long live!!!

Thursday, July 26, 2012

progress

PROGRESS OF ABAH

sudah berumur 49 tahun pada selasa lepas..alhamdulillah..walaupun takde hadiah bulan ni, insyaallah beli hadiah untuk abah bila balik kampung nanti. i already have something in mind to buy for him as a a birthday gift. tak mahal but i believe it means a lot to him. nanti dah beli i share apekah benda itu. tungguuu...

abah dah banyak berubah dari abah yang saya kenal sejak dari kecik dulu..abah i sekarang bukan lagi abah yang garang. abah saya bukan lagi abah yang sekali jeling, tak yah bukak mulut pun sume anak lari mencicit pergi mandi and semayang maghrib..abah sekarang dah jadi tok bah yang melayan Rafique cakap kat telepon sampai setengah jam walaupun Rafique cuma sebut  "tak, no, bah" dok ulang tu je pun..tapi abah layan jugak. kengkadang i naik konfius. betul ke abah aku ni boleh buat gitu. hihihi...

dan bila i call dia cakap happy birthday, dia tanya Rafique tak nak nyanyi untuk tok bah ke?? aiyoooo..bukan nak cakap thanks sebab anak wish. asyek2 cucu dia je...nyampah i tauuu..


PROGRESS OF RAFIQUE

he turns 1 year 10 months yesterday..another 2 months to go to breastfeed him..kalau ikut perasaan malas, rasa macam nak wean off dah sekarang ni..sebab Rafique ni dia ada satu perangai suka mimilk tapi sebenarnya tak mimilk pun...haaaa..konpius kan?? camni camni..dia mintak nak mimilk, tp bila i bukak, dia minum jap, pastu dia tgk tv atau main tapi bila i baru nak tutup, dia mintak balik..and so on...haaa..gitu lah kekdahnya..

tapi i rasa dia sebenarnya nak suruh i duduk n tengok dia main saje..taknak bagi ibu dia gi basuh baju, jemur baju , kemas etc..kesian lahh anak ni..bukan ibu tak nak duduk je main ngan Rafique sepanjang masa, nak memang nak, but duty calls lah sayang..tambah lagi dengan hubby yang keje more than 12 hours daily  sekarang ni, semua household tasks i handle sorang-sorang..tak kan nak harapkan encik hubby yang balik keje pukul 1-2 pagi tu jugak jemur baju n mengemas..sian lah dia..ye dok?? aiyaaa...

in term of his vocab progress, sangat memberangsangkan lately..he captures a lot of word. sometimes i got surprised! like this morning, masuk je kete, dia cakap " bu, dai (kedai) ter (water)" amboiiiii..sejak bila pandai ajak gi kedai ni anak?? i rasa ni pasal atuk dia selalu bawak gi kedai belikan air untuk dia lah ni.. and somehow he manage to put words as sentence..3-4 words each sentence. good enough. happy to see his development. 

yang i rasa paling comel about Rafique these days adalah dia akan mengaku ape je yang dia buat..dia sepahkan makanan, dia ngaku. dia buang sampah merata, dia ngaku. kalau kita tanya sape poo poo smelly pun, dia cakap "fiqfiq" that's how he pronounce himself. ^_^ kalau jumpa bird he'll say " hi bird, nem (name) fiqfiq" (hi bird my name is fiqfiq) sambil jari telunjuk kat dada dia..

our latest trick to keep him calm while waiting for food kalau makan kat luar adalah....bring his colouring book and colour pencil.





berjaya laa buat masa ni..sampai ayah ngan ibu pun kena coloring dengan dia..and few books to read in case lama sangat nak tunggu foods..budak2 kan cepat boring..jadi kena ada varieties lah..maka gitu lah kekdahnya..nak kena punggah books dia ke hulu ke hilir..

PROGRESS OF MY STUDY

alhamdulillah dah dapat black and white on the grant funding. worth 140000 USD a year and its going to be a 2 years project. hope everything will go smoothly. semalam dah berskype dengan my SV and co-SV. in this research, dia ada macam terbalik sket. my SV is not the Principal Investigator for this research but my co-SV..ni semua management issues laaa...under this research project, ada 2 orang doctoral students..me and another doctoral candidates of John Hopkins itself..so, we'll be working hand in hand for this project. for her, my co-SV is her SV while my SV is co-SV. haaa..gitulahh cerita dia. 

it's a large amount given to us. i am nervous about it. risau lah kan..orang bagi kepercayaan kat kita handle duit half a million to be spent, they must be expecting something very big..and at the same time i feel very honoured since ada 22 research proposal applying for the grants, my reaserch project adalah 1 out of 3 yang berjaya. kembang bermangkuk-mangkuk rasanya..hehe..alhamdulillah..syukur Allah permudahkan jalan i..

bulan Ramadhan dan Syawal ni will be a hectic months for me. there's a lot of thing to do, a lot of reading to be made since we are in the planning stage. kan biasa kita dengar, "if you fail to plan, you plan to fail" warhhhh..takuutttt.. please pray for me dear family and friends..

masa discussion with them last night, i feel like resigning from work hari ni jugak because i can imagine the whole load on my backbone now. moga2 i berjaya lah mengharungi challenge ini..lucky enough i have sparring partner lah kan..at least kalau kena grill oleh my SVs to, i takdelah sorang2, kami berdua..hehehe..

so, kawan2..please please please..pray for me..moga Allah S.W.T mudahkan jalan i..semoga Allah S.W.T tabahkan hati i dan hubby i..i know this is not going to be a challenge to myself only, but to the three of us. hubby and rafique pun kena tolong ibu baca journals jugak yer lepas ni..haha..

enough till now. thanks for bare with me until the end of this long entry.
selamat berpuasa dan selamat berbahagia.
bye.



8 comments:

♥ ROS ♥ said...

Kkdg kita rasa pelik dgn ayah sendiri bleh berubah kan.. Tp xpe, bila die sayang anak kita, kita rasa bgga kan :)

Rafique dh pandai colour2... Ros hnya sempat bf auni setahun jer :( huhuhu... Auni suka jugak tgk bird, tp xpandai ckp lg... :p

Alhamdulillah progress study memberangsgkan :)

CheNamNam said...

wahhh Rafique dah pandai color dahhh..tak lamer lagikk warna warni lah umahhh...hehehe

deena awanis said...

ros : dont worry..tak lama lagi pandai laa tu auni cakap..

CNN : aiyooo..jangan laa camtu..hehee.

Hanis MY said...

rafique dah big boy comel je dia sebut fiqfiq

waahh happy for u dear ganbatte ne!

happt birthday buat ayah dina...

rDnA said...

Agaknye mmg camtu kot kan perangai atok2 ngan cucu..abah dina pun sama..klu call bkn nk ckp dgn anaknye tp nk cakap dgn cucu.padahal cucu tu cakap satu patah haram tak faham.tp boleh pulak sembang lma2

ieyda ♥ emiey said...

Gud luck tó you deena...n rafique the cute boy dah pandai color2...comell sgt.

ieyda ♥ emiey said...

Gud luck tó you deena...n rafique the cute boy dah pandai color2...comell sgt.

Anonymous said...

i'm impress that your 1yrs10months son can do colouring? Bleh share tak how u ajar him? my son is now 17months.he can hold my pen sikit2 but i havent try giving him colour pencil + colouring book. But i really hope by the time he's 22months, he can already know to do colouring like ur son.