long live!!!

Saturday, August 24, 2013

my second pregnancy : 6th month check up

Assalamualaikum..

this is probably the first time I update cerita monthly check up of my second pregnancy here..  sian adik baby kan.. xde cerita pasal dia bila dia baca blog ibu dia nanti.. so for he last 3 months in my womb, will try to share about my journey with her more frequently.. hopefully i dapat kotakan janji ni. one entry per week maybe.. that's a target.. hehe..
   

so, sepertimana ramai yang dah tahu melalui medium lain, finally dah yakin, i'm expecting a girl this time.. hoyeahhh!! alhamdulillah syukur..=)

last month check up dia still lagi sorok, tak nak reveal rahsia itu.. akibatnya i keep on telling myself that it's gonna be a boy again this time.. sebab dia sangat lahhhh aktif inside my tummy.. sampai herot berot my tummy.. rafique dulu pun tak aktif macam gini sekali.. tapi sebenarnya i cakap gitu sebab nak sedapkan hati sendiri je.. takut frust pulak kalau dapat boy lagi.. at least i am mentally prepared =P

 honestly from the early stage of pregnancy, memang harap sangat laa dapat girl kan.. standard laa tu..dah ada girl nak boy. dah ada boy nak girl. walaupun mulut kata x kesah mana2, tapi deep inside tetap mahu opposite gender lah kan.. nak rasa plak camane challenge baby girl ni...kononnnn... padahal i'm very excited nak shopping all those pinky stuffs. haha.. mak yang hover!

unsurprisingly, sempena bulan syawal ni, i gained 3.5kg from my last month weight! ambek ko..memang melantak tak hingat pun time raya kan.. segala ape ada, semua nak rasa. semua nak sumbat. and the funny thing is, i kena puasa from the night before untuk blood sugar test. ok lah fine, memang puasa. lepas amek darah patutnya kena tunggu another 2 hour then amek darah lagi sekali. i thought lepas minum air gula tu dah boleh makan. dengan konfiden gi makan roti canai sama milo ais while waiting for the second time amek darah tu..hikhikhik..mana laa i tahu sebenarnya kena tunggu lagi. x boleh makan lagi..aiyaaaa... maka, pasrah je laa ngan result yang bakal keluar nanti. harapnya tidak laa reading tu exceed the level. kang tak pasal je expected GDM.

Walaupun tahu dari kesilapan yang tak disengajakan, tapi macam tak best laa kan dalam record ada readings yang tak cantik..haishhh..my bad.. sama ada i tak dengar betul apa yang nurse tu cakap. atau memang dia tak cakap. whatever it is nasi sudah jadi bubur. tunggu je laa result nanti.. challenge betul hari ni inspite of getting the good news.. kena cucuk sampai 3-4 kali sebab nurse cakap rak nampak urat.. halus sangat.. dah cucuk, darah plak tak nak keluar.. =(


i think that's it. cerita 6th month check up. and i'm excited untuk start bershopping.. tapi kena check barang2 abang rafique dulu..mana yang dah ada, ok dan boleh guna lagi, kita recycle je lah ye dik.. save bajet! haha..

bye..

4 comments:

♥ ROS ♥ said...

takpe kak gegirl or boy..janji sehat.. hehehhe... :)

Mama Marcello said...

yeayyy...bakal dapat sepasang la yerk...=)

harap sgt i punya baby pon gurl this time...tak sabar nk g checkup this friday...scan b4 this asyik xclear je..nk tgk terang2 baru bole shopping baju pink hehe~~

take care Dina ^_^

deena awanis said...

ros : agree.. yang penting baby sihat =)

mama marcello : auchhh!! good luck to you..

Ajamahiyaa said...

yeayyyyyy..alhamdulillah..tahniah....moga baby membesar dgn sihat....moga dina pon sihat senantiasa...