long live!!!

Tuesday, June 15, 2010

Baby walker sebabkan baby lambat berjalan??

salam..

i rasa x perlu diperkenalkan lagi laa apa itu baby walker ni kan..kita semua sedia maklum sebab masa kita kecik2 dulu pun dah ada pakai baby walker ni..bezanya design zaman i dulu xde la canggih2 n cantik2 macam baby walker kat bawah ni ha..
ohhh..how i wish i can buy this to my baby nanti..tomey!!
ni baby walker macam untuk baby alien jek...huhu
usually baby walker akan mula digunakan ketika umur baby around 5 months..iaitu bila baby dah boleh duduk cuma tibia, fibula and femur x cukup kuat for them to stand by themselves apetah lagi berjalan...

baru2 ni, issue about baby walker was raised bila we ols sedang mencari2 hadiah ape nak bagi to our colleague yang baru bersalin. one of my colleague said that baby walker menyebabkan baby lambat berjalan..

so, i did some research through the net to find out the facts..and it really surprise me!! rupa2 nya banyak kes kecelakaan pada baby yang disebabkan oleh baby walker...

  1. baby walkers annually sent > 14000 babies to the hospitals-punca2nya termasuklah jatuh dari tangga, burns (maybe kena cup of hot coffee yang dicapai dari atas meja), poisoning, cuts etc
  2. 34 children died because of baby walker with 1973-2001

OMG!! lain yang i cari, lain pulak yang i dapat..

and..from these two studies : Effect of baby walkers on motor and mental development in human infants (Siegel and Burton, 1999) and Infant walkers: developmental tool or inherent danger (Ridenour, 1982) mendapati baby walker ni xde pun benefit dari segi mempercepatkan proses untuk baby berjalan..malah baby yang tak menggunakan baby walker terbukti mempunyai perkembangan motor dan mental yang lebih pesat daripada yang tak pakai baby walker.

however, ada jugak article yang i baca cakap, walaupun baby yang pakai walker mempunyai perkembangan motor yang perlahan compared to those who don't use it, tapi the delay is just about 2-3 weeks..not so much different laa..and there are some studies try to investigate the effect of baby walker to the development of baby's spine..hurmm..tapi xde pulak ape2 findings setakat yang i baca tu..

dari apa yang i baca tadi jugak, kebanyakan mummy out there are still using baby walkers despite of the danger which it might posed adalah untuk memudahkan..mudah untuk suap baby makan, mudah untuk monitor baby masa diorang nak masak..yer laa baby kan suka masukkan barang2 dalam mulut, so its difficult kan to monitor them bila mummy nak buat keje..nanti ada pulak yang choking sebab tertelan ape2 from the floor..susah jugak tuh..plus most babies are "comfortable" to be seated on the walker sebab dorang mudah bergerak, so this will avoid them from crying..tenang sket mummies nak wat keje kemas mengemas & cooking kan...

so, here are some tips for those who still insist on using baby walker :
  1. put baby safety latches on drawers supaya baby x boleh bukak drawers dengan mudah - i penah jumpa benda ni kat ikea
  2. make sure household cleaners, medications etc berada di tempat yang x boleh dicapai oleh ur baby especially pills yang colourful because it will attract baby's attention
  3. jangan guna furniture with sharp edges bagi mengelakkan baby terhantuk
  4. pasang baby safety gate kat tangga untuk elak baby terjatuh & kitchen so that baby are not exposed to hot stoves, knives etc
  5. simpan laa dulu alas meja yang cantik2 tu sebab there's possibility untuk baby pergi tarik alas meja tu, then habisler segala makanan panas yang terhidang akan menyimbah badan baby...

ok..sekian dahulu tips2 dari i (orang kurang knowledge, apetah lagi experience on parenting)..moga mendaat tunjuk ajar dari orang2 yang lebih pengalaman...=)

tatatititutu

7 comments:

Peri PiA said...

ha'ah org2 tua ade ckp,walker buat lmbat jln..wallahualam

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

huhu ye ke buat lmbt berjalan..

rasa ada je budak pakai walker cpt jgk berjalan dan ada jgk ramai yg tak pkai walker lmbt jgk jlnnya.. huhu

baru pk nak beli sbnrnya..haha

deena awanis said...

~pia~

sebelum ni x penah dengar pun sebenanrnye until kawan tu cakap..huhu

deena awanis said...

~kak fiza~

ntah ler..setakat dari yang baca, itulah..tapi dina pun kategori lambat berjalan gak dulu..mama cakap 15 bulan baru ley jalan..n banyak jugak tengok pics sendiri masa kecik2 duduk dalam walker..hehehe

sI tEDI said...

he he he

comel walker tu. secomel baby yg duduk dalam tu.

anak buah aku 2-2 x sampai setahun dah berjalan.

walker ni pakai kejap jap. ekekekek

deena awanis said...

wah!!x sampai setahun, segera betul!kena mintak tips ngan ko neh..huhuu

anna said...

hi deena...salam kenal
bergantung kpd baby sbnrnye.My son 5bln dah masuk walker(but makesure pinggang ur baby dah kuat sblm ajar die masuk walker)9bln dah mule berjln.so it depends kepade baby sbnrnye.

i link n folow u :)