long live!!!

Monday, February 20, 2012

off memori sekolah rendah

i bet semua setuju kalau i cakap zaman sekolah rendah adalah zaman yang sangattt dirindui kan??

mana taknya, first time ada kawan2 yang ramai..
first time jadi pengawas sekolah..
first time jadi ketua kelas,
first time ada secret admire
or first time jugak have crushed on some one??
hikhik..funny funny..all those are too sweet to be remembered!!

i berterima kasih dengan kewujudan facebook yang menemukan balik i dengan long lost friendss..

ok, back to zaman sekolah rendah..actually i have 2 primary schools..darjah 1 sampai darjah 5 kat Sekolah Kebangsaan Cenderawasih (SKC), then darjah 6 kat Sekolah Kebangsaan Zainab 1 (ZS)..Any of you from the very same school??i know some of my childhood friends are reading this blog.. ;)

memori sekolah rendah banyak kat SKC lah obviously sebab 5 tahun dekat sana..tambah pulak sekolah hanya 5 minit jalan kaki dari rumah..semua kawan2 sekolah pun duduk dekat2 dengan rumah..tak cukup main kat sekolah, petang sambung main lagi lepas tusyen atau training netball..pergi tusyen naik basikal beramai2..memang takde lah isu malas nak belajar, pasal semua pun excited pergi tusyen sebab kat belakang rumah cikgu Nita ada Tunas Manja..kan AJ kan???


kalau nama AJ comes from Acu (babe, aku tak ingat part ni. i'm not there anymore maybe..sobs...), nama Dina came from our music teacher- Sir Winston Tan when i was in standard 4. before that people call me Anis..euwww..geli lah nak sebut nama tu sekarang ni..it doesn't suit me anymore.. ohhh..sir winston tan. kalau nak masuk kelas muzik dia mesti cukup kelengkapan - buku nota muzik, buku teks n rekoder. kalau tertinggal one of it, siaplahh.. dia cuci tangan and will say smile, before cubit pipi kami. auchhh!!


another thing that i miss most adalah kelab holticultur bersama cikgu Nita..tanam sayur, mencangkul tanah, berkubang bagai kat belakang sekolah tiap2 petang..macam2 sayur kitorang tanam..sampai musim menuai, pening pale sume mak bapak, pasal anak2 bawak kangkung berbondong2 balik rumah!!!hahaha..


masa sekolah dulu i ada sorang secret admire tahu..my classmate pulak tu..wakakaka..budak comot n gomok ni pun ada orang minat upenyer..AJ, ko ingat Nor Fahmy tak?? masa last day aku kat SKC aku "date" ngan dia babe!!!wakaka... Sarhan cover line!!! aku tulis ni rasa cam tebal muka nak buat pengakuan..first time pecah rahsia ni.. =P siap dapat music box wacakap lu!!! lepas dah pindah ke Kelantan, ada lah kot dia tepon 2 kali, pastu dah lost contact..ngokngek betul kalau di ingat balik.. (fahmy, if u happen to read this, i'm very sure u'll laught too!!)

how naive we were..music box tuuuuuu..alalala...sweet gile bhai!!


masa mula2 masuk ZS pulak ada conflict..sebab ZS ni premiere school..konon semua yang sekolah situ semua anak2 orang elit lahh..semua nak berebut masuk kelas first..kalau ikut result akhir tahun, i'm elligible untuk masuk kelas 1st. tapi sebab kuota utk kelas 1st dah penuh, masuk kelas no 2..mula2 down gak.sebab my cousin who is also the head girl masa tu kelas 1st dan kitorang berdua ni memang dari kecik asyek dicompare je dari segi academic performance..so, macam ada sedikit tak puas hati lah masuk kelas nombor 2..tah pape tah..


dan bila cikgu2 pun dah tahu kami ni cousins, bukan setakat family compare2 result we all..cikgu2 pun sama!!hampehs betul..tapi we all rileks jer..mimi, u know right..u won for other subjecst but not math (at that time).. ;p

kalau cerita pasal sekolah rendah, rasanya 7 hari 7 malam belum tentu abes cerita ni..in summary ni lah antara memories i..korang pun mesti ada sweet memory kat sekolah rendah kan??citer r..citer r...

