long live!!!

Thursday, August 6, 2015

Blog updated!!

ASSALAMUALAIKUM DUNIA.. BANGUNLAH SEGERAAAA....
Faizal Tahir skettt..

Almost 1 year tak update blog ku sayang.
Walaupun tak update, tetap ku sayang kamu.. 
From today boleh lah rajin2 update belog seperti ketika bekerja dulu..yay!!

Anyway..

Today is my 3rd day, back to work after almost 3 years tidak bekerja.
Why i decided to get back to work?
Nantilah cerita. Panjang sangat.
I'm gonna blog about it specifically one day. In sha Allah.



Just feel like writing my experience, naik 3 jenis transport, 2 jam 10 minit travelling for work, TODAY. This probably a normal routine for some of you, but first time for me. 

When i was in my previous workplace , i drove 2 minutes from home =P
When i was studying in UPM, i drove 25 minutes from home to Serdang, WITHOUT traffic at all.
When i was doing my business from home, i drive when i know there's no traffic!!

So, this is totally something new for me.
New challenge, new experience.

Mula-mula tu rasa macam.. Like seriously nak kena travel like this??? erm... macam tak best je.. macam susah je.. macam penat je.. 



********************************************************************


6. 30 pagi : leave home (Klang) naik kereta dengan husband to his office in Bangsar.

7.30 pagi : sampai Bangsar

7.40 pagi : beli ticket LRT

7.45 pagi : naik LRT from Kerinchi



I naik line yang pink tu.. From Kerinchi to Wangsa Maju tak perlu tukar train. Very easy for me lah. Cost me RM 2.40.

Sape nak naik train for any commuting purpose, boleh tengok gambar kat atas as reference to plan your route. STAR LRT sangat cepat tau u all.. just few minutes waiting if you terlepas train. Daripada experience naik train zaman belajar dulu, Komuter (yang line biru terang tu) is a bit slow. Kena tunggu 15-20 minutes for next train. Tapi tu few years back lah. I hope system improved already.

Syukur that our country have a quite good train system. I would give 4 star for this. I should give pat on the back for this. This comprehensive train system memang membantu ramai warga KL on travelling. Save cost jugak.

To android user boleh download LRT route finder untuk tengok route dan juga kos travelling menggunakan perkhidmatan LRT. cayalahhhh...




8.15 pagi : sampai stesyen  LRT Wangsa Maju.


I am lucky for manage to get a seat. Alhamdulillah. Kalau kena berdiri, kematu gak kaki kot. Setengah jam. Pagi ok lagi, tenaga banyak lagi. Kalau dah petang, lu pikir lah sendiri. Tapi ok je kot berdiri, tak de lah sampai boleh bawak maut pun. So, chillex sajo.

Pesanan khidmat masyarakat, jangan lupa bagi seat kepada orang yang lebih memerlukan. Elderly.. Pregnant women.. Be considerate ok kawan-kawan. 


8. 20 pagi : naik bas to my office.


Husband suruh naik cab, tapi saje nak try naik bas. Cab sonang bonar. Bagi la mencabar sket!! Konon... Sebab i sampai awal sebenarnya.. Office hour start at 9am. 

So i tanya abang bas tu bas nombor berapa. Bas pun dah ada tunggu kat situ. Naik. Bayar RM 1. That's it!

Bus also very comfortable. Thumbs up to Rapid KL.


8. 40 pagi : YAY!! Finally arrived!


I tabik respect to those who do this like everyday in their life. They are really strong. It's not difficult but their mental memang kuat. Harung jem adalah bahagian yang paling mencabar. I sleep in the car anyway. hahahaha.. laki ku yang drive, nasiblerrr u..

Thinking about this, i rasa sedih. Sebab ada orang yang "tak layak" boleh dapat derma RM 2.6 billion while rakyat were suffering kerja macam nak mati just to get RM 2k per month. Some maybe get less. And he easily makes money and buat hutang negara berbillion yang orang bodoh macam I simply tak tahu camane nak kira RM 2.6 billion tu.

So, orang bijak macam beliau please have a logic explaination to us. Make our mind digest how that happen. #ehterceritapasalpolitikpulak


Anyway, this travel thingy i wont be doing everyday pun.. maximum 1 month. Sebab end of this month we will be moving to somewhere around here yang belum lagi kami decide.Yuhhhuuuu...

Till we meet again.
See you when i see you.

Assalamualaikum.




No comments: