long live!!!

Friday, December 2, 2011

pepsi's company drinks contaminated with HIV blood??

i just got a text message from my hubby which says :

"for the next few days, do not drink any product from pepsi company including Pepsi itself, Tropicana juice, 7up, Coca Cola etc as a worker from the company has ADDED (?) his blood contaminated with HIV..For more details watch NDtv..please forward this to everyone u care about."

i dah google NDtv..tapi x jumpa anything related..or maybe jugak i tak cari dengan detail..

i personally think bila dapat emel2 or infos macam ni, we have to check with the right source..kalau ikut logic, if Pepsi tahu their products are contaminated with those kind of things, mesti la dia tak berani nak market that product kan??

and about status halal haram coca cola tu, i pun tak berani nak cconclude..i do read few links..yang cakap haram tu, ada pulak yang komen mungkin orang tu anti jews sebab tu dia cuba nak jatuhkan Pepsi..ada jugak yang kata tak haram sebab walau banyak mana pun kita minum Coca Cola, we would'nt be drunk!!


ada orang kata, kalau tak larat nak sental mangkuk toilet yang kotor, curah jer 1 tin coca cola, konfem bersih!!



hurmm..entah lahh..cuma yang i memang pasti Coca Cola is very acidic, minuman bergas memang tak bagus untuk kesihatan kannn???me n hubby memang bukan penggemar soft drinks..kami suka minum Milo..hihi..


and i just found out ada satu page di FB yang buat status bukan2 tentang status halal haram sesuatu product..in which he/she have no basis on their claims!!so, kawan2 berhati2 lah dengan ape jugak information yang kita baca dan dapat from internet (termasuk blog i) or anywhere..make sure, sumber adalah sahih..


pastu tentang status haram makanan ni, as far as what i know (i dulu amek subject Food Safety adalah jugak touch on halal haram by JAKIM) ada 5 issues:

1) apply ngan JAKIM for status HALAL, and JAKIM endorsed as HALAL..
2) apply ngan JAKIM for status HALAL tapi JAKIM tak endorsed mungkin atas alasan bahan2 yang digunakan tak diketahui status..
3) JAKIM dah bagi sijil HALAL, tapi kena tarik balik..
4) JAKIM dah bagi sijil HALAL, tapi dah expired date..
5) the company tak pernah apply dengan JAKIM untuk endorsed whether their products HALAL atau HARAM


jadi sekali lagi ingatan dari i untuk diri sendiri dan kawan2 semua, berhati2lah dengan information yang kita dapat..kadang2 bila kita dah spread the wrong infos macam kes Siti Nurhaliza dengan Simplysiti tu, kan ke dah jadik fitnah??

i refer banyak links tu write this entry which u can just google them, but i like this entry most.

fikir2kan dan selamat beramal..

1 comment:

Ann said...

betul tu Dina
kadang2 psl status halal haram ni boleh kasi kita confuse
mcm kes yg i pernah dengar psl water filter brand tuttt yg katanya x halal
x sure betul ke tidak, tp once i call Jakim they said keluaran after July 2010 baru ada sijil halal
so the best idea is to get the right infos from the right source
kalau tidak mcm kata u, akan jd fitnah

thanks for sharing, btw!