long live!!!

Monday, November 14, 2011

treat the earth well: we borrow it from our children

i was soooo pissed off bila orang cakap untung laa dia bela anak tak yah pakai duit..susu FREE, pampers tak yah beli, nestum pun tak makan, makan nasi, buah jer!!!!WTH!!atau kalau nak best lagi pertikaikan i buat semua tuh sebab kedekut dengan anak sendiri!!!like helllooooooo!!!ko yang bodoh sila jangan cari pasal dengan aku ok.

i did'nt say that those who did not do what i'm doing is a bad mom, but i'm trying to give the best that i could for the only son i have (now) and insyaallah for all my kids (in future) with the knowledge i have and after thinking and considering all the factors involved by using my brain given by ALLAH S.W.T!!!


ok fine. i memang TAK BANYAK DUIT untuk dilaburkan kat susu anak yang setin harga rm100++ but i know my son is having THE BEST MILK EVER IN THE WORLD..even kat tin susu harga beratus tu pun tulis "SUSU IBU ADALAH SUSU TERBAIK UNTUK BAYI".jadi kau yang konon2 bijaksanasini tu tak reti nak mengeja ke??? i'm not downgrading those yang tak berjaya BF anak since my Rafique pun not even exclusively breastfeeding since he was born..ada je masalah yang kami hadapi within these 14 months bf journey, but kalau kau tak nak buat, sila jangan cakap aku buat sebab aku kedekut dengan anak aku.did you know how much breastfeeding mummy spend on their breastfeeding gears???seketul breastpump ada yang harga up to RM1K.walaupun i beli yang harga rm300 je sekalipun, kau ada?????



lagi nak best, boleh dia tanya i "tak sayang ke kat b***st tu???nak pakai lama tau!" kebangangan yang menyerlah sungguh..tadi ko cakap aku yang kedekut, pastu ko yang kedekut badan dengan anak sendiri tu apekehal pulakkk??eh, zaman sekarang ni ada macam2 supplements, korset etc etc kalau nak bagi maintain badan macam zaman anak dara tau!!!kata tak kedekut ngan anak kan??jadi beli lah PB yang harga RM2K satu set tu untuk memastikan badan solid molid!!pastu tahu pulak cakap "mahallnyerrr!!!" aihhhh..kata tadi tak kedekut.tak kan ngan ngan badan sendiri pun nak kedekut????


tak abes ngan susu nak kondem pulak Rafique pakai CDs!!

mak cik ngokngek : ish..tak bocor ke pakai lampin kain ni??

i : kalau tukar 8 jam sekali memang lah bocor mak cik.

mak cik ngokngek : pampers MAMY POKO anak makcik beli untuk cucu tu, tak payah tukar 8 jam pun ok jer..agaknye sebab mahal kott dia tahan lama2..

i : berapa sekeping harga MAMY POKO tu makcik??

mak cik ngokngek : ntah lah...sepeket yang besar tu rm40++ kot..

i : ooo..yang ni rm80++ sekeping!!!

mak cik ngokngek : diam. (tukar topik lain)


puas hati aku!!ingat anak dia sorang jer ada duit..well, yes ramai yang akui malas nak handle CD sebab leceh and just put whatever reasons for not using cloth diapers..i pun tak paksa..i'm just disseminating the benefits of it.duit beli MAMY POKO ke,huggies ke or whatever brand of dipes u choosed for ur baby u all bukan mintak dengan i pun.tapi when people is downgrading us, cakap kedekut ngan anak pasal tu pakaikan lampin kain..that's totally make me feel pissed off!!kalau lah mak cik tu tahu yang ada orang beli CD sampai harga beratus untuk sekeping, then only she understand the definition of kedekut..by the way, Dr. Harlina and Dr.Syeikh Muzaffar angkasawan tu pun pakaikan anak dia Isabella tu cloth diaper.takkan laa kot dah kaya raya camtu pun kedekut ngan anak???WTH!!


