long live!!!

Friday, December 9, 2011

ur childs dental health is ur responsibility!

ini entry susulan cerita budak suka hisap berus gigi..i've being asked when should we start to take care of our baby's dental health..


personally i mula concern about rafique's dental health since he start his solid food at 4 months old..iyer..rafique starts his solid well before he turns 6 months coz i believe giving him solid foods (fruits) is much better than FM..because masa tu i got problem with milk supply..and rafique started to refuse frozen EBM.#this is personal preference yer kawan2.no heart feelings.peace.


since rafique was introduced to fruits as his 1st solid food maka i rasa i perlulah gosok gusi dia untuk menjaga kesihatan mulut dia..fruits kan contain fructose..which is sugar..kalau ikut logic, makan gula tak gosok gigi nanti gigi rongak kannnn???


at that very moment i guna Spiffies baby toothwipes to clean his gums everytime after meal..kalau ibu sengkek,stock spiffies pulak abes time tu, i guna je cara tradisional..basahkan sket lampin putih tu dan lap2 lah gusi dia..tp jgn kuat2..lembut2 jerrr..and from what i read here, you can even start to take care of your baby's dental care ever since he was born..when he was teething i use the chewable toothbrush yang berfungsi 2 dalam 1 sebagai toothbrush dan jugak teether..=)


spiffies boleh didapati from tiny tapir..tempat lain i tak tahu..rm50 for 3 boxes kalau beli time baby fair.


i start to introduce him with toothbrush when his very first tooth shows.untuk yang belum tahu, toothbrush for baby ada banyak stage yer kawan2..pergi je kat toothbrush section, u'll see ada yang tulis stage 1 : 6-12 months, stage 2 : 12-24 months bla bla bla sampai stage berapa tah utk 5 years ++...ada gak yang main taram sekali harung 6-24 months..tp i prefer jenis yang dia classify the toothbrush utk shorter period of use..mcm stage by stage i cakap tu..because i believe babies are going on rapid growth.jadi, sama jugak dengan kekuatan gusi dorang..gusi baby 6 months tentu lah tak sama ngan gusi toddler 2 years old.rite??? jadi at each stage of toothbrush, tahap kelembutan berus adalah berbeza. so do the size of the toothbrush.


i guna ubat gigi kodomo lion perisa orange for rafique..i rasa ini yang buatkan dia jadi suka berus gigi..pasal dia dok hisap ubat gigi tu..but don't worry..i've checked that it is safe to be "eaten"..provided korang jangan lah letak banyak sangat..for baby less than 2 years old, just put a smear of toothpaste saje..for above 2 years old, letak ubat gigi sebesar size biji kacang ajer..


left : smear of toothpaste for less than 2 years old.
right : peapod size of toothpaste for 2 years above.



masa awal2 introduce berus gigi, rafique memang tak nak jugak gosok gigi..dia tutup mulut rapat2 when i asked him to open..hihi..naughty baby..but then, i bought berus gigi comel2 mashimaro design to excite him to brush. dan semestinya perlukan continuous effort..setiap kali masuk bilik air mesti mula dengan brush teeth..even masa wash poo poo..just to correlate the toothbrushing event with toilet event..;-)


anyway, walaupun your kid nak gosok gigi sendiri, still you have to brush their teeth..sebab anak 1 tahun x kan kot pandai berus gigi sendiri sampai bersih..mesti lah ada "missed spots"..jadi kita lah kena make sure semua bahagian mulu including their tongue diberus supaya semua kekotoran dikeluarkan. Rafique used to refuse this too..dan cara yang i buat adalah, i berus gigi sama2 dengan dia..then, when the real cleaning part comes, i asked him to help me brush my "missed spots"..lepas turn dia tolong berus gigi kita, kita pulak tolong berus gigi dia..surprisingly, it works at the very first time tau!!


petua from my MIL untuk bagi gigi anak kuat, berus gigi dia dengan air garam..i cant deny this because my MIL's children really do have strong tooth.my hubby for instance, guna gigi dia je untuk bukak penutup besi botol kicap masa baru beli.x yah pakai bottle opener..huhu.. scientifically, ada logicnya laa..sebab garam kan Natrium Chloride..

multitasker baby..

play with rabbit, berus gigi masih kat tangan..


sambil main bola pun pegang berus gigi..


this entry is written based on my own experience and reading..might works for you..or mungkin korang perlu ubah sana sini sikit mengikut perangai anak masing-masing..=)

Bibi, hope this entry had answer your question. thanks.

daaaaaaaaaaaaaaaaa...

7 comments:

aziyana said...

Husna susahnye la nk gosok gg die..memang dh kuning dh tnag atas tu..terkatup rapat sungguh mulut..
nk try cra deena ni la..letak ubat gg ckit

Mama Adam said...

owh... nice info. saya gosok gigi adam setelah dia besar. tu pun, sekarang ni nampak mcm dah lekat cavity. huuu

deena awanis said...

yana : good luck!!

mama adam : ohh..ada cavity ke??better bring him to dentist k..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

deena!! gud info... nieza pon tgh duk pikir cmner nk stat suh Rania gosok gigi ni.. lom lagi introduce ngan berus gigi...nieza gosok ngan kain lampin basah... nnti nak pegi carila satu...yg comel2..huhu... lega bile dpt tau toothpaste yg tu leh makan...takot jugak ;p

Mama Marcello said...

TQ deena, BERGUNA info ni...
muuahhh...ciom cikit...kikiki

dok tgh usha jgk ni, coz gigi aqeef dah kuar jumaat lepas..hehe
tup2 deena dah bagi info+tips..
memang kene timing btol*_*

e.l.i.z.@ said...

adoiiii terus sero ngilu dgr deena oyak hubi bukok kicap guno gg dio jah hihi

child dental said...

If you take your child's dental health seriously, then you need to read this article. As a parent, your children's dental health is an important issue for you.

child dental