long live!!!

Wednesday, September 5, 2012

tender resignation.why and how??

assalamualaikum...

berikutan dari entry lepas yang i bagitahu that i have tender my resignation, ramai pulak yang bertanya kenapa..kat twitter di tanya, kat fb ditanya..wah gituu!!maka, terlintaslah di otak untuk buat entry ni..ala2 press conference artis pulak eh..tap ok gak ah kalau tulis kat sini sebab2nya..kot 10 tahun akan datang i dah lemah daya ingatan ke, boleh gak rujuk kat blog ni kenapa i buat keputusan untuk tender dari company tercinta..hehe..

tujuan utama adalah sebab i mahu focus 50% kepada study saje..eh..tak boleh 100%, kata dah ada family kan..jadi 50-50 lah kot..kalau sekarang ni, study dan kerja 25-25 saje..kan ker banyak beza dia tu..family memang tak buleh nak buat ape dah..busy macam mana pun, anak kena kasik tido dulu baru boleh study malam2..rumah pun kena kasik kemas dulu, baru boleh buat keje dengan otak yang tenang..macam mana nak focus kat study kalau kain segunung tak berlipat, lantai melekit tak bersapu??ye dok??jadi senang cerita sekarang ni study jatuh no 3 dalam list kehidupan i sebab kerja pun perlu diutamakan gak sebab tu tanggungjawab yang dibayar gaji. kalau e-mail2 not attended, nak study pun hati tak senang. jadi, sebab itu lah i rasa adalah sangat perlu untuk i menjadi seorang full-time student. dari tangga ke 3, study akan naik ke tangga ke 2, family will always comes first. insyaallah...

sebab kedua adalah sebab i dah saturated dengan company sekarang ni..4 years plus working in the same place dan I rasa i really need fresh air. I ni memang jenis yang tak boleh setia dengan kerja lah i rasa..baru kerja 4 rahun pun dah rasa boring, muak, mual tengok dinding dan pintu yang sama. i wonder how those peoples who loyally serve for goverment or company for years..abah for example, he had been working for the same company since the past 10-12 years.hoiii..bapak bosan tu i rasa..hehe..

sebab ketiga adalah lepas 4 tahun bekerja di company terbabit, I belum dapat feel of satisfaction. . I agree that I memang tak pernah bercita2 nak jadi cikgu, lecturer apetah lagi..but after 4 years, I can say that i enjoy teaching and sharing. tapi.....something is missing somewhere.gituuu kannn..entah lah, its just time to MOVE ONE i guess..takkan selama-lamanya nak berada di takuk yang lama. plus, I'm still young what?? masih perlu lebih ilmu, lebih pengalaman..masih dalam jangkamasa untuk explore apa yang sesuai dengan jiwa i, ape yang tak..kot la.....wa tulis sini memang sedap jer lah menaip kan.. ;-D

sebab ke-4, i rasa macam i loser. wakakaka..serious weh.. i am not trying to underestimate IPTS students. but this is serious. susah sangat nak mengajar subject health sciences ni kepada students yang takde background science. I can say 80% of my students were from art stream masa SPM. maths pun cukup2 makan je, asal ada dalam sijil SPM. while we here are moulding them to be healthcare professional. it is not easy. kalau students yang berminat dan ada effort untuk maju, alhamdulillah. but majority tak berada on the right track. they join bukan kerana minat, bukan kerana nak belajar, tapi sebab parents yang suruh further study in this field. kalau student 1st year yang jawab, parents suruh pilih this course, i think that's quite normal. tapi kalau dah sampai masuk final year pun tak nampak arah tuju, masih nak salahkan parents yang pilihkan this course, this is soo pathetic.sadis tahu!

i faham perasaan yang di suruh oleh  parents to further study in this or that field. I was there too, once. I felt thankful pulak pada abah yang paksa i amek course ni. sebab kalau i berdegil gak nak pergi buat medic or pharmacy kat indon dulu (ikut kawan punye pasal) i don't think I will be here now. ntah2 i tak graduate pun pasal i bukan rajin sangat orangnya..hehe..tapi parents perlulah juga ukur baju di badan anak mereka. bak kata abah, result biologi i bukan bagus sangat pun nak jadi doktor. =P jangan sebab cita2 u ols nak anak jadi pilot (i lah tuuu..), kita paksa dan bagi pressure pulak pada mereka. sebab end up, yang nak belajar tu mereka. hantar kat university terhebat mana pun, kalau orang tu sendiri malas, memang sorry to say lah ye..membazir aje..unless kau beli saje sijil tu, that is another story. 

itu jer lah kot sebab2 kenapa i tender yang i boleh tulis kat sini. sebab2 lain, biarlah disimpan dalam hati saje bagi tak mengaibkan pihak lawan.hahaha..kalau i tulis semua nanti, u ols terus tak lalu makan sebab kesian dengan nasib i..haha.. please pray for my success..moga2 i dapat jalan yang lebih sesuai dengan i..i tak menolak kemungkinan yang i maybe join other company/organization atau dalam kata lain tak study full time pun..tapi tu semua bergantung pada keadaan. untuk terus berada di mana i berada sekarang adalah 90% mustahil. i am tired of this place. takde selera langsung dah nak bekerja. nasib baik sedar diri ni masih dibayar gaji je, maka gagahkan diri buat kerja dan mengenangkan tanggungjawab pada students belum habis lagi. kalau boleh blah sekarang, memang i blah dah..tapi memandangkan takde kemampuan nak compensate them with 6 months salary, maka bertabahlah.


cukuplah luahan hati untuk hari ni. kepada sesiapa yang ada niat nak tender, boleh lah mintak soft copy draft surat tender dari i..i bagi free jer..tu pun i amek dari kak dayah, tukar nama dengan ID je.haha..

ok bye..






9 comments:

juelee said...

all the best dina.. sometime memang kene move on.. amcam jue la tak boleh lama bt satu keje tapi kalau keje tu passion jue mmg takde hal la.. sukaaaaaa lagi ada hehhee

Delimasari said...

gud luck the new job nnti

♥ ROS ♥ said...

Goodluck kak.. Insyaallah mungkin ade hikmahnya kan :)

Mama Marcello said...

tak per dina cyg...rezeki Allah luas...cari lah di mne2...klo dah tuhan ckp tu rezki kita insyaAllah akan tetap jadi hak kiter,...ye dop? hehe...keep smiling dear ^_^

good luck!!

Mrs Nageb said...

How i wish i cam do that toooooooo;) insyaallah...later bilai nak surat tender then i akan cari uuuuu ;)

Peri PiA said...

all the best,saya pon dah tepu ni

kesian budak2 tu xtahu hargai peluang,nti menyesal tau la nasib

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Dinaaa..nieza pon nak tender jugak ni..nak surat..serious ni. . Emel kat sini : ixoriey_iriey@yahoo.com

Hartini Omar said...

untunglaaa dah tender ):

deena awanis said...

pia : harap dorang cepat sedar before its too late..kan??

nieyxha : esok masuk ofis dina emel kat nieza. simple je pun surat tu..tukar ler mana yang patut ye..

kak lydia : untunglaa orang ada side income ):