long live!!!

Monday, November 14, 2011

rafique is almost 14 months

lagi 11 hari rafique dah cukup 14 bulan bersamaan 1 tahun 2 bulan..rasa macam lama jer tak update perkembangan Rafique kat sini..update blog pun pemalas skrg ni..bila tiap2 ari ada kelas, and both subjects memerlukan i perah otak buat notes baru, maka ini lah jadinya..

ok.lets get back to topic.

alhamdulillah..since last week Rafique dah berjalan dengan stable..dia dah mula berjalan 2-3 minggu lepas..tapi malas2 lahh..sebab asyek jatuh..pastu bila dia jatuh, dia malas nak bangun balik..merangkak lagi laju dia rasa agaknya..start from last week, dia dah confident berjalan ke hulu ke hilir..kalau jatuh pun, dia bangun balik..comel betul terkedek2 berjalan tuh!!hihi..nama pun mak kan, anak berak pun kata comel..=P


he's now obsessed to balls!!and balloonnsss...eh.nak kata balls pun tak jugak.sebenarnya dia suka kick everything yang ada kat kaki dia..bawak dia gi playground, dia bukan sebok nak main slide sume tu, dia sibuk nak kick seliper budak2 lain yang dorang tinggalkan tuh..kalau kat playground tu dia nampak ada abang2 main ball, mula lah dia sibuk tunjuk2..pastu orang tak main ngan dia, MARAH!!hishhh..awak tu kecik lagi lah sayang oi..main ball ngan ibu n ayah kat umah sudahla..


same goes bila naik kete..kete we ols, memang almari kasut bergerak.dulu kasut i ngan hubby jer..skarang campur kasut si kecik pulak..maka seronok lah si bulat ni sepak sana sini..kalau tak dapat kasut kitorang, dia mesti amek ape2 campak kat bawah tu n kick sana sini..huhuhu..nak duduk dalam car seat memang susah lah sekarang ni..10 minit maximum tahan, lepas tu konfem dia menjerit.unless dia tido.satu cara to make him sit longer dalam car seat, bagi makanan..habes tu, kalau perjalanan takes 1-2 hour or 8 hour untuk balik kelantan, tak kan selama tu asyek makan jer anak weh???


favourite tv program ialah sports, lebih2 lagi bola sepak..memang dia layan..kekadang tu ngadap sampai 15-20 minit..which is impossible for other program including cartoon. kalau cartoon super striker ke hape namanya tu (pasal bola gak) baru dia layan..lain2 cite ada laa 10 saat dia tengok..ada sekali tu, berita ke ape ntah pasal swimming match, kemain khusyuk anak i tengok awek pakai swim suit!!!LOL!! iklan soccer kids pun dia suka gak tengok..asal nampak sekilas ada bola jer kat tv, terus sebut "goal"..


ibu ngan ayah nak Rafique jadi pilot bila besar nanti..tapi nampak macam kecenderungan ke arah sports lah pulak si bolat ni..atau lebih tepat lagi football..hurmm..anak ibu nak jadik footballer kah?? ^_^


gigi sekarang ni ada 4 batang yang dah fully tumbuh.2 atas, 2 bawah.masa nak tumbuh gigi tu xde demam pun tapi last 2 weeks dia demam pasal ada 8 toothbuds baru keluar..doc cakap pasal banyak sangat gigi nak tumbuh serentak, 4 atas, 4 bawah..sian rafique..since its totally normal for baby nak tumbuh gigi sampai demam, lega lah sikit hati ni..


dan yang paling memudahkan i sekarang ni adalah rafique dah mula makan family food.he ate almost everything that we ate..kecuali spicy foods la..jadi i kena masak secara sihat lah..tak boleh letak garam banyak2 sangat..he refuse all kind of purees..food bagi direct jer..tapi being me yang malas nak mengemas all his mess, i prefer to spoon fed him..hehehe..korang camane pulak??biar jer ek baby makan sendiri??dulu i selalu gak kasik dia "makan" sendiri.tapi sabo jer lah nak mengemas lepas tu..


mulut Rafique sangat lah bising sekarang ni..tangan tu macam2 dia nak tunjuk..semua benda pun nak tunjuk..yang dia dah boleh sebut cat, ball, goal, bu (for ibu, sometimes mama), yah (ayah) tapi banyak words yang tak faham lahh..he also understand some simple words..ball, fish, cat, book,eat, goal..more words to come insyaallah..=)


really enjoy watching his development..from lying down to meniarap..then crawl, climb and now walk!!i'm feel so grateful with his achievement..syukur ke hadrat Illahi yang memberikan Rafique all those ability to grow and develop all the skills..moga i terus jadi ibu yang sabar dengan karenah si bolat yang sedang nak membesar ni..always reminding myself that he's just a baby who loves to explore..tapi kekadang ada gak terlepas geram..hihi..

daaaaaaaaaaaa...



1 comment:

aziyana said...

hahahhaha tak nafi anak berak mmg comel tambah2 time meneran tu..kwang2..
hurm nmpk gaya rafique mmg nk jd football player ni