long live!!!

Wednesday, February 22, 2012

breatfeeding is not only a trend

i rasa kelakar nak gelak terbahak2 when there's some people says breastfeeding is a trend...
hihi..biasanya trend ni orang kaitkan dengan fashion kan..trend tudung yuna, trend k-pop ke, trend hip hop ke, trend pakai turban ke..whatsoever yang biasanya dikaitkan dengan gaya.

dan bila breastfeeding dikatakan satu trend, means kau pilih untuk breastfeed sebab semua orang buat, jadi kau pun nak buat??? baru lah ada style!! eh?


well, well, well..mungkin ada betul nya ape yang orang tu pikir..sebab bila working mummy decide to breastfeed mesti nak kena ada breastpump canggih2 yang selalu dikaitkan dengan susu banyak..eh,i pun jadik victim jugak masa dok tergila2 kan nak beli medela freestyle..pastu tergila pulak nak beli Modu yang comel berwarna pink itu!! padahal, ada je full-time working mummy yang berjaya breastfeed baby hanya dengan menggunakan manual breastpump, and some don't even have a breastpump..pakai tangan pun bolehhhh!!!


itu cerita breastpump, belum lagi cerita tentang stok susu. orang kumpul stok, kita pun kumpul stok banyak2..orang beli deep freezer, kita pun nak beli deep freezer. kalau xde deep freezer, xde susu berpeti2, tak boleh breastfeed ke?? aiyooooo..jangan lah camtu.kecik hati i tahu..sobs..


dulu, i pernah down jugak sebab tak de susu berpeti-peti macam kak izzah dan ramai lagi mummy2 lain kat luar sana..;) but now, i take it this way. kalau susu banyak sangat, nak kena beli deep freezer..mahal tu wehh..jadi, nasib baik susu takde berpeti2 macam tu. dengan rumah yang kecik and dapur sekangkang semut tu lagi, mana nak sumbat deep freezer nanti??kan? mungkin Allah tak bagi i susu sampai melimpah ruah macam tu sebab Dia tahu, i ni keje jarang sangat out station..tambah pulak Rafique memang reject frozen ebm, jadi apelah tujuan nak adakan stok susu banyak2 pun..kan?? Allah itu Maha Mengetahui..=)


and the most sad part, ada pulak yang breastfeed sebab tak nak kalah. "best friend" dia breastfeed anak sampai umur 2 tahun, jadi mestilah x nak kalah, dia nak breastfeed sampai umur 4 tahun!! hoi!!macam ni pun boleh ker??? memang lah persaingan sihat..tapiii....erm..erm..kita pilih breastfeed bukan sahaja dengan niat nak bagi susu terbaik untuk anak, tapi dengan niat dapat redha Allah jugak..kalau dah niat macam itu dalam otaknya, agak2 boleh dapat pahala ke??wallahualam...


jadi, berbalik lah kepada tujuan asal kenapa korang memilih untuk breastfeed..bukan nya cuba main ikut nak breastfeed jugak sebab orang sebelah rumah bf, kawan kat ofis bf, sudahnya bila ada problem sikit, cepat je mengalah sebab nawaitu sendiri dah lari..ape2 pun niat kena betul. kalau niat kita betul nak bf anak supaya anak dapat susu ibu yang terbaik dalam dunia, disertai dengan usaha kita dan keyakinan kita dengan rezeki yang Allah bagi untuk setiap baby yang lahir ke dunia, tambah lagi doa yang sentiasa dipohon kepada-Nya agar rezeki itu berterusan untuk anak kesayangan, insyaallah setiap masalah, ada jalan. wah!! ayat ustazah pilihan Nurdina Awanis, sila tekan 1-300-300-300 untuk mengundi =)


dan lagi satu, saya tahu ada orang cuba sorokkan dari saya that she's no longer breastfeed her baby. opppsss.... eh, kenapa nak sorok dari i?? itu pilihan awak. saya tak de hak nak halang. dan saya cuba bantu apa yang saya boleh bantu dengan sedikit ilmu dan sedikit pengalaman yang dah dilalui sepanjang tak berjaya FULLY breastfeed rafique dengan harapan orang lain akan berjaya. if you succeed, saya tumpang happy. kalau kurang berjaya, next baby boleh cuba lagi!!


breastfeeding is not only a trend yer kawan2..its a bonding process, a love making process that mommy n baby will treasure their whole life. =)

12 comments:

CikNaa said...

setuju.. hak & rezeki anak msg2.. kdg2 semangat, tp stock susu pulak tak setinggi semangat. hope rezeki anak sy cukup.. at least cukup utk antibodi dia.. amin.

Legally Pink said...

