long live!!!

Thursday, November 17, 2011

kenangan amek exam..

adik2 yang amek UPSR dah dapat result ari ni kan??i tengok status2 kat FB, macam mak2 yang lebih nervous compared to anak..hihi..i think that's totally normal lah of being a mummy..semua nak overreact..ayah2 cam biasa laa..play cool jer..padahal dorang yang lebih gabra..cuma cover perasaan dengan buat2 cool..pigidahhhh..=P



teringat pulak kenangan ambil UPSR 13 tahun yang lepas..dah jadi tradisi mama akan teman kitorang pergi sekolah masa exam besar..kalau UPSR seminggu, seminggu laa mama i cuti..bukan setakat UPSR, sampai SPM pun mama masih temankan kami adik beradik kat sekolah..even masa i kat boarding school masa PMR and SPM..bukan laa mama dok sebelah meja tolong bagi jawapan..cuma mama nak tengok i masa masuk n keluar dari dewan exam..gitulah kekdahnya neves tak neves seorang mak masa anak nak masuk exam..masa i gi jawab exam tu, mama gi laa bekfes ke, duduk surau solat hajat ke..



masa amek UPSR tu ramai jugak mak2 lain yang hantar anak dorang (kawan2 i lah tu) *note please : mak2 ok..bapak2 still play cool..padahal takut TERnanges sebab neves sangat..LOL!!! tapi masa PMR ngan SPM, kalau tak silap mama i sorang je kot..kalau ada pun, mungkin tak tunggu setiap paper..sampaikan semua cikgu2 pun kenal dengan mama i..pasalnye dia je yang dok menjoin cikgu2 tu menunggu kitorang abes jawab exam..huhu..I LOVE U lah mama!!you are the best mom in the world!!



masa UPSR tu, sebab ramai mak2 lain, xde laa perasaan ape sangat..tapi bila PMR n SPM pun mama buat perkara yang sama, i macam terharu gak lahh..sob..sob..



adik i pulak boleh sengal, dia malu ngan kengkawan n takut kawan cakap dia manja..budak laki kan, standard laa..bajet cool!!so, dia suruh mama i balik..tapi sebab mama nak jugak tengok adik i masuk n keluar dewan exam, she just waited and look from far..sebak kejap i..mama cerita sambil gelak2, but i'm not sure her actual feelings..lepas jer tahu pasal tu, terus i telepon adik tu (dia dok hostel)..merasa lah kau kena bambu ngan aku di hari amek PMR!!padan muka..bluwekk!!



i ingat satu insiden masa we all amek paper add math..soalan susah giler (standard r kan dalam exam hall rasa soalan susah)..keluar2 je dari dewan, one of my friend (lelaki) laju jer menonong gi kat mama i tunjuk2 soalan exam yang dia takley jawab sambil mulut potpet2 lah cerita itu ini..yang i ni dari jauh tengok dah heran dah..pastu bila i sampai dekat, kawan i tu baru perasan rupanya dia salah orang..dia ingat mama i tu our add math's teacher!!HAHAHA..ngokngek betul!!



bila i berada dimana i berada sekarang, baru i sedar betapa tinggi nye harapan mama pada kitorang..sampai mama i yang sememangnya busy memanjang 365hari setahun (sampai sekarang pun..) tu pun sanggup amek leave just to accompany us on our big days..i tahu mama frust dengan i sebab tak dapat straight A's masa SPM, in fact i am frustrated tooo!!tapi dengan result SPM tu lah menjadikan i siapa i sekarang ni..kalau i dapat straight A's, mesti i tak jadi macam ni..ntah2 berjaya sangat sampai busy melampau2, pastu tak sempat nak tanya khabar mama..NAUZUBILLAH..


lagi 11 tahun Rafique pulak nak amek UPSR!! i hope i'll get the chance utk temankan Rafique on his big days jugak..and mungkin ajak mama sekali sama2 temankan dan doa untuk Rafique..=)

2 comments:

aziyana said...

auww so sweet la..nnt nk jadik mcm ur mama la..mcm cool jer

MyRule said...

terharunyer.. X semua moms boleh buat macam ur mom. Tapi setiap moms sure iringi anak2 ngan doa kan.. :)