long live!!!

Tuesday, November 30, 2010

babysitter oh babysitter!!

selamat pagi selasa yang sepatutnye happy sebab gaji dah masuk tapi i tak happy jugak sebab having a bad instinct since jumpa new babysitter(BS) for Rafique yesterday..

eh, apekah???
belum pernah hantar ke BS tapi dah ade new BS??

ok, camni cite nyer..kalau yang pernah tahu that i dah start hunting for my BS since early pregnancy dulu, i dah pun dapat sorang akak yang willing to take care of my baby..and dia dah lulus laa tapisan2 i..hihhihi..suddenly, last week dia bagitahu that she's not able to take care of Rafique sebab parents of twin yang dia jaga sekarang tu x bagi akak tu jaga orang lain..

HAIYYAAAA!!!

rabu ni (esok) nak hantar, khamis last week dapat bad news tu..mane i nak cekau BS in short neh???dah ler i ni dasar katak bawah tempurung kat sini..bukan kenal pun orang2 dekat rumah i ni..lucky me, she's willing to find someone to replace her sebab dia pun rasa bersalah kat i..

ok..i x marah akak tu last minit cancel sebab dia pun mesti x sangka parents twin yang dia jaga tu x bagi dia jaga orang lain..dan nak marah parents twin tu pun, i rasa i boleh faham situasi diorang yang nak the best for their kids..like me myself pun, x nak babysitter yang jaga ramai2..of coz the parents rasa tergugat in the sense of perhatian akak tu akan lebih pada Rafique berbanding anak dorang laa sebab Rafique lagi kecik..rite??

tamat sesi i memahami masalah dorang.

dipendekkan citer akak tu dah jumpa satu babysitter yang nak jaga baby to replace her and semalam, after work i went to the new BS's house..

my hubby first word when we arrived was "ramainyer budak, kata dia jaga 2 orang jer???" YES, dia jaga 2 orang jer ANAK ORANG LAIN, umur 3 tahun & 5 tahun..but anak dia pun ada jugak yang umur 3 & 5 tahun...got me??meaning that, she needs to take care of 5 kids including Rafique laa pasnih..FAILED disitu..

maybe ada yang kata, 3 & 5 years old dah besar..kalau seorang jer, i rasa ok kot..but now 4 orang!!seb baik, all girls n comey2 pulak tu..kalau ada boy, i think i dah surrender..hurmm..

soklan pertama dia tanya adalah Rafique tido lama x siang?mula2 tu, i was like >>> biasa jer..tido jugak..then, she kept on asking tido ke x siang??tido ke x siang??4-5 kali dok tanye soklan sama!!

HELLOOOOO, KALAU ANAK AKU TAK NAK TIDO SIANG, KO NAK SEDIAKAN UBAT TIDO SIAP2 KE????

then, tanya lagi Rafique tido bawah ke, tido buaian??i said, Rafique x pakai buaian, kitorang memang x nak pakai buaian..then, dia pulak asyek dok ulang, kalau pakai buaian baby tido lama..ulang 2-3 kali ayat yang sama!!!

WEH, KALAU ANAK I TIDO JER THE WHOLE DAY, BAIK X PAYAH KO JAGA. AKU MASUKKAN DALAM BAKUL, BAWAK GI OPIS!!JIMAT!!nak breastfeed pun senang, x payah nak pam segala!!

Basically, house cleanliness and the kids pun nampak ok..i x check laa pulak toilet...but ok laa..satisfying on that part..

then, second part, i told her that Rafique was breastfed..so, i nak tumpang EBM in her fridge..plus, i memang bawak siap2 warmer Rafique semalam untuk explain to her on how to use it..and she was like "nak minum susu ibu jugak ek, bagi susu tin x boleh ke??bancuh jer kan senang.." FAILED lagi..

me???

**smile** dan cuba mengawal diri sebab sedar diri tengah desperate and xde masa nak cari babysitter lain in short.

then, pasal cloth diaper(CD) pulak..masa tu dia tengah pegang Rafique..agaknyer terperasan pegang bontot Rafique terasa lembut jer (masa tu Rafique pakai CD yang jenis Minky), dia terus tanye "baby pakai pampers basuh ke??pakai pampers biasa lagi senang kan??" AGAIN!!!! dia cakap dulu dia penah jaga baby yang pakai CD, leceh..sampai kurus badan dia sebab handle baby yang pakai CD tuh!!!

