long live!!!

Tuesday, January 31, 2012

rafique 16 months milestones

lama rasanya tak update panjang lebar about my little pilot..
owh..he had turned 16 months last week..
alhamdulillah rezeki untuk minum susu ibu masih ada..
i feel so grateful that i'm still standing even not that strong anymore..
yang penting i tetap akan terus berjuang..berjuang dengan hati sendiri..berjuang dari rasa malas..

ya Allah, kuatkan semangat hamba-Mu ini..


dan anak bujang i terus membesar dengan sihat dan kuat.. rarely fallen sick..
alhamdulillah..


what he can do now???


soooooooooooooooo many things he can do obviously!!panjat kerusi, katil dan terjun balik ke bawah freestyle lagi..buat hati ibu rasa nak pecah!!naik tangga dah takde nak duduk naik satu2 dah, dia main nak langkah macam orang besar jer..kecut perut tengok anak sorang ni..kalau kita dokong dia naik tangga cukup marah, independent boy sangattt!!


and he loves book so much!!especially book yang ada animals pictures..sampai malam pun dok hadap..DENGAN SYARAT, dia tak nampak handphone or tab disekeliling dia..kalau tak, memang tak de lah nak layan book..huhu..so, ibu dengan ayah kena behave jugak lah..no hp, no tab during his reading session..to keep his attention.


susah nak ambil gambar dia sekarang ni..memangjang bergegar!!tak dok diam punye pasal..kalau tak pun, dia sibuk nak amek kamera or hp dari kita..



balls are still on top of his list anyway..tak kira lah jumpa ball n balloon kat mana pun, mesti tunjuk..but i've learned that its not necessary for me to buy the thing everytime he pointed..sbb rafique tak nanges pun kalau x bagi. he just want to show us << we take it this way..haha.. tak larat dah jugak nak belikan ball sebenarnya..kat rumah tu dah macam2 jenis ball ada..variety of size n colours..dari yang rm2 sebijik sampai rm40 sebijik!!yang mahal keje ayah dia lah..yang 2 inggit baru ibu belikan..*cheapskate* after all its still a ball kan?? =P


recent achievement adalah he can count!!;-D when we say "one" rafique will say "two", we say "three" he'll say "por" we say "five" he'll say "six" sampai situ jer lah..yang lain tu tak sempat nak capture lg..yang ini encik hubby yang ajar..i feel like crying masa first time dengar ni..mula2 tu ingat coincidence je..but afer trying for few times, dia memang tahu!!ya allah, babies are so absorbance!!!dan cita2 ibu nak teruskan phonics belum termampu lagi..pasal tak jumpa dah video kat youtube yang i cari hari tu..hampehs betul..takpe, nanti i usaha lagi..


rafique pun dah pandai mengadu sekarang ni..asal jatuh, terhantuk sket, mesti cakap "kit" means sakit lah..tapi tak kira lah jatuh atau sakit kat bahagian mana sekalipun, yang dia tunjuk kepala atau ibu jari kaki jer..jatuh terduduk pun, sakit kat kepala..tah pape tah..hahaha..saje jer nak buat ibu rasa cam nak geget..



rafique also understand words like nose, ear, give me, take that, kiss, salam, flying kiss, clap your hands, stomp your feet, blink your eyes, smelly (dia tutup hidung), bismillahirahmanirrahim (tadah tangan, terus amin..tak sempat nak baca doa)..


mulut dia sekarang ni bukan main pot pet lagi..apa kita cakap, semua dia ikut..some of his vocab at 16 months : cat, dog, bird, bu (ibu), fish, eat, sit, up, kit (sakit), lip (sleep), bebei (bye2), bibi (baby), pen (elephant), well (nak tengok video all is well..huhu), no, book, nek (nenek), pin (upin ipin), pah (tumpah), tik (cantik), car, tak (truck), nak, fik (rafique)..the rest dia cuma ikut je ape kita cakap walaupun dia x tahu maksud..ibu n ayah kena berjaga2 lah dengan percakapan sekarang..sebab takut anak ikut..=D


yang paling latest, my little pilot suka tengok video all is well dalam cerita 3 idiots..anak i layan hindustan u olllss!!ni pasal masa preggy kan dia dulu, i memang suka pun tengok 3 idiots tu..hahaha..layan lah short video ni..as usual lah bukan boleh pun nak amek gambar or video banyak2 sekarang ni..


semoga rafique zaquan terus membesar dengan sihat dan kuat serta jadi anak yang bijak dan soleh..insyaallah..

9 comments:

MyRule said...

Bijaknyer... bebudak ni cepat kan dia absorb? So kita yang parents ni la kena berhati2..:)

My Azie said...

alaaaa..ingatkan rafique dancing2 td :P

Ajamahiyaa said...

haahaha..lambai2 mcm kak limah....=p

Atiqah Adnan said...

syukur sgt dapat BF rafique setahun lebih.. bestnye.. u re my inspiration laa.. hee~ hope sgt dapat bf amel nur qalisya smpai 2 tahun gak..

Mama Adam said...

pandainya ur pilot. ahhaha... itu di lom pandai cari sendiri phone or tab. biasakan jgn bagi. nnti jd mcm my adam. ketagih! kalo dh ketagih, susah dah nak menyelit benda2 lain

Mrs Nageb said...

clever rafique! hehehe..bestkan bila diorang dah boleh ckp nih..Mareesa tak baper banyak words dia blh sebut lagi, tapi faham most of the arahan from us, and dah boleh lah harap untuk suruh dia amikkan barang untuk kita..hehehe :)

deena awanis said...

my rule : iye..dorang ni mmg spongy..serap semua..percakapan n perbuatan kena jaga sangat..

kak azie, kak aja : lambai2 kak limah je la..video dancing goyang bontot nanti2 dina update..=)

atiqah : insyaallah boleh tu.. kuatkan semangat yer.

mama adam : itu lah..tp kdg2 terpaksa bagi gak to make him stay put..esp kalau time makan..hihi.x bagus x bagus..

khaleelah : rafique pun dah pandai tolong sidai baju..;-D

afni+hafiz=dani said...

seronok kan bila tgk anak membesa, tapi tu la letih nak handle time cranky..hehe

MrS. F!zA said...

gmbr rafique kt tgga tu sebijik lah muka ibu..hihi mmg trun betul muka deena..