..hihi

juelee said...

skang rayyan dah oke dah tido malam but still bgn menyusu 2x..

Mrs Nageb said...

sameee~Sometimes ada gak Mareesa ajak I borak2 malam2..huhu

nicelah deena u punya theory..huhu

Puan nadxoxo said...

Deena, Rqfique punya pattern tido waktu siang mcmana yer? And kat mana dia tido waktu siang tu? Sebab Zahin waktu siang dia tdo kat ruang tamu depan tv (hoho) dan malam kat dalam bilik, nad bukak lampu malap jer.

Satu lagi nak tanya, bape kali Rafique mandi, 2 kali or sekali je dan pukul berapa? Hehe. Thx in advance :)

deena awanis said...

~jue & khalilah~

banyak lagi baby kita nak change tu..for the moment boleh laa pakai theory i tu..nanti dah jadik lain, kita tukar theory lain pulak..hahaha

deena awanis said...

~nad~

siang usually Rafique tido kat depan jugak..pagi around 8 or 9 dia mmg akan tido dalam sejam..tapi lepas tu, dah x tetap..bila dina bf him, he will fall asleep for like 20-30 minutes each session..bergantung kat mood and persekitaran dia..sometimes longer..and dina mmg x restrict bunyi during day time..sebab nak dia bezakan day & night..

untuk tido malam, dalam bilik laa..and yes pasang lampu malap..so that he'll know it's night!!and kitorang cuba jadikan rumah tu sesunyi mungkin.pasang tv pun, slow jer..hihi..=)

actually dina mmg ada baca somewhere that its important for baby to teach baby the difference of night and day sejak dari kecik..

pasal mandi tu, start dari 2 bulan ni Rafique dah mula mandi 2 kali sehari..pagi around 10, ptg around 5..

Nadya said...

aydan siang tido kejap2 je..mostly 1hr.kdg2 30 mins je.paling lame pun 2 hrs. tp mlm around 7 dah ngntuk.tunggu mak die blk keje layan2 main2 jap by 8-8.30 dah tido. but die still bgn utk feeding 2-3 times.xde la tido stret cam rafique sampai kul 6.huhu

Puan nadxoxo said...

Hihi thanks Deena sudi jawab :) Betul2, mmg kena ajar bezakan siang dan malam.

Ooo dari apa yg Deena ckp tu, Rafique tak tdo siang banyak kan, thats y dia leh tdo stret lama2 mlm dan awal plak tu dia tdo. Zahin 2-3 malam ni tdo kul 12, dan gap utk dia bgn bf tu lama jgk la bila dia tdo lewat. Tula nak ajar dia xtdo sgt siang ssh jgk..