long live!!!

Wednesday, July 28, 2010

babysitter hunting

one of the question yang timbul di benak fikiran i sejak preggy adalah sape yang bakal jaga my little junior sejurus selepas i abes pantang nanti??so, at the beginning, i have 4 options:

  • bibik - bukan setakat jaga baby,kalau ada bibik dia boleh jagakan umah sekali..aah..itu kalau dapat bibik yang baik lagi berhemah laa kan..what if kalau terlebih hemah, sampai laki i pun dia tolong "jaga"??? OHHH..NO.NO.NO.so, pangkah!!
  • my MIL - she's a fulltime housewife and awal2 dah offer to take care of her grandson..and cara penjagaan x perlu laa dikhuatiri sebab ibu mertuaku kott..selamat jer hubby i membesar dengan sihat dan kuat dalam jagaan beliau.. BUT...larat ke i nak berulang alik ke Klang everyday amek & hantar baby ke sana???ooohhh..harus laa x kan..unless i kena tinggal my baby and only see my prince charming during the weekend..OHHHH NOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!
  • nursery - i x berapa minat with this option..banyak sangat dengar cerita pasal baby kat nursery..just imagine..sepuluh orang baby or maybe more, taken care by two or maybe sorang je penjaga..bila masa nyer dia nak tengok baby i??haishhh..x mo laa..if baby dah besar sikit, boleh berjalan, bercakap, berkawan, maybe ok kotttt..but not as soon after the confinement period i guess..i x tau pendapat orang lain..but at least, it's a NO for me..
  • babysitter - so far, this is what i'm interested in..homey environment for my baby to grow up..not too pack macam kat nursery..but it's not easy to find one as well..especially macam kat area rumah i tu..mostly are working mothers..=(

actually, i just got an offer from a colleague yang tolong carikan baby to be taken care by her sister..currently, akak tu ada jaga twin aged 1 yr ++..dari apa yang my colleague i tu cakap, these twin, memang xde masalah..x banyak meragam..

hurm....from my point of view, i rasa ada few factors that i need to consider when choosing a babysitter..

  • anak - whether she have her own baby or not..in this case, akak tu lulus coz anak dia dah besar.standard 6 & form 3..
  • house - bersih ke x??clean house shows that the person is a hygienic person laa..kan??this one i need to check..
  • distance - dekat ngan office and rumah i..senang sket laa kan..in case of any emergency, i boleh pergi tengok my baby..this part ok laa..her house dekat ngan rumah i which means dekat jugak ngan ofis i..
  • herself - maksud i sifat penyayang & keibuan..i might pay her a visit either tomorrow or day after tomorrow during office hours..sebab masa tu the twin yang dia jaga tu still at her house..perhaps boleh nampak laa kan how she treat them..ok x camtu?? and my friend suggest to check their toilet too..hihihi
  • breastfeeding - i'm very into breastfeeding..so, i hope my babysitter will be willing to take care of the EBM later...kalau awal2 dia dah cakap leceh etc, susah laa kan..

setakat ni, tu jer laa kot yang i boleh pikir..ada x faktor2 lain yang u all rasa should be considered when choosing a babysitter??

and berapa yer harga biasa yang patut di bayar pada babysitter for baby around 2 months camtu???sebab i nak letak my baby as soon after pantang..

?????????????????????????????

10 comments:

juelee said...

sama la kiter pun ngah bb sister hunting nie... memula ingat nak antar nurseri but recently my boss anak die kene pneumonia sbb kat nurseri asyik demam je bebudak, pas sorang2... sok dok berjangkit je... at last paru2 dijangkiti kuman... so this made me think twice...

Mrs Nageb said...

pn deena,if i wer u pun i akan pilih baby sitter lah but as u said,tak senang nak cari baby sitter nih kna.. :D.Btw,kalau maybe the charges around 250 to 300 kot...i rasa ajer lah kot....huhu

ciare (^_^)v said...

same here.br dpt tau ngandung aritu dah riso psal sape nak jaga baby pas pantang nti.almaklum le.carierwoman.cewah.nak anta baby kt kg jumpe jarang2 tak sggup sama skali:( mari lah kita menghunting babysitter sama2.chaiyok :D

nurul aziyana said...

pun tgh pkir pasal ni...susahnya nk cari babysiter..huhu xramai yg xkerja..

deena awanis said...

~juelee~

itu one of the reason i x berapa nak suka nursery..kalau ada sorang demam, abes sume baby demam..

deena awanis said...

~mrs nageb~

oo..thanks..i dengar pun around that jugak..250-300..saje nak survey2 market price..=)

deena awanis said...

~ciare~

gud luck to u too!!tapi u still have longer time to find a babysitter compared to me..huhuhu..chayokkk!!

deena awanis said...

~aziyana~

iyer laa..kalau kat area kampung sket maybe senang..dok tengah2 bandar ni, sumer orang pun keje..=(

Puan nadxoxo said...

oh saya je yg tak koje yg komen kat sini. hehe :P sy sokong cdgn babysitter tuh. (babysitter penah menjadi kerjaya idaman tapi x kesampaian, babysit ank sendiri je nnt hehe)

deena awanis said...

~pn. nad~

beruntung laa nad boleh jaga baby sendiri all the time..