16 comments:

Mrs Nageb said...

sweet :) hehehe

amal said...

hehe... saya dulu ZS 2 :D

Mama Adam said...

Zc... Heee... All gurls....

aziyana said...

hahahaha same! ade SA, lawak giler rase tp serius sek ren adalah sngt best

deena awanis said...

mrs nageb : which one yg sweet??music box??haha..

amal : serius eh??hai neighbour!UPSR tahun??

mama adam : ZC??yup.sekolah semua gurllsss..

yana : i lagi lah rasa lawak..sbb rasanya i ni tak masuk list langsung utk ada SA..Sbb dulu ada gak org lain yg kunun2 cintancintun, tp i mmg xdok lah org yg usha..kahkahkah..

AJ The Mommy said...

Part Sir Winston memang weehhh. Dia cubit pipi dengan penuh senyuman tapi walaupon tangan dia lembut mengalahkan tangan perempuan,tetappp sakittt hoiiiiiii. Merah pipi takyah pakai blusher dah. Ekekeke

What? Nor Fahmi?? Woih dia playboy wehh. Sebab dia mengorat aku jugak. Kakak dia, (kak Fina kan), yang bagitau pasal tu sbb dia tlg mitakkan no tepon aku on behalf Fahmi. Setelah bertahun2, baru tahu dia playboy. Bajet hot kot dia.(walaupon gelap semacam kulit dia). Muahahahahha

deena awanis said...

haha..sir winston is very the comel.nak bengang pun x jadi, pasal dia suruh smile before denda!!

wakaka..siyes ey???seb baik aku bocor rahsia, kalau x sampai sudah tak tahu dia playboy...cheiiitt..kecik2 ada hati nak playboy eh...

EYDA said...

Ingat lagi korang2 pasal SKC yup.. byk memory la. tp,aku ni xde @ x berapa nak hingat sgt pasal SKC. haha.. Cikgu Nita tu aku pun tuisyen kat dia. Husben dia (cikgu Jalaluddin) yang mengajar kan? aku dulu rapat dengan Masnita a.k.a Tata. Korang kenal x?? Hihi =)) ape pon mmg sweet memory la..

deena awanis said...

eyda : yup..cikgu jalaludin..mesti lah ingat masnita..sbb dulu masa kecik2, jiran dia yg jaga i..lepas taski, main kat umah dia..hihi

EYDA said...

Tata baru bertunang minggu lepas. dia pun ade blog klu tak silap la. hehe =) nanti i check ngan dia.

Actually Dina,ko nak tau tak?? x kesah la ko nak@taknak tau. ako nak bgtau jg. hehe =) dolu kenangan waktu kita sekolah sama2 kan, ko ade tempah namecard yang ala2 biznes card la kat aku kan. 12keping=RM3. ko ingat tak? aku x sempat nak bg ko kad yg ko tempah tu. aku belek2 laci/almari umah aku, terjumpa la kad ko. huhu.. nnt ade mase aku upload gmbr, aku tagged ko kat fb. or else aku update blog ke? hihi ;) tgk la dulu camne nnt.. panjang pulak aku mengomen blog ko. haha.. Jgn marah Dear. ;)

deena awanis said...

eyda : serius eh???x ingat wehh..da bape lama kot..hahaha..upload2..nak gak tengok mende tu..haha

EYDA said...

lebih dari 10tahun dah cik kak. hehe =) orait.. nnt i upload, i tag u. tp, skrg i bz sikit. mungkin ambil masa sikit i nak upload. ape2 pun, tungguuuuu..

Eh, smlm lg 1 aku jumpa gambar waktu kelas 5MB. ko kelas ape dulu? yang aku perasan sama kelas ngan aku Dr. Syamimi Diyana, sharifah izati.. ramai lagi la. x berapa cam muka kiut miut.. hehe =)

rDnA said...

hehehe..setuju kalau cerita pasal sekolah mmg 7 hari 7 malam tak habis.tu belum sekolah menengah.duk asrama..

deena awanis said...

eyda : aku 5 MK. ajlaa sama kelas ngn ko kot..x silap aku lah..haha

rDna : haa..tu lah..kalau sekolah menengah punyer cerita...lagii lah boleh buat novel..haha

amal said...

hehe hello neighbour! :D saya upsr 1997...

deena awanis said...

hai KAK amal..saya upsr 1998. ;)