long live!!!

Thursday, September 27, 2012

how to wean off?

Seperti yang telah diwarwarkan in the previous entry Rafique had officially turned two pada hari Selasa yang lepas..Maka, sangat wajarlah kot untuk i wean-off kan dia..kalau ikut agama pun, 2 tahun je..I know, tak salah untuk teruskan breastfeed him as long as he wanted to but yang agak suffering pada kala ini adalah i sendiri.. Susah tahu nak study malam2 dengan anak yang suka mengempeng ni..Kalau dia lepas "mimilk" pun, setengah jam je..tak sempat nak panas bontot hadap laptop, buat keje, dah duty calls lagi..it is very difficult for me.


Jadi memandangkan keadaannya begini, i rasa adalah sangat perlu untuk Rafique wean off. Akan tetapi, ada satu masalah besar untuk menuju ke arah itu. Rafique tak nak mimilk kat bottle. Kat rumah his babysitter during day time pun dia minum susu pakai sippy cup saje, jadi macam mana dia nak minum susu kalau waktu malam?i mean tengah malam. let's say bagi minum pakai sippy cup tengah malam, adakah dia akan sambung tidur balik?ataupun lepas minum susu terus takmo sambung tido?naya wehhh kalau gitu gayanya..


Buat masa ni, i dah pernah cuba sekali letak asam jawa kat nipple..masa weekend hari tu..saje je try..sebab i tak sampai hati lah pulak nak letak cili ke ape..memandangkan Rafique memang tak suka benda masam, that's why i rasa he might refused to mimilk bila rasa masam tu. and yes, it works!tapi masa tu jer lah.. after that, dia mintak balik..i rasa letak asam jawa tu will work to wean him off, maybe kena letak 2-3 kali kasik dia serik.huhuhu...Thus, no more worries on how to wean off. Tapi yang dok berfikir sekarang ni adalah waktu malam2 tu macam mana lah agaknya nanti.


Another factor yang membuatkan i masih belum berjaya untuk wean-off kan dia adalah sebab perangai yang sangat cranky sekarang ni.. asal dok rumah ngan i jer, mesti dia asyek lah nak melalak. kalau ayah dia ada, ok jer plak..kalau balik umah wan n atuk dia, lagi lah dia ok..i tanya babysitter dia pun, akak tu cakap ok jer..jadi, i rasa mungkin Rafique ni kurang kasih sayang ibu dia kot sekarang ni..sebab ibu asyek busy jer memanjang lately. Not much spending time, main, drawing dengan dia lagi dah..bukan lah tak langsung, cuma duration tu kurang..tu lah agaknya dia asyek lah nak meragam. nak attract attention lah tu agaknye..


Maka, disebabkan faktor kedua ni lah i rasa i perlu KIV dulu proses cerai susu buat masa ni..sebab for now, breastfeeding is the only way yang buat dia tak mengamuk2..i tried to avoid dari offer dia "mimilk" dengan i, but its too difficult for now..jadi, i rasa biarlah dulu kot..sampai dia punye tantrum dah berkurang maybe..or maybe when i felt like i'm ready.


By the way, i have another reason why i takut nak wean him off. Both his wan and nenek dah sibuk bertanya bila Rafique nak wean off, senang sket dorang nak angkut bawak balik kampung. 


OHHHH NOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!! 

ok. bai...


5 comments:

Anonymous said...

Hi...I dulu pun Ada prob ngn wean off my baby..banyak Kali mencuba...sampai satu hari masa tu my son ukur 2 tahun 1 bulan, I nek ad jugak..sbb my mil dh bising2 suruh wean off..dah besar panjang Katanya..mmg setiap Kali dia nak bf, I Taruk asal jawa kt B..mmg kna Ada stok Adam jawa dgn kita..siang malam Kalo dia nak letak Adam jawa...even masa keluar pun I bawa jugak..Kalo tgh malam tu, kna than laa dia Nangis..mcm my son 3,4 malam jugak laa Nangis nak bf..tp kna keras kan atie laa...pujuk dia suruh makan biskut, bg air calci yum..nnt bila dia penat Nangis, mmg sendiri Nya Akan makan n tidur lepas tue..make sure Ada stok makanan, air dekat Katil..;)...

One more thing, my son mmg x nak minum susu guna Botol yg Ada puting tu..langsung Xmau..so guna straw sippy cup..memula risau juga mcm mana tgh malam bgn sbb dia x mau Botol..tp Alhamdulillah, kalau tgh mlm bgn suruh dia sit down n minum milk or kadang2 dia just mintak plain water je then dia Akan Sambung tidur..sekrng ni b4 tido make sure dia makan bnyk, bg minum susu/ plain water, sometimes tido dr mlm smp pagi..jgn risau sgt2..everything will be fine..I paham apa yg u rasa sbb dulu I rasa mcm tu jugak..:)..

deena awanis said...

Thank a lot for the comment..at least i know bukan rafique sorang yang bermasalah macam ni..=)

Harap proses nak wean off nanti dipermudahkan..

~*Dandelicious Princess*~ said...

kebetulan saya pregnant.. my lil Aqeel blum pun 2y. Kesian plak. Tapi da setat da proses wean off sebab takut kesian dia nanti kalau saya kene duk sepital ke.. sian la dia x dpt susu. So.. since dia 1y 5m, terpaksa kasi FM ble kat nursery. Masa tu plak..pam susu.. kuo ciput. Masa tu tatau lg pregnant. Patut la... kot... x kuo bnyk susu. Aqeel pun mcm x cukup susu.. so.. topup ngan FM.

Biasa memang Aqeel x mo bottle so minum dlm botol yg ada straw tu.. Lepas dia da kenyang.. die main puas sampai penat then saya & hubby cuba suh dia tido.. sambil kami pun same2 tdo.. Lama gak la proses nak kasi dia tdo. Kadang2.. kene bf gak baru dia nak tdo...

Tapi Alhamdulillah da 7 hari direct dia tdo tanpa bf...

Semoga deena berjaya.. Chaiyok!

Hanani said...

hehe..reason dina sama dgn nani takut mak tok angkut kasih balik kg..tp sekarang kasih just nak hilangkan gian je..

deena awanis said...

dandelicious princess : congrats on your pregnancy! i pun heran ngan rafique ni..kat umah bs dia, akak tu ckp ok je dia minum pakai sippy cup.tp kat rumah, bg sippy cup pun dia tak nak minum juge. haih..harap2 dipermudahkan lah...

kak nani : hahaha..tu la yg paling risau..kalau sesekai tu kira ok lah..tp yg tiap2 mlm nak ngempeng ni memang tak larat..dah ler susu dh tak banyak sgt..tu yg dia suck kuat2 tu..