long live!!!

Friday, March 2, 2012

jimat dan mudah


i used to think that car insurance and road tax renewal involved a complex process. that's why since the first time I owned a car, back in 2008, i never do it myself. i just give money to mama, n mama will do everything. i just don't bother. such an ignorant i am huh??


but this time around, i managed to renew the car insurance and road tax by MY OWNSELF (dengan ditemani kawan2 kesayangan lah..)..clap clap clap. and seriously, no hassle at all..senang sangat je rupanya...just bring a copy of your car's grant and IC to the nearest takaful malaysia ofiice.
that's all you need.


for this year, i choosed Takaful Malaysia because it is the only insurance company that will give you 15% rebate if you did not file any claim for this one year period..=) for example, kalau bayar insurance bulan 2, 2012 berjumlah RM1000, by the end of feb 2013, boleh dapat rebate RM150 dalam bentuk cek yang akan dihantar ke rumah u ols..insurans lain takde kan??? jadi..hujung february depan, i akan dapat cek bernilai RM 240..yeyeyeye!!! (nak beli ape ek duit tu???) LOL!!


dan lagi satu untungnya buat sendiri insurance ni, instead of mintak agent buatkan, u'll get 10% extra discount on top of NCD!! yay lagi...=) kalau 10% dari RM 500 sekalipun, dah jimat RM50. boleh bawak Rafique gi makan KFC dah tu..atau beli kasut sepasang. ;-)


lepas tu, balik opis bukak myeg..pergi ke JPJ, untuk road tax renewal..isi2 semua details yang dikehendaki, then boleh buat payment RM98.75 untuk 1 tahun punye roadtax. road tax RM90 je..RM 2.75 e-services charge, lagi RM6 delivery charge. kemudian, tunggu 2 hari, road tax akan sampai ke tangan anda dengan selamatnya..kalau u all rajin, boleh juga buat roadtax dekat pejabat pos. tapi sebab i ni allergic *read : malas nak gi pejabar pos, maka buat on-line saje.


ok. itu saje cara2 terlibat nak renew insurance dan road tax untuk jimat 10% dari agent's price dan juga dapat rebate yang boleh guna pulak untuk bayar insurance for next year..

enjoy your weekend.
bye...


4 comments:

rDnA said...

Klu dina semua buat dgn myeg.roadtax n insurans.save sikit..ms 1st year thn 2008 je buat kt tmpt insurans sendiri.klu insurans buat kt lain beza bnyk gak.klu tgk amount yg bank bg utk insurans dh 1000++.bila buat kt myeg total amount tak sampai 1k pun.next week nk kena renew..huhuhu melayang la fulusss

Hunny said...

thanks for the info deena!serious tak tau takaful bayar klu tak de claim.untung tu!tahun ni nk tukar insurance plak hehe tq2!

deena awanis said...

rDna : mmg pun myeg pun boleh buat insurans..tp dia pakai insurans ape ek??i buat takaful sbb boleh dpt rebate..haha

hunny : sila2..;)

zeera lily said...

membe pun ade buat servis insurance kete.. siap c.o.d & bg diskaun lg.. xperlu byr dulu pun xpe.. xde la kite ssh2 nk aply myeg sndri.. bace kt entry ni.. http://belogzeera.blogspot.com/2012/11/perbaharui-insurans-raodtax-anda.html