Deena,
Setuju sgt dgn you :) Kadang bila baca kisah-kisah BF mommies yang sangat "fanatic" sampai menjadikan seolah-olah setitik formula itu adalah "haram". Tapi itu pilihan dan opinion masing-masing kan :).Pastuh rasa macam tidakkah ianya menjadi konsep pembaziran bila susu berpeti-peti tapi akhirnya terpaksa dicurahkan untuk siram bunga sebab dah expired. Tak berani nak cakap lebih tapi I pun tahu kenapa Allah bagi I susu tak meriah, ada hikmahnya kan :). Dia nak suruh I usaha la tu hehe. apa pun, I sgt syukur boleh lagi BF hingga hari ini, mintak dipermudahkanlah.

Ainul said...

sgt setuju!! ainul takde pun stok byk2.kais pagi mkn pagi je.Alhamdulillah cukup utk arreessa. breastpump yg murah pun ok janji konsistent pump. ainul penah ada pump anakku harga rm70 je.tp sgt suke sbb sgt membantu di saat production down dl.

CaHaYa^KetEnaNGan said...

betul tu dina...menyusukan anak nak bagi yang terbaik untuk anak..tak best la kalau asyik ikut org kan...nurul pun susu tak meriah..bak kata ainul, kais pagi makan pagi..kais petang makan petang..apapun still ingin bfkan sofiya sampai 2 tahun..takdenya impian nak susu anak hingga 4 tahun..ikut aje apa yang disarankan dalam al-quran...

so pada kawan-kawan yang susukan anak kerana trend, btulkan niat...supaya tidak timbul riak di hati mereka...wallahualam

izzah azfar said...

emm - camner nak komen ni deena :( - sedih pulak..

pada akak, stok yang akak ada tu takdepun nak tunjuk riak ke.

kalian semua, tak pernah rasa jadi EP mom macamana. 24 jam berkawan dengan pump,nikmat menyusu direct takde, bila susu sikit,apa usaha yg akak buat, bila akmal anak sulung nangis2 nak susu tapi akak mengandung.

bagi akak senang, jangan pertikai apa pun perbuatan ibu - itu pilihan mereka dan mereka ada sebab kenapa mereka buat sesuatu tu.

ok sedih jap.

btw : zemua ni rezeki Allah, jika Allah izinkan, ada usahah insyaAllah cukup.

Ryehanna said...

bab susu xmeriah ni mmg la kan... jeles tgk org susu berpeti2.. tp pikir tu je rezeki utk anak and alhamdulillah dpt gak la fully bf smpai 4,5 bulan... and now still bf walaupn xselalu.. rindu zaman razin baby2 n newborn. time bf elok je smpai tertido. skrg bf sekejap lari... bf kejap lari... time mlm je br btl2 smpai tertido.. huhu

deena awanis said...

cik naa : insyaallah..=)

legally pink, nurul, ainul : harap2 begitulah..moga rezeki tu terus ada sampai our kids aged 2 years old.

kak izzah : i don't mean that..dina memang tahu sgt ur case as EP mum..tabik spring lah ngan semangat akak.. in fact u know u r always the person i go to bila ada problem in bf. dina terhutang budi dgn akak tau!! =)

ana : haaa..tau xpe..nk suruh minum susu pun sket punye payah. kecuali time dia nak tido.hihi

bibi yusof said...

the bonding, the attachment mase bfeed tu cam susah giler nk di gambar kan..
now, my baby fully on FM, i cam sedih giler... sedih sbb i rase i menidakkan hak susu die.. first time nak ajar die minum FM, he rejected, bercucuran jugak la air mata.. i dont think this is because of trend right?

i miss the bfeeding moments...

tp bab2 nak beli breastpump best2 and other breasfeeding gadgets tu ermmm agak mengikut trend la jugak kot... itu for me la.. i terasa nak beli FS sbb both of my pumping buddies pakai FS.. jeles.. hahaha

Mama Rizq said...

1st time nak komen sebab setuju sgt2..:)

bagi yza selagi ada susu masih kuar..itu hak dan rezeki anak..walaupun dah x fully bf, sebab mmg susu dah x meriah tapi selagi ada susu tu tetap yza bagi kat anak, walaupun kena topup fm..mmg niat xmau stop bf selagi susu masih ada lain la kalo dh kering kontang..hehe..semoga yza berjaya bf anak sampai 2 yr juga :)

Mrs Nageb said...

macam2 kan..tapi memang betul jugak ape yang deena cakap tuh..tapi yang paling penting, ikut tujuan asal kita kenapa nak bf baby kita..tak yah ikut orang lain, tapi kalau nak sharing2 ilmu bf ape salahnya kan... :) macam2 plak..hehehe

Mama Marcello said...

yer...sgt stuju dgn u deena...
mmg rmai org pk mcm tu skrg..
hummm...Jom ibu2 kita btlkan niat kiter, hny kerana Allah, want to give the best to our child ^_^

aziyana said...

bf adalah utk diri dna anak..bukan utk org lain :)