long live!!!

Friday, June 21, 2013

dah scan baby R?

assalamualaikum...

hari jumaat ni nak tulis entry pasal adik baby lah..dah masuk 4 bulan adik baby tapi being me yang super busy body sekarang ni tak menyempat nak tulis kat sini..sian adik baby lah..nanti dia baca blog ibu dia jeles plak cerita abang rafique banyak tapi pasal dia takde tulis kat sini..hohoho.

a little update about my second pregnancy lah ye today..=)
she is now 17th week already in my tummy..ohh..jangan over terkejut eyh..tak tahu lagi gender nya..saje je sebut she..sebab i memang nak anak pompuan..hikhik..kata-kata tu kan doa..korang semua baca ni sambil2 doa i dapat anak gegirl pulak this time..kehkehkeh..tapi kalau boy jugak pun ok je...no problem punya. jimat belanja.. pakai je baju abang rafique semua..=P


ini sonograph masa scan last 2 weeks..15 weeks masa ni.. length dia dah 16.4cm. doctor cakap development semua ok..alhamdulillah.. the previous month check up doc kata ada small cyst tapi syukur jugak cyst tu tak develop and have disappeared..

Rafique was very excited looking at the scanned image.. dia cakap baby sleep..shhh...doctor bercakap pun dia marah.. tak nak bagi kacau baby sleep..shhh..dengan jari kat bibir ;) i'm hoping that he'll be a good brother soon..insyaallah.. we like to tease him panggil dia abang long tapi dia tak bagi..dia kata "no abang long, abang rafique lah!" which ever will do darling..hikhik



ni record yang doctor tulis..berat i ols masih tak naik walaupun this time my morning sickness not as bad as the first time..blood pressure pun maintain rendah 79/54 macam dulu jugak.. the normal bp is 120/80 ye kawan-kawan.. kalau lebih banyak sangat tu dah jadi high blood pressure plak.. tapi my gynae said dengan berat i yang 42.5 kg tu bp tu masih boleh diterima lagi..would'nt cause much problem..i hope so..dan harapnya next check up takde laa dia menurun lagi. risau jugak laa kalau anemic.. :'(

ohh..next check up i kena minum air gula..sobs..untuk check gdm (gestational diabetes mellitus) walaupun berat tak naik.. sebab sekarang ni ada law baru pulak stating that all pregnant mothers more than 25 years old have to go through diabetes screening regardless of body weight status. chehhh.. time rafique dulu i terlepas. ingat kan this time pun selamat gak dari kesengsaraan kena minum air gula yang diceritakan oleh kawan2 lain, tapi hujan di tengah hari ye kali ni.. maka, kena lah jugak gi minum air gula tu.. ape rasa ye benda tu sebenarnya?? manis sangat2 eh?? hope i takde lah masalah diabetes ni..

next check up juga bercita-cita nak buat 4d scan for baby R.. By that time dia dah masuk 20 weeks.. sepatutnya dah boleh tahu gender lah kot.. eh seriusly I'm very eager to have a girl. not only me lah, the whole family, our extended family pun hoping for a girl this time..MIL lagi laa nak cucu pompuan lepas 3 lelaki sederet. But again, I redha dengan rezeki yang Allah bagi..he always know what's best for us.

that's all for now.. next entry will be on our short unplanned vaccay to Pangkor Island yang entah bila akan di buat...kehkehkeh..

6 comments:

Siti Shuhadah said...

waaa...tahniah dear..doa lepas ni shu plak..hehe..

hayati hashim said...

Go go girl..hihi.
aur gula sedap ok. X cata tanya kak yati. Hah

Mrs Nageb said...

amin :) huhu

Puan Jiha said...

amin...baby girl pulak....

ekekeke comel nya abg long siap suruh doc shhhh

Hany said...

ameen....

deena awanis said...

shu : insyaallah ada rezeki nanti..work hard eh ;-D

kak yati : tak nakkkkk =(

thanks korang..amin amin amin...