long live!!!

Tuesday, October 2, 2012

weaning-off day 3

In the previous post, konon lah i macam nak delay lagi proses weaning-off ni..tapi siyesly tak mampu..sakit sangat..i rasa sakit tu sebab susu dah tak banyak..so, sebab susu keluar sikit, Rafique suck lagi kuat  (he's not biting) sebab nak bagi susu tu keluar..oleh sebab i sangat2 rasa tak tertanggung darjah kesakitan tu, di tambah pulak dia punya clinging rate sangat tinggi, probably sebab dia tak puas, so dia nak minum lama2..

Thus, started on last Sunday night, i mulakan operasi lagi sekali..i letak asam jawa kat 'N'.bila dia rasa masam, dia terus refuse to mimilk sambil buat2 macam nak muntah. i was smiling, sebab "berjaya"!hihi..Then, episod nak tidokan dia pun bermula. tepuk, selawat, nyanyi dan segala kaedah nak tidurkan dia pun tak berjaya. dia resah gelisah lah pasal takde dia punye "candu"..yer lah..dah 2 tahun kot itulah ubat tido dia..yup, we never put him dalam buai, tak de dodoi nyanyi2 or tepuk2 pun selama ni...dia tido dengan hasil mimilk jer.

dekat 40 minit ada kot dia berguling sana sini atas katil, pastu dia jerit kuat giler! tension agaknya. at this point, i cried. kesian sangat tengok dia. so, i suruh hubby pulak take turn tidokan Rafique..at last, dalam keresahan tu, dia tertido gak r..dekat 1 jam weh dok bergolek dalam gelap, baru lah terlena..sebak gila tengok anak tak keruan camtu..tapi sebab kononnya dah bulat hati, maka keraskan juga..

However,  first day tak habis di situ je ok..i memang tak lena r tido mengenangkan anak yang tido dengan tak mimilk..and while he was sleeping, i try jugak lah suakan botol susu kat dia, but dia memang tepis la..and around 1.45am camtu, dia terjaga and nanges sekuat hati..dah macam sawan ok!i nak peluk pun dia tak bagi, bagi botol susu tak nak, bagi sippy cup tak nak. semua pun tak nak. i believe he wasn't thirsty cuma feel like he's missing something that always makes him feel comfortable!


The second day, i'm kinda success at the beginning sebab lepas balik keje i manage to buat dia tak ingat nak mimilk..sampai malam pun dia tak mintak mimilk..but in the end,  GAGAL. I mengalah, tak letak asam jawa pun sebab dia mengamuk secara hebat before his bed time. and hubby was not at home. Being a mommy to Rafique Zaquan, the only way that 100% will work to put him calm is mimilk. So, before i lose my temper, baik i bagi dia mimilk, kasik dia tido. aman. I ni kurang sket kadar kesabaran layan tantrum dia. Hubby serve better for that purpose. By the way, dia hanya mimilk masa nak tido je. Throughout the night, he was asleep without clinging to me. Isn't that great! =D


So tonight is the 3rd day in the mission. I make sure dia makan banyak2 dari petang tadi..Buatkan susu dalam dia punye straw bottle..tu sebagai bekalan nak make sure dia tak lapar in the middle of the night. tapi susu yang buat pukul 8 tadi (dalam 4oz) sampai sekarang dah kul 10 pun tak habis2 lagi..heran betul..apesal kat rumah BS dia, dia ok jer minum milk dalam sippy cup, 3 kali sehari. Tapi bila kat rumah macam tak sedap pulak gaya dia minum susu tu.konpius betul! 

Harapnya, dengan perut yang kenyang tu, dia senang lah nak tido kejap lagi. Ada orang only take few days to wean off. Ada yang take few months, so i reserve for the worst case scenario. Takmo pressure2 sangat.. I tak sampai hati lah nak berkeras letak cili, jadam etc tu. Rafique memang tak suka rasa asam jawa tu..Just it might takes time for him untuk ingat 'N' tu rasa masam.

Moga Allah permudahkan urusan ini untuk kami berdua..Senang sket nak plan for the "next"!!wakakaka..


Bye!

4 comments:

Mama Panda said...

since razin dah tak bf, mmg lama sgt2 nk bg tido. and kitorg mmg kurg sabar so bg pacifier. kikiki

aziyana said...

i pun pening guane nk wean off..nk masuk 2 thn ni xstrt2 lagi..plus husna reject trus la fm...adoi..malam2 pun bergayut lg..kadang rase mcm ikut la berapa lama die nk neneng..nnt kalo preggy pandai2 la die stop sendiri..tp ntah la

rDnA said...

dina pun dalam usaha nak cerai susu dgn danial.dina pun letak asam jawa jugak..bila dia tak dapat masyaAllah mengamuknya boleh tahan..tapi nak kena tahan jugak.sebab dina cam dah tak boleh nak tahan dia suck tu sakit sampai ke perut

deena awanis said...

ana : masa rafique kecik dulu, kitorg penah gak try bagi pacifier masa dia mengamuk teruk sgt tp seb baik dia reject.hehehe

yana: chayok2!!kena start slowly.. start dari dia umur 1 thn 10 bulan bgtau dia that we'll start the process to wean-off as soon as he turns 2, pesan dia jgn mengamuk etc etc..haha..ni baca dari mana tah tips..

dina : haaa..u kan pregnant.mesti lagi tak larat eyk?good luck ye..