long live!!!

Monday, July 23, 2012

RR- ramadhan's randoms

assalamualaikum..

walaupun macam dah terlewat sebab dah masuk 3 Ramadhan, nak jugak lah buat ucapan sempena bulan Ramadhan yang penuh barakah ni..Selamat Berpuasa dan beramal buat semua family members dan kawan2 yang berpuasa..buat kawan2 yang tak berpuasa (non-muslim), pergi bazar ramadhan parking jauh2 sket lah yer..kasik chance kat orang puasa dan kurang tenaga parking dekat2 ye..hehe..



azam ramadhan tahun ni ada 3. 

first adalah nak habiskan at least 1/2 quran..kalau cakap je nak khatamkan satu quran, tapi tak berjaya tak guna jugak kan..mission yang achievable lah i rasa untuk diri sendiri..insyaallah.. 

azam kedua, nak pergi terawih kat masjid/surau 10 hari..kalau based on last year's performance, memang buruk betul achievement..ada anak ni susah lah sikit..maybe ada yang cakap boleh bawak anak bersama-sama solat terawih but i don't think Rafique ready for it..kang kalau dia asyek dok merengek or melasak, kacau pulak orang lain yang nak beribadah. instead of kita bernat baik untuk beribadah kena fikir tentang orang sekeliling juga..tak boleh sellfish lah kan..ada budak yang ok je, baik duduk sebelah mak or ayah dia time solat yet. Rafique was'nt from that type. jadi, pasrah.

thirdly, tentang masak memasak di bulan Ramadhan. cita2 adalah minimumkan pembelian di bazaar ramadhan dan meningkatkan kadar main masak-masak di rumah. cooking with love gitu!=) jimat dan berkhasiat lah kononnya..hehe..



berdasarkan 3 hari ni, i boleh kata i'm still on track..ecewahhh...berjaya solat terawih di malam kedua..my MIL jagakan Rafique..jadi perancangannya, every weekend balik rumah MIL supaya Rafique boleh duduk dengan wan dia, ibu amek giliran solat terawih..insyaallah..1st Ramadhan yang lepas pun i berjaya masak dan tapau bawak balik ke rumah MIL. an achievement for me tau! nervous tahu nak kasik orang makan masakan i..dengan masak time puasa, tak tahu ape rasa lagi...seb baik lah dorang suka masakan i tu..hehe..alaaaa..masak Ayam Kung Pao ngan Puding Karamel jer pun..kang kalau i masak ayam kurma or nasi beriani dorang terpegun pulak. tak nak lah bagi dorang hard attack.=P


gambar budak excited naik komuter beberapa minggu sebelum Ramadhan..nak gak tuh kaitan dengan Ramadhan..hehe..

ok lah.. that's all peoples...
selamat berpuasa..

bye...

3 comments:

♥ ROS ♥ said...

Wah wishlist die..hahaha :) ros pu. Trinin nak g terawih tp duk risau kat auni :p insyaallah moga impian kita nak kurgkan membeli n lebihkan memasak tu jd kenyataan :)

AJ The Mommy said...

handsome betul abang Rafique ni lah

Ainul said...

bawa arreeessa ke masjid alhamdulillah dh berjaya.dina kena cr masjid yg besar.jgn dok sekali org lain.dok jauh sikit.takpun bw je.takyah solat.bg dia lari2 kt masjid.1hari 1 juzuk blm berjaya.nak baca pun susah.kejap je lps tu arreessa tarik abis koyak al-quran.bc mana yg mampu je :(
bazar ramadhan p 2kali je.tu pun beli kuih.lauk sume masak..puas hati walaupun hanya ikan goreng.hehee

selamat berpuasa dina:)