long live!!!

Tuesday, August 24, 2010

resipi bubur kacang..sonang ajo!!

good morning peeps..

pagi2 ini mahu cerita pasal makanan..

mahu story mory about my first attempt preparing Bubur Kacang Hijau!!At the age of 23 years 9 months old, baru berjaya buat bubur kacang hijau??sungguh x hebat lagi pemalas yer ko Deena!!x pe laa..better late than never right??

bubur kacang hijau ni actually one of my favourite dish during bulan Ramadhan selain daripada murtabak and kuih tepung pelita..selama ni i beli jer..or paksa mama buatkan..hehhehe..tapi memandangkan orang yang nak dipaksa tu jauh nun di sana n yang dibeli asyek x memuaskan tekak ni telebih manis laa, tawar laa, cair laa..ada jer yang x kena..i pun terfikir untuk buat sendiri..lagipun, kot2 laa one day my prince charming teringin nak makan bubur kacang hijau, xde laa i terkial2 nak buat masa tu..jatuh ler standard i sebagai isteri dan ibu mithali!!!

tambah lagi, my colleagues sumer cakap sonang ajo nak buek bubur kacang ni..then, why not to give a try kan?? =)

so, bagi mereka2 yang jugak x penah try buat bubur kacang seperti i, these are the ingredients:
  • kacang hijau
  • santan
  • gula merah
  • daun pandan

cara2nya??

rebus kacang hijau sampai kembang..sampai kacang dah pecah2 dan mengeluarkan bau..then masukkan santan dan gula merah secukup rasa & warna..bila dah boil, masukkan beberapa helai daun pandan..hurrmm..harum semerbak bau dia!!

yayyy!!dah siap!!


boleh dimakan panas2 atau ketika sejuk..of your choice.no problem punyerr!!

kesimpulan dari percubaan pertama ni : 4 stars laa i kasik kat diri sendiri..boleh ekk sendiri masak, sendiri kasik star?? tang rasa, i dah puas hati..manis2 buah giteww!! kalau manis sangat, dapat diabetes pulak nanti!!

cuma kurang puas hati sebab warna dia terlalu gelap..coz gula merah yang i pakai tu x berapa manis..so, banyak laa kena letak..

lepas dah jadi camtu, baru cepat2 tepon mama..rupa2 nyer boleh jer tambah gula pasir kalau gula merah tu x cukup manis..so that, kaler dia xde laa gelap sangat.. hurmmm..begitulaa kisahnyer..

anyway, not that bad for the first try i think..=)

9 comments:

Peri PiA said...

The Gravy is thick,waa terliurrr

p/s-at the age 28,me xpenah wat lagi tau..maluuu

kena tryyy nih

deena awanis said...

~pia~

hahahaa..harus cuba tu..;-P

Puan nadxoxo said...

hihihi. saya yang baru menjejak 25 tahun ni pun x pernah buat juge. tapi tau la senang je sbb penah tgk mak saya buat :P naseb takde pulak husband teringin2 kan hahha

intan azuzarina said...

yummeh!!!

deena awanis said...

~puan nad~

hubby dina memang kurang makanan2 bersantan camtu..dina jer yang tetiba teringin..hehehhe

deena awanis said...

~intan~

kalo nak rasa, meh laa singgah umah petang karang..=)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

dulu... mase kecik, suke sgt makan bubur kacang ni.. lg sedap kalu letak dalam freezer.. buat mcm ice-cream... sedap...waaaa..dah lame tak makan...

psstt..nk confest jugak.. nieza tak penah buat n tak tau pon senang je nk masak..hehehehe...thanx deena for the recipe (◕‿-)

deena awanis said...

~nieyxha~

betul2..eskrem bubur..yummy2!!
hahaha..no probs..sila cuba, n hantar kat umah dina sket.nanti dina kasik bintang..muahahahaha

Princess Ayang said...

terliur aku tgk bubur kacang ko..
lama dah tak buat..
aku kalau buat bubur ni, last sekali bila dh tak larat makan, bubur kacang jadi kuih kacang..hehehe.. tambah tepung skit, gentel2 dan goreng..