long live!!!

Monday, February 20, 2012

car insurance premium calculator

haloooo!!!


ni nak cerita sedikit sebanyak pasal insurance kereta yang perlu di renew hujung bulan ni..
sebut pasal insurance kereta, semua pemilik kenderaan adalah paling tak suka topik ni.
kan kan kan???
pasalnya, bulan renew insurance n roadtax adalah bersamaan dengan bulan sengkek!!
kan kan kan??

itu kalau i lahh..kalau u all yang dah allocate certain amount untuk renew roadtax for the following year, xde lah mengalami masalah macam ni..


selalu2nya, i ni memang tak penah amek tahu pasal renew insurance segala ni.
i mean, serah kan kepada yang pakar.
bagi duit, biarlah orang (agent) settlekan..
tapi memandangkan my GMJ geng semua dah expert renew kereta sendiri, i pun tak mahu lah ketinggalan zaman. sebab....untung woooo renew insurance kat takaful malaysia, ada 10% extra discount for walk-in (in addition to NCD) dan dapat rebate kalau kita tak buat any claim. hurmm...itu sudah bagus...


kalau ikut malas nak uruskan, memanglah senang jer wire duit to the runner (agent) pastu 2-3 hari kemudian orang tu datang hantar road tax and cover note. tapi bila pikir balik 10% extra discount??? kalau insuran rm1K dah save rm100.kan???sedangkan nak gi ke pejabat takaful kat kajang tu, minyak rm10 pun belum tentu habes.


jadi, mari kita cuba berdikari this year.
ohhh..kalau harapkan hubby yang sentiasa busy 24/7 tu, mesti dia kata "alaaa..biar je lah orang tu buatkan" and i'm ready with the answer "u anggap jer lah orang tu buatkan. duit 10% tu kira untuk upah i" kakakaka..dari bayar kat orang lain, baik bagi bini sendiri, dapat pahala.NO??

So, langkah pertama adalah untuk estimate bape hengget nak kena bayar insurans itu, meh lah kita try guna car insurance premium calculator ni. senang jer u ols..try lah...ececeh..cakap macam expert. i pun tak penah try buat lagi ni sebenarnya.lepas buat nanti, i cerita step by step..camane nak renew road tax sendiri dengan cara yang lebih cost effective. untuk yang dah tahu, boleh ignore entry ni dan jugak entry akan datang tu.. ;)

sekian, time kasih.


3 comments:

ain_nia said...

bagus info ni..
sll biar agent buat.
nnt kalau da tau bleh buat snd..
rm 100 tu bleh buat mcm2 gak kan..hihi..
lg la road tax sy mati bulan 8..time tu la raya, time tu gak birthday syahmi..byk nak pki duit..
nnt share ye step by step..

bibi yusof said...

dina... thanx for promoting takaful malaysia (i keje kat situ :)hehehe.. u also got the 15% no claim rebate if takde claim right?

deena awanis said...

ain_nia : insyaallah..nnt i share..

bibi : ohh..u keje takaful malaysia ey..share ape yg bagus..utk kebaikan bersama..haha =)