long live!!!

Wednesday, October 3, 2012

weaning off : easier said than done!

Sebelum ni, i tak pernah sangka breastfeeding challenge bukan sekadar exclusive breastfeeding for the first 6 months, menyediakan stok yang cukup for the little bundle of joy, sakit pinggang menahan anak yang clingy sepanjang malam but it continues until the final step in breastfeeding-weaning off the baby from the breast. I am not nagging here, cuma rasa kagum dengan ibu2 yang bersambung-sambung adengan breastfeedingnya.. some, even tandem nursing their 3 childrens!! they really are having big heart.

Entry ni bukan nak cerita pasal breastfeeding sebenarnya but how to wean off. Sejak 2 entry lepas yang i tulis pasal weaning off, baru laa i terperasan ramai rupanya ibu-ibu yang berada dalam dilema yang sama dengan i..Some need to wean off due to tak larat dah nak menahan sakit, anak makin besar, susu makin kurang, perut makin besar, hisap makin kuat. haha!macam pantun dah bunyi nya..Another famous reason adalah sebab ahli keluarga akan bertambah lah.. tak kira lah ape reason sekalipun, bila sebut pasal weaning off atau cerai susu untuk anak yang dah berusia setahun ke atas ni, memang bukan senang. Apatah lagi yang umur 2 tahun, lagi lah tak senang. Maklum je lah, dah 2 tahun dia ada "candu" suddenly kita cuba pisahkan.


Panjangnya lah mukadimah ye..tak sampai-sampai lagi kat isi penting.hehe..

Jadi disini i cuba share sikit tips to wean off ataupun petua untuk cerai susu berdasarkan apa yang i baca, apa yang i dengar dan apa yang i dah buat walaupun belum lagi berjaya.

1. Let them know - maksud I bagitahu anak tu, explain awal-awal (sebelum mula weaning off process) kenapa perlu wean off dan bila nak mula. This tip I got from a friend yang merupakan Pediatric Psychologist. Kata dia, child that age (1-2 years) understand what we tell them. They mostly capture the informations if delivered during their "happy" moments. Contohnya masa dia main ke..masa dia makan ke..masa dia breastfeed ke..these are all their happy moments. =) 

I did this, it seem to works jugak. Rafique ingat yang dia dah tak boleh mimilk. He told me "mimilk bu akit" hehe.. Tapi bila time dia nak, dia mintak jugak! Its just that, dia takde throw tantrums bila dia rasa masam kat situ. He just refused to continue bf.

2. Make the switch gradually. Maknanya, jangan terus berhenti immediately. Try to reduce the frequency first. I sendiri dah mulakan proses ni 3 months ago. Kalau sebelumnya, balik kerja je, i will make sure Rafique mimilk dulu (as I know that he drinks very little milk at his babysiter's place). But then, I cuba elakkan. I hanya bagi kalau dia mintak. Untuk elakkan dia mintak mimilk petang, balik keje je, i bagi dia makan. Hehe.. Bagi biskut ke, roti ke, kismis ke..anything laa..as long as he have something to munch on, he'll forget. Dan ini pun penting jugak bila betul2 nak mulakan wean off secara extreme sebab kalau anak tu kenyang, dia takdelah throw tantrum teruk sangat masa nak tidur nanti.

3. Let others give bottle to them. As we all know, anak kita sangatlah suka bau ibu dia. So, kalau you sendiri introduce bottle to them, obviously they will reject sebab dia lagi suka ibu dari bottle. However, this tips does not works for Rafique. Sejak 6 bulan yang lepas, he refused to drink from bottle but sippy cup. Itu pun tak berjaya sangat bagi dia mimilk pakai sippy cup kat rumah walaupun ayah dia yang bagi kan..This part, i memang tak faham kenapa. He's fine drinking milk from sippy cup at his babysitter's house but not at home. Not when he's with our family member. Tapi minum ribena ok pulak dia. hurmm..entahla..

4. Dont be stress and cooperate! Ini penting. Weaning off process is not only be stressful kepada anak dan  si ibu, malah si ayah pun turut terlibat sama. Jadi semua pun kena cooperate. Boleh mintak husband tidur dengan anak to reduce overnight clinging. 

Sentiasa lah standby air dalam sippy cup near your bed especially untuk anak yang refuse FM. So, kalau anak terbangun malam, mintak susu boleh try bagi air tu.. dan for my case, i stand-by jugak asam jawa dekat dengan katil. Kalau Rafique mintak mimilk tengah2 malam, i cepat2 sapu n bagi je dia. and obviously he will refused to!hahaha..

Sampai hari ke-4 hari ni, Rafique masih belum simpan dalam memori dia rasa masam tu. I still need to put asam jawa kat nipple. Hope he manage to save in his memory before our trip to Penang next week. Kalau tak, i kena bawak asam jawa lah pergi Penang!

Till then, Good Luck to all yang sedang dalam proses nak wean off!
Kita sama-sama doakan agar proses ni berjalan lancar dan tak menyakitkan untuk both baby and mommy.

Bye!

6 comments:

rDnA said...

Thanks deena..some tips dina dah try..but so far cam belum berjaya sepenuhnya..tp air masak tu mmg sentiasa standby tepi katil Danial.bila terjaga dia sendiri akan cari air masak tu..lepas minum berteguk2 baru dia lena.

ღnFashyaღ said...

Kalau fashya dulu, nak wean off kan Husna, time tidur dah siap2 letakkan asam jawa kat cik B. Dia memang kering tapi rasa masam still ada. Mmg challenging nak wean offkan anak. Mujur fashya tak ada sangat hadapi masalah ni.

Good luck Dina!

Mama Marcello said...

Hi Dina (^_^)

kakak ipar i dia letak bawang putih kt area niple...humm mmg works FOr her laa...
tapi u letak asam jawa kan...hai, anak i tu suka benda2 masam...mesti lagi dia lagi suka mimilk nnt hehee....i pon da start pk cara nk wean off ni...survey2 jumpa tips u ni...thanks so mmuaaahh!! hahaa...

GOOD LUCK Dina!!

Anonymous said...

i just wanna say thanks to the tips shared..it's really helps especially new mom like me

Nadxoxo said...

Deena, lama x blogwalking hehe. Thanks for the tips. Zahin lom wean off lagi. Sedang mencuba juga ni.

aeinna Musa said...

Tq for the tips.,sedang berusaha wean off my baby aeisya ,2y 2 m:)