long live!!!

Tuesday, August 24, 2010

penyelesaian kepada konflik yang melanda diri..

recently i diserang sedikit konflik dalaman..puncanya adalah teknologi..wakakaka..facebook laa senang citer..

sumer orang pun ada facebook sekarang kan??
bukan setakat kita2 yang muda belia remaja ok..sekarang ni, budak kecik sekolah tadika sampai ke orang tua like my mum, MIL etc pun ada akaun FB masing2!!seb baik atuk i xde FB..

ok.dipendekkan cerita, konflik nya adalah disebabkan tag2 gambar kat facebook tu..i x kesah pun sebenarnya kalau orang tag pics i, yang nak bisnes ke hape pun..tapi isu di sini ialah gambar zaman purbakala i, iaitu dikala i belum bertudung..

i x salahkan orang yang tag tu..yer laa..dia cuma upload gambar lama untuk mengimbau kenangan silam...mengubat rindu dendam kepada kawan2 lama yang dah jarang boleh jumpa..

tapi....masalahnya i sendiri lah..sebab bila FB tu boleh di assess oleh ahli keluarga 7 keturunan..keluarga sendiri x pe lah kan, coz they already knew me sejak azali lagi..tapi i macam x sedap laa kalau my in law's tengok pic lama2 a.k.a zaman i x berapa nak senonoh sangat tuh..

i'm not trying to be hipocrite..bukan nak bermuka2 konon macam i ni menantu yang baik sangattt..but still..ntah laaa...just don't feel good about it..hubby pun x suka gambar i free hair dolu2 tu ditayang seluruh dunia..

what if kalau his aunties or uncles yang tengok those pics??salah anggap pulak ingat i ni masih macam tu..then, bawak mulut or cerita kat sedara mara dorang yang lain pulak, cemane tuh?? isteri mithali kena laa jaga maruah suami..x gitu??hehehe..

nak di remove tag pada pic tu, takut kecik hati pulak orang yang tag pic tu kan..oowhh..this had happened to me once actually..

so, here i found a solution for this problem..sesape yang ada konflik dalaman cam i, boleh laa try to use this method..walaupun x menyelesaikan masalah tu 100%, at least i can save my in law's family from dapat heart attack sebab tengok pic lama i..kahkahkah..


first, go to "Account", then pergi "privacy settings"..

then tekan on "customize settings"

pastu pergi ke "things others share" and "photos and videos i'm tagged in" tukar setting from "everyone >> only me"..

ok.done!!

selamat berbuka peoples..daaa..

5 comments:

Mrs Nageb said...

betul..betul..nice solution pn deena :)

Hanis MY said...

yeayyy thanks dina..i loikee.. btw nad add u fb leh, pasal biskut tu, its ok...daku setia menanti hehe..ok take care...

deena awanis said...

~mrs nageb~

itu jer yang termampu..=)
cuba untuk jaga hati semua orang..huhu

deena awanis said...
This comment has been removed by the author.
deena awanis said...

~kak hanis~

dah approved..=)