i paling suka CDing my baby esp kat rumah BS sebab i boleh tahu berapa kerap dia tukar CD rafique..since Rafique jenis light to medium wetter baby, 1 pc of CD boleh tahan sampai 5 hours without tukar..but still his BS tukar every 2-3 hours sebab i dah pesan tukar within that duration.macam mana i tahu???balik karang kira lah berapa keping CD ada dalam wetbag!!kalau pakai dispo, boleh ke nak monitor macam tu???agaknya, selagi tak bocor, or selagi baby tak poo poo, 8 jam pun 8 jam lah bontot baby terperap dengan air kencing!! << no offense yer u all..i got to know about this from cousins yang alami this kind of problem.and dia pun dah plan to CDing her next baby.plus, i bet mummy who their baby pakai dispo pun mesti tunggu betul2 penuh dulu dah berat pampers baru tukar sebab sayang wehhhh duit..dah ler Mamy pokai tu mahal!!


alasan yang terbaru i dengar is "anak sorang bolehlahhh.." iyer..anak i baru sorang..tapi there's many other mommies yang anak dah 4-5 pun masih pakaikan CD kat anak tau!!save budget tak sama dengan kedekut..save budget for diapers so that the money can be spent untuk cara lain yang lebih berbaloi daripada beli plastik untuk dibalut kat bontot anak dan kemudian dibuang untuk menambah sampah dalam bumi ni, lebih2 lagi perlukan 500 tahun untuk dia lupus. lagi bagus kalau duit tu disimpan untuk child's education in future, x yah berhutang ngan PTPTN.

I'm just doing my part to save the environment for Rafique and other babies..

we don't inherit this earth from our ancestors but we borrow it from our children.


i bukan saje2 nak meluah perasaan kat sini.i have no other way to let go this feeling.this is not the first time.few times dah jumpa orang macam ni.sempit sangat otak tu.kalau nak bahasa lagi mudah, K.O.L.O.T!!tolonglah jadi bijak guna akal fikiran waras yang Allah bagi kat kita.Kalau kau tak nak buat atau tak nak bagi anak cucu ko buat, itu ko punye pasal.tapi sila jangan nak downgrade orang sambil menyerlahkan kebodohan yang ada dalam diri itu!!!


maaf kalau terkasar bahasa.tapi saya sakit hati dengan orang jenis tak bahagia tengok orang lain punyer kehidupan..ada je yang tak kena kat mata dia.sighhh...sampai ape Rafique makan pun dia nak pertikaikan..dah cucu kau makan nestum, makan lah..beras kat umah aku, kau ke yang beli???

7 comments:

Ainul said...

sabar deena..biasa la ayat org yg takde ilmu.ignore je makcik2 tu..

Mrs Nageb said...

Sabar ek deena...diorang mmang takkn fahm....kita je ka kene buat derk....sabar k.....

MrS. F!zA said...

hihi beselah org2 lama mmg mcm ni..semua bnda baru yg dia tgk dia pertikaikan..sabar ye deena.. blh thn jgk kemarahan deena tu..agknya kalo akak kt tmpt deena pon melenting jgk..hahaha

juelee said...

sabar deena.. jue pun bese dengar sume tu.. bt pekak je.. huhuhuu org gitu mmg saja nak carik pasal..

♥ ROS ♥ said...

biasalah tu kak.. diorg xkan faham kita ..suma xbtul.. insyaallah kita dh cuba yg tbaik..hehhhe

Ryehanna said...

Hahhh

Bace kat MCDP ttg 'anak baru sorang bolehla..' mmg menggelegak jgk hati ni... i mmg nk UP entry tp xde masa.. serius menyampah. ko xnak pakai udah, jgn nk condemn org boleh?

bodo piang...

I totally agree with u dgn entry ni!

Ina Allen said...

Serious ke die tanya, ""tak sayang ke kat b***st tu???nak pakai lama tau!" ??? Cam tak sangka the conversation exist. Lemahnya mental orang tuh!