long live!!!

Monday, May 20, 2013

Rafique admitted to ward

assalamualaikum..
tak jawab dosa..

kalau takde orang baca sama nak jawab, ye dok??
tapi harap nya ada lagi laa orang yang akan jenguk blog ni..

bukan tak nak update, banyak kot citer yang nak diceritakan tapi masa sangat cemburu kat i nih..ada jer laa benda yang nak kena buat, nak kena pikir. time keje dulu banyak masa nak update blog, dah tak keje makin takde masa pulak. ajaib. mana lah masa ni pergi?? sekarang i dah faham camane perasaan full-time housewife semua..yang sampai takde masa pun untuk jaga diri sendiri..i feel you..i feel you.. ;'P


Quick update about my April and May so far..

Awal April hari tu Rafique was admitted to the hospital. demam. high fever. after entry announcement on my second pregnancy ini, sebab demamnya tak baik2 berlanjutan dekat 2 weeks, maka bawak laa gi hospital. sempat laa dapat percutian 3 hari 2 malam kat Columbia Asia, Cheras.  Ramai dah tahu through fb and instag tapi nak gak tulis kat sini untuk tatapan Rafique nanti..=P


ni sebelum dikerah untuk masukkan jarum yang nak amek darah n masukkan ubat kat tangan tu..itu laa part yang paling horror sekali. 2 orang nurse lelaki plus ayah dia pegang pun doctor masih susah nak masukkan jarum tu..dia punya meronta kuat gila..bergegar katil..menjerit dia tu satu hospital agaknya dengar..ibu haruslah nak nanges dah time tu..eh silap. memang dah nanges pun. =P sian dia..ngan menjerit fiqfiq sakit..nak ibu nak ibu..sian hoiiii...rasa nak je cakap kt doctor time tu, x yah lah doc..saya bawak balik jer laa anak saya.. huhuhu..


akhirnya selepas berhempas pulas kat emergency for almost 2 hours gak siap x-ray bagai, dapat admit ward...masuk ward, minum susu 2 minit, terus tido..dah penat sangat laa kena ligan ngan doctor and nurse semua kan..

hari 1st kat hospital memang mencabar sebab dia asyek marah tangan dia berbalut tu.. asyek suruh bukak je..macam2 kena buat nak distract dia dari ingat tangan berbalut tu..maybe dia x selesa laa kan..dengan wayar lagi masuk ubat, mana lah boleh nak bergerak bebas..habis hebat pun atas sofa, atas katil. tu jer lah.. 


boring duduk berdiri pulak..kehkehkeh..sian budak kecik tu. everytime nak makan ubat and nak amek nebulizer, memang berperang riuh sekampung laa..hospital pun kecik je.. memang satu hospital tu kenal dia dah kot..nurse pun semua kenal dia.. seb baik laa nurse semua sabar je nak kena berperang kasik ubat tu..dan lagi tak sangka, ada nurse cakap "ini kira senang lah ni.." mak aih...kalau yang taraf susah nak makan ubat tu cane gaya lah agaknya..

ni last day, final check-up sebelum balik..doctor pun sempoi je.. layan jer rafique punye posisi..nak terlentang tertonggeng masa dia nak check pun dia ok je..kalau i yang jadi doctor tu memang haku inject ubat tido kasik budak dok diam. senang nak wat keje. =D

Haa...gitu lah kesah dia admitted ward..kalau tak sebab dah 2 minggu demam, memang i x nak gak bawak gi hospital..allergic laa dengan hospital ni..bosan yang amat. Sikit review about Columbia Asia Cheras ni from me..staffs semua ok baik2 belaka..even cleaner pun sangat peka kat patient..i tido atas katil ngn rafique pun diorang ok je. even 2nd night hubby pun tido sana sekali. kat Sunway Med Centre tak boleh..dia tak bagi...Food wise, Sunway menang. hehehe.. makanan memang boleh pilih menu..tapi tak menepati selera tekak gak..masih feeling makanan hospital. Sudahnya kena tapau dari luar gak foods walaupun portion yg dibagi untuk Rafique makan tu cukup untuk kitorang bertiga. huhuhu..dan lagi satu kena buat mini playground kot untuk budak2..or play area..sebab bosan yang amat lah sangat kan..selalu private hospital memang ada play area for kids tapi maybe sebab ni hospital baru dan kecik, so yet to have.

sebenarnya ada lagi nak cerita ni..tapi dah penat laa plak menaip..nanti lah esok lusa plak sambung cerita pergi zoo,cerita jumpa Jovian, cerita rafique kena hfmd dan cerita pergi 1st check of baby R.

Till then, doakan i sihat2 sahaja supaya dapat ganti puasa yang masih berlambak tak ganti..
Selamat puasa Rejab..

Assalamualaikum..

2 comments:

aziyana said...

kurus sckit rafique nampak..demam nk jd abg tu...hehehe get well soon hensem boy,

BLuRpL3 said...

moga cepat sembuh ye rafique. mesti ibu risau sgt kan..byk sabar dan doa ye. in shaa Allah