long live!!!

Monday, June 24, 2013

Pangkor Island Beach Resort

Hollaa..

Last 2 weeks I pergi pangkor..an ad-hoc holiday. unplanned. lepas exam rasa macam stress giler, penat giler plus nice timing sebab my SV pergi US.. maka, boleh laa joli-joli kejap. I sebenarnya nak gi Gambang Resort tu.. tapi call sana cakap dah fully booked..=(  pastu konon2 plak, xpe lah tido kat Kuantan.. call hotels pun fully booked. heran. mana lah datang ramai sangat nak bercuti ni? semua orang baru habis exam gak ke? padahal the week before was school holiday! maka, dapat disimpulkan zaman sekarang ni bercuti xde nak musim2..sepanjang masa lah ramai je orang..cuma non-peak time tak la hectic sangat..masih boleh bernafas dengan baik.

Maka tak survey apa pun nak gi Pangkor tu, hubby call je hotel tersebut buat reservation. plus kami dapat discount sebab Pangkor Island Beach Resort (PIBR) ni sama management ngan Mid Valley city..so, as hubby is a gold card member, maka kita layan jer lah..sebabnya nak gi berehat je pun..tak kesah mana2..asal dapat tukar angin.

 untuk ke PIBR ni feri dia tak sama ngan main island..hanya boleh naik dari jeti Lumut sahaja..tak boleh naik dari Marina.. feri yang sama bawak untuk 2 resort je..tak ingat apa nama resort lagi satu tu.. so, untuk make sure kita memang guest kat dua resort ni, dorang hanya akan benarkan guest yang dah buat reservation je untuk beli tiket feri ni.. so, agak lama proses untuk beli tiket sebab dorang akan check ngan hotel dulu everytime orang nak beli tiket. maka, agak jenuh beratur disitu especially sebab ada few people yang tak buat reservation.  tiket pun agak mahal sket compared to main island. RM19/person  pergi balik for adult. Rafique tak kena charge pun, under 4 yo. Kalau feri ke main island RM10/adult..



ini budak excited. tak senang duduk dia kena tunggu lama ayah queue beli tiket.. nak naik ship..nak naik ship..


dah dapat naik feri dia tak nak duduk pun..all the way, Rafique n hubby dok luar..amek angin..sempat buat kawan haa..siap borak bahasa dorang..budak tu orang penang ngn dialek penang pekat..tapi Rafique yer yer je bercakap, macam lah paham ape budak tu cakap..belasah jer laa yang..=P he was very excited nak tengok fish dalam laut tapi laut pangkor was not as beautiful as Tioman lah dari pandangan i..air dia x sejernih tu..probably sebab x jauh sangat dari mainland kot..perjalanan dari Jeti Lumut ke  Pangkor ni amek masa setengah jam jer..tak sempat nak mabuk laut pun..hehe..

sampai kat jeti tu, kami dibawa naik bas resort ke PIBR..free aje..kira complementary lah..tak sampai 5 minit pun naik bas tu.. sampai kat hotel ada welcoming drinks and hula hula dance menyambut kami..ecewahhh..feeling macam gi Bora Island aje..nyanyi lagu waka waka siap.. seb baik laa dia sediakan air tu, kalau tak memang jenuh laa perit tekak menunggu check in proces.. took quite long jugak..padahal time nak beli tiket tadi pun dah isi borang segala macam nak check in..so, ini macam ulang buat keje dua kali..bengang gak r kan..tapi staff dia cakap nak make sure orang yang sama check in dengan beli ticket feri..for security issues..maka, layan jer laa..maybe laa dorang ada sebab tersendiri kan..asalkan kami selamat sudah..


 worth the wait..room is super big..with king bed. yehhaaaa!!! satisfying laa dengan jumlah yang dibayar tu..kami amek ocean wing.. 


beach is just few meters away from our room..ada balcony at every room..boleh hidup udara pantai.=)
kt pondok tu dah pantai tu.. tapi agak frust gak bila kami tahu ocean villa punya harga beza sikit je dengan bilik kitorang ni.. kalau tahu, amek ocean villa mesti lagi best.. for room rates korang check sini eyh.. 

budak ni belum sempat ape2 lagi dia dah rasmi dulu dengan poo poo..pastu sambung dengan edisi rendam berendam pulak..nak tido pun tak boleh..jenuh tunggu dia main air..anyway, ada banyak gak laa complementary activities kat resort ni..fishing, bird feeding and some activities for the kiddos.. tapi i tak amek gambar sangat.. just enjoying the moments =) and many more exciting activities tapi kena bayar la..boleh sewa bike, body boarding, jet ski, banana boat etc..yang paling bagus, tak yah bawah duit, tulis je nanti dia masuk dalam account kita.. so, nak balik nanti ready jer laa bayar.. yang bagus bukan apa, sebab tak yah nak pikir pasal wallet etc time nak berenjoy sakan tu kan.. ada island hopping package jugak..tapi we ols tak sempat.. kami pergi 1 night je pun sebab isnin hubby kena keje.. =(







petang tu kami lepak kat pantai and swimming kat pool.. Rafique si gedik taknak pijak pasir pantai..geli..sabor jer laaa..mengada datang dari mana tah.padahal umur belum setahun dah kena rendam kat laut..haishh..tapi tu mula2 pegi pantai la..dah masuk dalam laut pandai plak seronok main ombak taknak naik..puas pujuk ajak gi swimming kat pool pulak.. kat resort ni ada 2 pool..yang bestnya pool takde orang sangat..sebab ramai orang kat beach..mat salleh mana laa nak layan pool sangat dah.. dorang datang sini nak berjemur..so, we ols conquer la.. ni nak kena rajin-rajin bawak rafique gi pool balik r..sebab dia macam dah penakut sikit ngan air..lama tak swimming.. tapi dah lama ok je. so, nak kena selalu practice..i should seriously start looking for a swimming lesson for him.

malamnya kami berbbq buffet..we got 50% discount for F&B.. hohoho..memang berbaloi laa..buffet for 2 at less than RM90.. Makanan sangat best and the buffet spread was heaven. especially bab seafood lah.. i memang gamble je masa tu..gasak laa mata gatal ke ape lepas makan ni, janji dapat makan seafood yang fresh tu! tapi alhamdulillah i x kena allergic attack. hubby yang sakit kepala malam tu..banyak sangat makan kambing la tuu.. again, no picture during the buffet..we are busy eating..kehkehkeh..buffet breakfast dia pun sangat satisfying. variety. from malay to western, segala ada..mee goreng mamak pun ada with teh tarik.. seronok tengok mat salleh minum teh tarik..hihihi..plus their staffs pun sangat friendly.. kalau mak bapak ni sibuk nak makan, they even help to take care of our young ones.. i can say, it worth every penny =)

itu jer lah cerita short vacation cum babymoon ini.. hehe.. rafique dah sibuk tanya bila nak gi pangkor lagik? hahaha.. sabo jer laa...

3 comments:

Hany said...

babe.. x nampak pon perot kamu...

deena awanis said...

baru 4 bulan hany..tp sbnrnya perut aku dh boncet..baju over je tuh..

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.413
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog