long live!!!

Sunday, August 12, 2012

raya Kelantan vs raya Selangor/KL

2 menu yang i akan sental cukup2 pada setiap hari raya adalah

lemang


dan rendang...


kalau takde 2 tu, memang tak raya lah kan..i'm no fan of ketupat..nasi impit ape tah lagi..memang tak minat..
tapi kalau satay ok..hehe..nak pulak kena dengan kuah kacang my MIL, memang best lah.. 

tapi bila raya kat KL ni, 2 menu tu jer lah yang akan jumpa di hari raya..beza dengan raya in my hometown..ketupat, lemang n rendang selalunya hanya jadi menu sampingan jer..menu utama boleh jadi

nasi beriani/nasi minyak...


nasi dagang..


roti jala dengan kuah kari..


dan macam2 lagi lah jenama nasi atau mee...

masa raya kt KL last two years, my first time raya kat sini kan..so memang tak tahu lah kalau raya kat sini akan jumpa, lemag, rendang, ketupat and nasi impit jer...agak frust lah masa tu..semua rumah pergi pun, menu sama jer..sobs...ermmm..orang KL/Selangor cuba komen sket..ke rumah korang ada menu2 seperti di atas ni??boleh i pergi terjah raya nanti..hahaha..

bye.

4 comments:

♥ ROS ♥ said...

Ros raya penang lg tahun ni... Ayah masih tak sehat nk balik kelate.. So lehla mkan puas2 rendang MIL .. Ekeekekek :p

Mama Adam said...

Hahahah... Tak lalu la nk makan nasi minyak time raya. Selalu, ada soto. Mmg hadap sungguh2 la soto. Sbb, jemu tgk rendang byk sgt. Hahahha...

Xpe, MA tlg makan kan nasi dagang ye....

fizz said...

eh lagi satu menu kat kb - sate baung :P xtau la ade dlm list dina ke x... tp dlm list family kitorang wajib ade haha. and how much i miss beraya kat kb :( sobs

deena awanis said...

ros : takpelah raya mana pun ek..family jugak kan..=D

mama adam : uihh..ore kelate jgk ke??jelesss!!

fizz : sate baung?mesti lah tau..