long live!!!

Wednesday, July 28, 2010

me at the 31st weeks..

selamat pagi yang masih x berapa nak ceria sebab gaji belum masuk..esok insyaallah i akan menjadi lebih ceria..aminnn..mari aminkan beramai2..

ok, sebelum pergi jumpa my gynea esok atau lusa for the 8th month check-up..i mahu update keadaan ibu mengandung ini pada minggu ke 31 pregnancy and might be experienced by other mummy-to-be too..

  • more frequent urination : dalam 1 hari, i'll be having up to 10 times toilet visit..seb baik x yah bayar 20sen.kalau x dah RM2.00 tuh!!!hihihihi..tips from what-to-expect: double pee to minimize toilet visit.but it seems did'nt work for me..duduk 2-3 minit lepas 1st time pee tu pun, x keluar jugak for the second round..tapi sejurus selepas keluar dari toilet, rasa nak pee tu datang lagi!!haiyyyaa!!
  • occasional headaches : i can say every morning & evening i'm having headache..tapi xde laa teruk sangat.tapi cukup untuk buat i rasa berat giler untuk bangun pagi..hehhehe..
  • varicose veins : mine was'nt this serious..just kat bahagian kaki jer..betis xde..tips from what-to-expect: take a walk or some low key circulating exercise..i rasa my varicose veins lebih menonjol bila i banyak berjalan..hurmm..cam mane tuh ek???
  • possible nasal congestion : yet, i dont have this problem.. alhamdulillah..
  • lower abdominal achiness : memang ada rasa sakit but not so frequent laa..and i was wondering was that braxton hicks???
  • backache : most of the time ada rasa sakit belakang and pinggang..especially masa nak tido..i just do some stretching to reduce the pain..rasa laa lega kejap..tapi sakit balik pas tuh..=(
  • increasing clumsiness & forgetfullness : do i really have these problem??hurmm..x perasan pulak..
  • difficulty to sleep : susah nak tido..dan selalu tersedar tengah malam..particularly sebab rasa nak pee..plus rasa cam x lena tido sebab asyek mimpi bukan2..semalam i mimpi best..mimpi i dokong baby comel pakai all blue..was it my prince charming??=)

ini symptoms that i refered to what-to-expect..selain dari tu, i ada masalah untuk buang air besar lahh..oopppss, sorry..tapi seriously..it's really painful kat bahagian V when i tried to pooped..=( and sometimes, ada rasa itcy kat B and my baby bump jugak..tapi i x berani garu laa..just usap2 manja and sapu losyen jer..hope the stretch marks won't appear...

one more thing, i selalu rasa sakit kat tumit laa sekarang ni..is it a sign of my feet x larat lagi dah nak support badan yang makin memeberat ni??nak jalan2 window shopping pun dah x mampu sangat sekarang ni..haiisshhh..cemane ni??makin kurang laa exercise i pas neh..

ok, that's all for now..citer pasal prince charming, lepas i jumpa my gynea nanti laa pulak..daaa..

12 comments:

Peri PiA said...

Amin...ibu preggy kena senyum,ceria2 ok :)

waa,dah 31st week dah...

me yg belum preggy lagi ni pon selalu sakit kaki coz gain weight (T_T)

Puan nadxoxo said...

Amin!! Kalau dah gaji sila belanja :P

Sakit tumit? Maybe kasut tak sesuai kot? Sblm ni Nad pakai sliper yang flat tapi sliper tu sangat selesa la sbb sgt lembut tapi bila jalan banyak skit je dh stat sakit tumit. Nad baca, yg bagus ialah yg ada heels half inch. Tapi Nad beli yg 1 inch pun dah tak sakit kaki dah tapi beli yg selesa la :)

Constipation tuh, Nad pn alami. Tapi Nad perasan memang kena mkn byk sayur. Banyak dari biasa. Kalau mkn tahap biasa2 je xmenjadi. Tips lain mcm minum byk air + mkn byk buah tu biasa la..

Baru Nad tahu pasal double pee tuh. Leh try lah pasni. Hehe..

MrS. F!zA said...

dina, akak dulu sepanjang pregnant sakit tumit memanjang,,takleh jalan lama sikit.pakai kasut sedap pon sakit tumit gak cane tu..

pastu pinggang tu mmg selalu sakit serba tak kena je bila duduk kat kusi opis ni..hehehe

mamamarissa said...

wah, dah 31 minggu...makin lama, mmg makin macam2 sakitnya...sabar jer la dear, tak lama dah tue...take care ya :)

deena awanis said...

~pia~

ituler..rasanye badan dah makin berat..kaki x larat nak bawak..

deena awanis said...

~nad~

before this, i mmg pakai wedges yang 1 and half inch..sbb sangat kekok laa bila pakai flat..tapi start from bulan lepas, kaki mula sakit..that's why tukar pakai scholl yang flat habes laa..tapi still sakit gak kaki..=(

deena awanis said...

~kak fiza~

itu laa masalah kita..pakai kasut yang super comfy sole pun saket jugak tumit nihh..

deena awanis said...

~mamamarissa~

thanks..=)

sI tEDI said...

hati2 bila berjalan mummy. mummy ni come lote sgt :))

e.l.i.z.@ said...

cepatnye 31wks doh!

hurmmm k.eli ado gok varicose veins nih..tp buke sebab prgnancy..meme jak azali ado..1 tempat je la..mujo x byk hehhe tidok gak, uduh ngelih dih

deena awanis said...

~si tedi~

insyaallah..i will..

deena awanis said...

~kak eli~

tuh laa..sakit mata tengok urat2 timbul tuh..