OOOHHH, APEKAH???
gila jimat ek pakai CD untuk baby??x payah susah2 nak gi London Weight Management!!seronok nyerr I..grrrrrr..

sekali lagi, senyum jer, n cakap " akak x yah buat ape2 pun CD dia tu.either pee or poo poo sekalipun, masuk jer dalam wetbag lepas tukar..the rest, saya akan handle" oohhh..tak..dia tetap cakap susah..i cakap "senang jer, akak tinggal pakaikan macam biasa jer, nanti saya siapkan butang ikut saiz dia n masukkan insert terus"..

pastu bla..bla..bla..borak mende2 lain..

then, dekat nak balik, i buat2 tanye laa pasal payment..and she said "sebab baby pakai pampers basuh, akak mintak lebih laa RM50" *usual rate kat area umah i tu RM250..meaning that RM 300 laa..

fine for me..asalkan she take a good care of Rafique..

just making comparison, i rasa sangat confident untuk hantar baby masa jumpe first BS dulu..but now with her, yesterday..bukan sebab payment, but herself..sedangkan masa jumpa dia semalam, Rafique diam jer..x nanges langsung walau sape pun amek dia, she still kept on asking pasal Rafique tido ke x..WTH???

lepas balik dari rumah dia, hubby terus ajak i pergi Mid Valley, belikan Rafique botol susu lagi..skrg ada 3, so, tambah lagi 3 biji..sebab at first, i thought letak dalam storage bottle jer masa bagi dia..then, suruh dia transfer ke feeding bottle bila dah warm kan..since she's kind of not pleased with all those things, hubby cakap "we need to do our part laa..buat supaya dia tak terbeban jaga Rafique" hambekkk..terus letak dalam feeding bottles, pasang teats siap2..mintak tolong warm kan jer sebelum bagi Rafique..kalau komplen lagi, x tahu laa nak cakap ape!!

hope everything goes well tomorrow..

12 comments:

Peri PiA said...

saba ye dear,semoga semua baik
Amin
tu la,pening juge kan

yg parents twins tu,hmm susah la nk ckp kan.sape xsayang anak

MrS. F!zA said...

astaga..cerewet plk BS tu deena..bkn nk skong susu ibu ni nk sngkan dia plk .. erkkk??

sabar jelah deena..hrp dia jga rafique dgn baik dan betul dgn apa yg deena mtk psl CD,susu, etc..

mmg susah nk jmpa BS yg baik giler kt donia ni..hrmmm

Puan Jiha said...

huhu susahnye attitude BS camtu... sementara ni bertahan ok...sambil2 cari lah yg lain

Puan nadxoxo said...

alahai. hopefully semua ok la nnt. risau kan bila jadi mcm ni. doa yang terbaik. iAllah~

juelee said...

byknye songeh BS tu.. huhuu kiter tengok la, elok ke tak die jaga... huhuu sementara ni sabo aje la dulu.. kalau jumpe org lain, tukar aje..

lia said...

mesti deena susah hati gler ni.... hmmmm akak yg dgr poon susah hati... akak doakan rafique dijaga dgn baik, begitu juga smua anak2 yg ibu nyer terpaksa bekerja...

kan bagus kalau dpt berenti kerja... hmmmm

puterihannan said...

kalu sy jd awak rasa tak yakin la ngan kakak tuh (2nd one). tp dh desparado kan nk buat camne... what ever it is.. kena monitor shari dua ni, kalu rutin rafique dh jd lain dr biasa better cari la BS yg lain.. nnt nk keja pun rasa tak senang hati.

deena awanis said...

thanks all for supporting me..memang sangat susah hati..kalo laa bley benti keje, jaga anak sendiri lagi senang..kalo laa umah mama sekangkang kera from my house, kan best..=)

nurul aziyana said...

sbb mcm ni ler yg terasa nk berenti keje nk jg ank sendiri..tp xblh..duit penting jugk nk besarkan anak..huhuhu payah nkcr bbsitter..nk jd bbysitter tp malas..harapkan duit jer..tu yg kuar kes pelik2..sy pun tgh pening nk hntr ank kt mane..asik risau jer..skrng tu jer yg dok pkir siang malam

nurul aziyana said...
This comment has been removed by the author.
Mrs Nageb said...

deena,sabar eh :) bertahan dulu,hopefully akan ok eh :)

e.l.i.z.@ said...

hurmmm sib baik ado mil..kalu rafique duk nge ore gini, hau la jadi gapo huhu